Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 12.06.2013.
01:41

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Ako sam zločinac, i Toma je

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj juče je svedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu istakao da nije umešan u zločine i da su njegovi govori tokom rata "bili mirotvoračkog karaktera u cilju očuvanja Jugoslavije".

Zavet: Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić na Palama kada je sadašnji predsednik Srbije proglašen za četničkog vojvodu
 

- Ako sam ja umešan u ratne zločine, onda je i sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić u njih umešan istovetno kao i ja. U to nemam nikakve sumnje, jer smo sve zajedno radili. Uostalom, Nikolića sam proglasio za vojvodu zato što je dva ili tri meseca proveo na ratištu kao dobrovoljac u Slavoniji. I sadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić je pre ulaska u SRS bio dobrovoljac kod vojvode Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju u Sarajevu. Svi članovi užeg rukovodstva SRS-a su delima dokazivali svoju patriotsku orijentaciju - rekao je Šešelj u sudnici Tribunala.

Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala

On je istakao da su njegovi govori koje mu tužilaštvo stavlja na teret zapravo "bili upozorenje Muslimanima da će u eventualnim ratnim sukobima najviše stradati, što se, nažalost, i obistinilo".


- Dakle, cilj mojih govora nije imao za cilj pozivanje na činjenje ratnih zločina, već isključivo odvraćanje od krvoprolića i stradanja. Shvatajući šta će se dogoditi, na vreme sam počeo da upozoravam i Muslimane i Hrvate na svu pogubnost ratnog sukoba. Srbi nikada nisu želeli rat, a ako nam je već bio nametnut, onda smo morali da porazimo protivnika i da ga vojno dotučemo. Međutim, to nikada nije značilo da se oni dotuku kao nacije ili verske grupe. Da nije bilo mešetarenja sa Zapada koji je želeo rat, i Muslimani i Hrvati bi bili vojnički poraženi, posle čega bi bio uspostavljen mir u kome bi na ravnopravnim osnovama živeli i pravoslavci i katolici i muslimani - odlučno je rekao lider radikala i dodao kako ni muslimani ni Hrvati nisu želeli mir, već privilegije koje su imali odranije - kazao je Šešelj.

Vojvoda pred šahovnicom

Govoreći o nekadašnjem saradniku i zameniku, a danas predsedniku Srbije, Šešelj je rekao da iščekuje posetu Tomislava Nikolića Hrvatskoj.
- Biće mi interesantno kako će četnički vojvoda Tomislav Nikolić u Zagrebu da se pokloni pred hrvatskom gardom - izjavio je Šešelj.


Sukob Miloševića i Karadžića

- Sukob Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića bio je konstantan. Karadžić je smetao Miloševiću i to ideološki, samo zato što je Slobodan Milošević želeo da bude vođa svih Srba. Karadžić je bio iznenađen sankcijama koje je Republici Srpskoj uveo Milošević, a Milošević je stalno vršio pritisak na Karadžića - kazao je lider radikala Vojislav Šešelj, obrazlažući zašto je besmislena priča o udruženom zločinačkom poduhvatu.


U unakrsnom ispitivanju tužilac je pustio nekoliko video-zapisa u kojima je lider radikala govorio da Drina nikada neće biti granica među Srbima. Šešelj je potvrdio da to i sada misli.


- Do kraja života ću misliti da je Drina centralna srpska reka i da je to centar Srbije. A to što je na tom mestu sada postavljena veštačka granica, smatram da je to samo privremeno rešenje koje neće moći zadugo da opstane. Nikada trajno ne može da se uspostavi granica između Srba sa obe strane Drine - izjavio je Šešelj.


Šešelj je, takođe, kazao kako je nemoguće govoriti o udruženom zločinačkom poduhvatu u kome su i Karadžić i on zajedno, kada se nisu slagali oko nekih ključnih problema.


- Kada ste potpisali sporazum sa Matom Bobanom o saradnji sa Hrvatima u Bosni, ja sam otišao na Pale i pokušao da vas ubedim kako je to loša odluka i da bi trebalo takav savez da napravite sa Muslimanima. Smatrao sam da su Muslimani u Bosni izmanipulisani i da je pitanje opstanka, kako njih tako i srpskog naroda da se udruže - podsetio je Šešelj bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.06.2013. 04:10
Господин професор доктор војвода геније Војислав Шешељ. Нико му ни до колена није.
Sreda 12.06.2013. 06:08
bravo vojo legendo..
Sreda 12.06.2013. 09:07
Вук Драшковић 3 год. шеф кабинета Чике Шпиљка, члан комонистичке партије. 1999 - 2000 подпредседник владе код Милошевића. Војислав Шешељ најмлађи докторант ЈУ тема: Живот и дело Јосипа Броза Тита. члан комунистичке партије. 1998 - 2000 Подпредседник владе код Милошевића. За собом повлачи Николића и Вучића. Оснива "Четничку странку" и скаче по Београду вичући да му власт не дозвољава да је пријави. Све медије су му отворене. На захтев Милошевића оснива СРС и тако растура НРС најјачу опозициону странку СПС-у. Придружујму се Николић и многи други. Знам то све јер сам био подпредседник НРС. Драшковић и Шешељ узимају улогу "опозиције", лажне, Милошевићу. Лажно се представља попу Ђујићу
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online