Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 27.05.2013.
09:43 >> 13:50h
Telegraf A

Radnik namerno izgrebao 31 "fijata 500 L" u fabrici

Nezadovoljni radnik izgrebao je 31 vozilo "fijat 500 L" u fabrici u Kragujevcu, ispisujući najverovatnije šrafcigerom poruku "R. hoćemo povišicu" i "R. idi kući".

Na automobilima ostavljena poruka za šefa iz Italije
 

U noćnoj smeni između petka i subote, namerno je izgrebano oštrim predmetom na desetine vozila. Do juče nije otkriveno ko je krivac, niti da li ih je više. Policija je obaveštena o događaju.

"Rukovodioci malo preteraju"

 

Sindikat u fabrici Fijat automobili Srbija osudio je uništavanje imovine fabrike nastalo kada je izgreban jedan broj vozila i zatražio da se istraže motivi.

 

Predsednik sindikata Zoran Marković je rekao da, prema preporuci Fijata ne sme da iznosi detalje dok traje istraga slučaja.

 

On je naveo da nezadovoljni radnici imaju dve mogućnosti da iskažu nezadovoljstvo uslovima rada ili zaradom, a to je da se obrate sindikatu ili poslovodstvu.

 

"Mi imamo saznanja da su radnici zbog kašnjenja delova od kooperanata, radili u poslednje vreme pod pritiskom, ali nemamo potvrdu da je to bio motiv za nanošenje štete na vozilima", rekao je Marković.

 

Sindikalni vođa je potvrdio da je do sada bilo nekih slučajeva kada je sindikat morao da interveniše jer je neki rukovodilac "preterao".

"Fijatov 500 L" na nekim delovima je samo greban, a na nekim su ispisane poruke. One su upućene šefu, Italijanu. Radnik kragujevačke fabrike, koji nije hteo da se predstavi, kaže da su i sami zaposleni šokirani delom nekoga od kolega.

"Ispisano je ime tog Italijana na porukama: 'R. hoćemo povišicu' i 'R. idi kući'. Ima i pogrdnih poruka na račun Italijana. Ogrebotine i poruke urezane su verovatno šrafcigerom, kraj stop svetla i sa strane", kaže ovaj radnik.

Prema svedočenju zaposlenih problem je počeo u utorak, kada se nekoliko radnika sukobilo sa šefom iz Italije jer ih nije pustio na pauzu u 20 sati, a oni su hteli da zapale cigarete.

"Radnici su to prijavili višim rukovodiocima i sindikatu. Šef Italijan je kažnjen. U porukama se pominju povišice, ali pare ovde nisu glavni problem", objašnjava sagovornik Telegrafa.

Na udaru istrage sada su radnici montaže, oni koji su bili na poslu sporne noći. Oni misle da tolike automobile ne bi mogao da izgrebe jedan čovek. Zoran Marković iz sindikata FAS-a kaže da je obavešten o događaju, ali da neće da komentariše broj oštećenih vozila.

"Mi smo reagovali u utorak zbog jedne pauze. Mogli smo i sada problem da rešimo. Ovako nešto nije smelo da se desi. Sindikat će učestvovati u svemu, a jedino što znam je da nećemo dopustiti grupnu krivicu, mora da se nađe krivac ili krivci i kazne samo oni, ne svi iz te smene, kaže Marković.

Plate proizvodnih radnika u Fijatu su od 35.000 do 40.000 dinara. Šefovi imaju više, zavisno od ranga.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.05.2013. 09:52
Одлично, сад ће да им падне цијена, ја сам заитересован да купим један такав...могли би да брендирају ``турбо састругане фиате``.
Ponedeljak 27.05.2013. 11:10
Ovo je nova forma Ludizma, pokreta pocetkom 19. veka kada su radnici unistavali masine, zbog bednog socijalnog stanja ("borba protiv tehnike" je objasnjenje propagande). Ali ljudi na zalost jos ne shvataju da glavni uzrok i krivci za ovo stanje nisu Fijat i ostali, vec banksteri, koji pljackaju drzave, podmicuju politicare, sudstvo, policiju, kako bi i dalje pozajmljivali pare stampane, stvorene iz vazduha, a narod "krave muzare" pretvarao ih u prave vrednosti putem rada i placanja poreza, i poreza na porez.....
Ponedeljak 27.05.2013. 12:07
Sto se tice plata to je maksinalni domet,jer sto bi Italijan dao vecu platu kad i u Italiji placaju radnike bedno.Ulaskom u Eu,narod ce raditi za 200 do 400 evra i kraj mnogi to ne shvataju i sanjaju plate od 1000 evra pa na gore....sto naravno nema sanse...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online