Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 04.06.2013.
13:03
D. N. PETROVIĆ i N. JOKIĆ A

Portali na Sandžaku kao pravi front

Nakon što su sredinom maja u Siriji poginuli Eldar Kundaković iz Novog Pazara i Adis Salihović iz Rožaja i tvrdnji nekih medija da u toj zemlji ratuje još između 30 i 70 Sandžaklija, u Novom Pazaru je podignuta velika uzbuna. Pogibija dvojice Bošnjaka pokrenula je pravi verbalni rat na internet forumima u koji su se uključili Bošnjaci iz celog sveta.


Smrt u ime Alaha: Džihadisti iz BiH i Sandžaka
 

U nedostatku zvaničnih informacija, mnogi obilaze bošnjačke portale i medije, nevladine organizacije i islamske zajednice i raspituju se ko regrutuje i šalje mlade muslimane u pakao Sirije.

Srednji put

Beogradska "Pravda" objavila je tekst koji je Sandžak-pres odmah (uz dodatke i komentare) preneo "da se borci za Siriju regrutuju u Hadži-mehovoj džamiji u novopazarskom naselju Paralovo i da ih navodno u rat šalje imam Sead Islamović koji vodi NVO Srednji put". Na portalima i nekim medijima se tvrdi da mnogi roditelji dolaze u ovu NVO i traže da im se sinovi vrate iz Sirije. Potpredsednik Mešihata IZuS Rešad Plojović izjavio je da Islamska zajednica nema nikakve veze sa slanjem boraca u Siriju.

O pogibiji Kundakovića i Salihovića najpre je izvestio portal Sandžak-haber koji je objavio i pismo - kritiku njihovog sunarodnika upućeno braći u Sandžaku. Niko ne zna ko uređuje ovaj portal i ko piše za njega. Dovode ga u vezu sa grupom imama, nezadovoljnih Zukorlićem i Zilkićem koji pokušavaju da formiraju jedinstvenu Islamsku zajednicu.

Na sajtu Sandžak-presa, koji uglavnom prenosi stavove Zukorlića, tvrde kako neki od "nezadovoljnih imama" edukuju i šalju mladiće iz Sandžaka u Siriju. Na Sandžak-presu nedavno je objavljen niz optužbi na račun Sandžak-habera. Tvrde da je ovaj portal formiran sa ciljem da se satanizuju Bošnjaci i realizuje tačka Memoranduma SANU kojom je, navodno, predviđeno slabljenje Zukorlića.


U Sandžaku je vrlo aktivan i portal Sandžak-info za koji se veruje da je blizak reisu Ademu Zilkiću. Sva tri portala objavljuju informacije koje treba primiti sa rezervom.


Rat portala posebno je intenziviran nakon što je Muhamed Demirović, lider NVO Svetionik, okupio grupu imama i u februaru ih vodio u Tursku gde su ih primili tamošnji reis Mehmed Gormez i premijer Erdogan. Ovoj grupi priključio se i Bekir Makić koji je nedavno tvrdio da ga je muftija Zukorlić tukao u svom kabinetu. Aktivnost ove grupe delimično je splasnula nakon nedavne posete reisa IZ BiH Huseina Kavazovića Sandžaku gde mu je domaćin bio muftija Zukorlić.

Švajcarski "Le Tan" o balkanskim dobrovoljcima u Siriji: Radikalne islamiste regrutuje dijaspora


Na desetine mladića iz Bosne, Albanije, sa juga Srbije ili sa Kosova odlaze u Siriju da bi se pridružili džihadistima organizacije Al Nosra Fes - piše ženevski dnevnik "Le tan". List prenosi procenu sarajevskog novinara Esima Hećimovića po kojoj je do sada u Siriji poginulo petoro dobrovoljaca iz Albanije, po dvojica iz BiH, iz Sandžaka i tzv. preševske doline.


"Najprijemčiviji za radikalni islam su mladi iz dijaspore, koji su napustili Bosnu za vreme rata kada su bili deca, ili čak oni koji su rođeni u inostranstvu", kaže Hećimović.


- Kao da je odlazak u Siriju način da se osveti Bosna i svedu sopstveni računi - zaključuje "Le tan".


List podseća na Bajra Ikanovića iz Hadžića koji je iako ranjen u Siriji odbio da se vrati u Bosnu. Reč je o čoveku koji je krajem 2005. uhapšen sa 20 kilograma eksploziva koje je nosio sa sobom. Osuđen je na osam godina zatvora i pušten nakon što je izdržao dve trećine kazne.


Izveštači ovog lista prenose policijske izvore iz Bosne koji kažu da svi putevi u Siriju vode preko Istanbula. Putovanje nije komplikovano i košta nekoliko stotina evra autobusom. Odatle dobrovoljci idu u Antiohiju da bi na prelazu Bab al-Hava prešli granicu uz pomoć sirijskih pobunjenika i pridružili se pripadnicima Džabhat al-Nosre, za koju se smatra da je sirijska Al Kaida.


Pozivajući se na sarajevsku štampu, "Le tan" prenosi da dobrovoljci pre polaska dobijaju izvesnu sumu "navodno od 3.000 evra" koju im uručuje Nusret Imamović, šef poslednje vahabijske enklave u Bosni, u selu Donja Maoča kod Brčkog.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 13:13
Сретан им пут у једном смјеру...што више оде то боље...
Utorak 04.06.2013. 13:14
..List prenosi procenu sarajevskog novinara Esima Hećimovića po kojoj je do sada u Siriji poginulo petoro dobrovoljaca iz Albanije, po dvojica iz BiH, iz Sandžaka i tzv. preševske doline. Iz Sandzaka?? Ja bi reko iz SRBIJE!!!!
Utorak 04.06.2013. 13:39
sandzak je srbija kome se to ne svidja nek kupi dzak i nek ide
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online