Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.06.2013.
12:12 >> 13:12h
Beta A

Ader moli oproštaj za mađarske zločine nad nevinim Srbima

Predsednik Mađarske Janoš Ader danas je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije osudio i zatražio oproštaj za zločine koji su u ime Mađarske počinjeni protiv nevinih Srba tokom Drugog svetskog rata.

Mađarski predsednik pred srpskim poslanicima zatražio oproštaj
 

"Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su, umnožavajući patnje Drugog svetskog rata kao Mađari postupali protiv nevinih Srba. Kao predsednik Mađarske molim za oproštaj za one zločine koje su u ime Mađarske u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba", izjavio je Ader u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije.

Ader je istakao da "niko ne može zločine učiniti neučinjenim", ali i dodao da ne želi da deci u nasledstvo "ostavimo smrt, laži i mržnju, nego život, pravednost i saradnju".

 
Venci za oba naroda

Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader položili su danas vence na spomenike nevinim žrtvama iz Drugog svetskog rata u Čurugu. Predsednici su na komemoraciji istakli da je danas dan istorijskog pomirenja Srba i Mađara.

Venci su prvo položeni na spomenik mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine, pored Stare Tise u Čurugu. Na spomeniku su stihovi mađarskog pesnika Atile Jožefa: "Borbu koju nam preci vodiše u mir pretapa sećanje naše". Spomenik se sastoji od krsta sa razapetim telom pored kojeg su biste starijeg muškarca i deteta.

Spomenik mađarskim žrtvama postavljen je u znak sećanja na odmazdu komunističke vlasti nad mađarskim stanovništvom u vreme takozvane vojne uprave krajem 1944. i početkom 1945. godine. Tada je znatan broj stanovnika Čuruga mađarske nacionalnosti pobijen, a ostatak je proteran.

Taj zločin je bio odmazda za raciju iz januara 1942. godine, kada je mađarska okupatorska vojska pobila i pod led Tise i Dunava bacila na hiljade stanovnika šajkaške oblasti u kojoj je i Čurug, Novog Sada i Bečeja.

Predsednici su potom položili vence na spomen-obeležje nevinim srpskim žrtvama u takozvanom Topalovom magacinu, u centru sela gde su vršene likvidacije 1942. godine.

Komemoraciji su prisustvovali sveštenici Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, građani i rodbina žrtava Drugog svetskog rata. Molitve su služili episkop bački Irinej i subotički biskup Ivan Penzeš.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.06.2013. 12:50
Православље нас учи да праштамо.Срби су увек били народ који прашта,али и заборавља што је велики проблем.Заборавити се никада не сме јер се онима који заборављају изнова дешавају све страхоте.Исто мора и наш председник да затражи од Мађара.Само тако можемо градити добре односе.
Sreda 26.06.2013. 12:17
Ovo ne važi,izglasajte deklaraciju u Mađarskom parlamentu zajedno sa jobbik.
Sreda 26.06.2013. 17:32
Po njemu su nevini srbi vjerovatno saradnici okupatora koji su greskom ubijeni, a svi ostali srbi su problem koji je trebalo izbrisati. Eko kako igra rijeci moze da zavara jedan narod kao sto je nas narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online