Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 26.05.2013.
13:11
J. L. Petković - Vesti A

Plan primene sporazuma: Dačić čeka Vučića, a Vučić objašnjenje

Za razliku od vlade u Prištini koja je usvojila plan o primeni sporazuma iz Brisela od 19. aprila, srpska vlada nikako da se sretne i donese traženi dokument. Danas, sutra, od srede se spekuliše kada će se ministri sastati da razgovaraju o dokumetu koji je premijer Ivica Dačić po povratku iz Brisela slikovito opisao: "nije idealno, nije ono što smo želeli, ali nemamo drugog rešenja".

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije
 

U kuloarima se šuška da je briselski plan mogao da bude tema već u četvrtak, ali da Dačić nije želeo da odgovornost za tako veliku odluku preuzme sam, već je čekao da se iz Moskve vrati njegov koalicioni partner Aleksandar Vučić.

Vilhelm: Dobre šanse za datum

- Srbija je na dobrom putu da postane članica EU, dobri su izgledi da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, kazao je nemački ambasador Hajnc Vilhelm. On je to rekao obraćajući se učesnicima Dunavske parlamentarne konferencije.

Vučić, pak, juče pre podne nije bio ni blizu Vlade Srbije, već u lokalnoj kampanji u Zemunu odakle je poručio da "postoje nedomuce u vezi sa planom implementacije sporazuma Beograda i Prištine", te da će on prvo razgovarati sa pojedinim međunarodnim zvaničnicima o izmenama dogovorenog dokumenta. Kako je objasnio, postoje i izmene plana o implementaciji sporazumu u Briselu koje se ne odnose na lokalne srpske vlasti na Kosovu i Metohiji.


- Izmene se tiču nepostojanja obaveze za izmene prištinskih zakona, tehničkih detalja za Zajednicu srpskih opština i statusnog dela koji bi garantovao opstanak srpskih dokumenata. Srbija insistira na pitanjima obezbeđenja ličnih dokumenata i državljanstva za Srbe, kao i pečata za univerzitet. Za nas su ključna pitanja ličnih dokumenata i državljanstva, pečata na univerzitetskim diplomama...

Sa Srbima više puta nedeljno?

Iako su u petak predstavnici Srba sa severa KiM rekli da nisu upoznati sa planom sprovođenja sporazuma Beograda i Prištine, na pitanje kada će se sa njima sastati, Vučić je rekao da se sa njima sastaje više puta nedeljno.
- Ja ne mogu da menjam njih, niti oni mogu nas. Ključno je pitanje da li možemo zajedno da radimo i šta možemo da izdejstvujemo - kazao je Vučić.

Želimo te stvari da rešimo, a onda nije problem da se održi sednica vlade. Strašno važno je da Srbi imaju pravo da na lokalne izbore na Kosmetu izađu sa svojim dokumentima, da imaju i da zadrže svoje državljanstvo - kazao je Vučić.


Zanimljivo da ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije u zemlji, već je pravo iz Moskve otputovao u Adis Abebi. A, ministar Rasim Ljajić najavio je da će 30. i 31. maja u Briselu biti nastavljeni tehnički pregovori Beograda i Prištine u oblasti telekomunikacija.


- Očekujem da će se u toku ta dva dana usaglasiti stavovi i da će biti volje da dođemo do konačnog rešenja - rekao je Ljajić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.05.2013. 13:17
ко је овде луд а које овде збуњен ...
Nedelja 26.05.2013. 19:27
Dobro je i sva sreca da je Vilhelm rekao " Dobre šanse za datum ". Dobicemo ga, dobro je ( hteli mi to da priznamo ili ne, ali odavno ga vec primamo i od tudjih i od tudjonasih ). A neko ga je vec dobio pa sad samo trckara tamo po jos i jos i jos .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online