Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.06.2013.
04:01
telegraf.rs, cujemovas.rs A

Šta kažu u Ministarstvu rada o telefonskom pozivu gluvima?

Povodom teksta objavljenog u medijima pod naslovom “Država: Gluvi da se jave telefonom”, saopštavamo da navedeni dopis, kojim se pozivaju predstavnici udruženja osoba s invaliditetom da učestvuju na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o upotrebi znakovnog jezika, upućen je Savezu gluvih i nagluvih Srbije u kojem je zaposleno pet osoba neoštećenog sluha, Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom Srbije, čiji direktor takođe nema oštećen sluh, kao i Asocijaciji tumača srpskog znakovnog jezika, čiji su članovi, prevodioci na znakovni jezik, zdravog sluha, saopšteno je iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Foto: Ilustracija
 

Ministarstvo je napomenulo da je već organizovalo više okruglih stolova o istoj temi u različitim gradovima na teritoriji Republike Srbije, kao i da su tom prilikom imali problema prilikom registracije učesnika.

Pročitajte još:

* Ministarstvo traži od gluvih da se jave telefonom

Naime, učesnici koji su svoje učešće potvrđivali elektronskim putem, često su izostajali sa spiska, jer navedeni dopisi nisu stizali na naznačenu elektronsku adresu. Budući da je održavanje javne rasprave zakazane za 17. jun 2013. godine predviđeno u Palati Srbija, u koju iz razloga bezbednosti nije moguće ući mimo spiska dostavljenog službi obezbeđenja, nastojali smo da osiguramo učešće svih onih koji žele da na ovakav način daju svoj doprinos izgledu teksta Zakona o upotrebi znakovnog jezika, navedeno je u saopštenju.

Takođe, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je, prepoznajući značaj pružanja podrške gluvim i nagluvim osobama s ciljem njihove pune inkluzije u društvo, još 2009. godine otpočelo finansiranje usluge tumača znakovnog jezika, koja se danas pruža u preko 40 kancelarija otvorenih u više od 40 gradova na teritoriji Republike Srbije. Osnovni cilj ove usluge je da se gluvim osobama pruži pomoć u rešavanju najznačajnijeg problema sa kojim se suočavaju, a to su teškoće u komunikaciji i ostvarivanje prava na korišćenje svog maternjeg jezika – znakovnog jezika.

Usvajanje Zakona o upotrebi znakovnog jezika očekuje se u drugoj polovini godine.

Takođe, predstavnici Saveza gluvih i nagluvih neposredno su učestvovali u izradi teksta Zakona.

Zahvaljujemo medijima koji su nam skrenuli pažnju da je naše obaveštenje nedorečeno, tako da smo odmah u toku dana Savezu gluvih i nagluvih Srbije, Nacionalnoj organizaciji osoba s invaliditetom Srbije i Asocijaciji tumača srpskog znakovnog jezika poslali novi dopis u kojem je naznačena i elektronska adresa, na koju mogu prijaviti svoje učešće u javnoj raspravi, zaključuje se u saopštenju Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Petak 14.06.2013. 08:21
Neko tog jutra još nije uključio mozak...
Petak 14.06.2013. 09:38
Boze mili cuda velikoga,ja sam se uprkos zalosnoj vesti lepo nasmejao nasim inteligentnim novim i mladim kadrovima u ministasrtvu rada,zaposljavanja i socijalne politike! Strasno,to je ona departizacija po stranackoj osnovi sa jedva zavrsenim 8 razredom osnovne skole ( i to preko DEBELE veze)!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online