Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 17.05.2013.
15:50
Beta A

"Nasilje nad gejevima i dalje gorući problem"

Bezbednost i sigurnost LGBT osoba i nasilje nad njima i dalje je gorući problem, a u društvu su izraženi homofobija i transfobija, iako postoje određeni pomaci u radu institucija i odnosu političkih činilaca, navodi se u predstavljenom godišnjem izveštaju Gej strejt alijanse (GSA).

U društvu su i dalje izraženi homofobija i transfobija, iako postoje određeni pomaci u radu institucija i odnosu političkih činilaca
 

"U poređenju sa 2011. godinom, u 2012. godini nije zabeležen primetan porast slučajeva nasilja i diskriminacije prijavljenih GSA, ali je njihova odlika i dalje značajan broj slučajeva fizičkog nasilja i pokušaja napada na osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije i rodnog identiteta", navodi se u izveštaju GSA za 2012. godinu, koji je predstavljen u Medija centru.

Predsednik GSA Lazar Pavlović rekao je da su 2012. godine izrečen tri osuđujuće pravosnažne presude za diskriminaciju gej populacije, kojim su osuđeni dnevni list Pres za govor mržnje, a funkcioner Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec za tešku diskriminaciju LGBT populacije.

"Apelacioni sud u Novom Sadu izrekao je najznačajniju presudu, kojom je utvrđeno diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije M.A. (25) iz Vršca, koga je njegov kolega Dario K. mesecima u kontinuitetu diskriminisao na radnom mestu u privatnoj firmi", rekao je Pavlović.

Simboli LGBT osoba na kancelariji zaštitnika građana
 

Zamenica šefa Misije OEBS-a Pola Tide istakla je da status LGBT osoba u Srbiji i dalje ugrožen, a u medijima dominiraju negativne predstave i stereotipi o gej populaciji i to bi trebalo promeniti.

"Ključni element u borbi protiv diskriminacije je da građani budu objektivno informisani, a ne obmanuti, jer to vodi diskriminatornom ponašanju i govoru. Građani moraju znati da Parada ponosa nije samo šetnja, nego je reč o suštinskom pravu na izražavanje svojih uverenja i stavova i prihvatanja različitosti, etničkih, religioznih i seksualnih", rekla je Pola Tide.

A ovogodišnja Parada ponosa?

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izrazila je nadu da će ove godine biti održana Parada ponosa i istakla da se mora objasniti da to nije promocija stila života, nego znak da je društvo zrelo da prihvati pravo na okupljanje i raspravlja o problemima LGBT populacije.

U godišnjem izveštaju GSA navodi se da pravo na slobodu okupljanja gej populacije u 2012. godini nije bilo potpuno uskraćeno, nego je sprovođeno selektivno, a policija je nastavila da štiti mesta okupljanja, poput gej klubova i kafea, kao i događaja koje organizuju LGBT organizacije. Ističe se i da, iako postoji pozitivan trend prijavljivanja slučajeva nasilja i diskriminacije policiji, i dalje najveći broj slučajeva ostaje neprijavljen.

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, ustanovljen u znak sećanja na 17. maj 1990. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacije skinula homoseksualnost sa liste bolesti. 

POVEZANE VESTI

Petak 17.05.2013. 15:57
Goruci problemi su oduzimanje KIM i nezaposlenost.
Petak 17.05.2013. 15:55
Горући проблем је проблем кога нема.Траже ђавола па га и добију.Ваљда је будућност деце најважнија.
Petak 17.05.2013. 17:41
Ja isto mislim da su PRAVI problemi okupacija KiM-a, nezaposlenost i sve veća zaglupljenost građana srbije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online