Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.02.2010.
07:54
Politika A

Vampir Sava brend valjevskog kraja

Kada je pre mesec dana klaster "Valjevo za Vas” najavio da će maskota i glavni promotor valjevskog kraja i Kolubarskog okruga na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu, biti najpoznatiji srpski vampir Sava Savanović, moglo se sa više strana čuti da je to pogrešan izbor koji se mora stopirati. Ipak, u lokalnim medijima i drugim mestima za javne debate pojavilo se samo jedno negativno reagovanje što je bila dodatna potvrda za organizatore da je Sava u marketinškom smislu pun pogodak.

Dr Božin Janevski, valjevski kulturni poslenik i istraživač u lokalnom listu "Napred”, žestoko se usprotivio da vampir bude neka vrsta „brenda” ovog grada na predstojećem sajmu turizma.

"Ideja sa seljakom "krvopijom” kao valjevskim gradskim amblemom veoma je cinična, kad se ima na umu da i selo i seljak, u nas, uveliko odumiru. Sve se ovo događa, kako je nedavno rečeno, da smo mi u Srbiji "ispali iz seljačkih gaća”. Pa zašto ovaj krvopija, radi poštovanja prema večnim žrtvama, ne bi bio predstavljen u liku sitnog ili krupnog korumpiranog činovnika. Toga bar imamo na pretek“, kaže, pored ostalog, dr Janevski plašeći se da Valjevci zbog ovakvog "brenda” ne ponesu nadimak vampira ili krvopije.

Vladimir Krivošejev, predsednik klastera kaže da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali u slučaju junaka pripovetke "Posle devedeset godina” Milovana Glišića, stvar je više nego jasna.Sava na svom "Fejsbuk" profilu ima preko 1.200 prijatelja kako iz zemlje tako i inostranstva dok mu se na Beogradskom sajmu koji počinje 24. februara priprema pravi odbor za doček.

U valjevskom kraju se i dalje veruje da ovakve kuće pohode vampiri

"Priče da li je Sava užički ili valjevski vampir kao i njima slični detalji nebitne su, jer onom ko želi da razume našu ideju i poruku jasno je šta želimo. Već nekoliko puta smo naglasili da nama iz klastera nije stalo do zbijanja šale, već da na originalan i do sada neviđen način što neposrednije i pompeznije prezentujemo izvanredne turističke ponude i druga bogatstva valjevskog kraja i Kolubarskog okruga. Sava se u svemu odlično snašao i uz našu pomoć spakovao je kofere za put u Beograd, jedino što nećemo moći da mu udovoljimo jeste da putuje lajkovačkom prugom, koje odavno nema, već će morati do prestonice barskom“, kaže Krivošejev uz podsećanje da će štand klastera "Valjevo za Vas” biti u hali četiri, odnosno na centralnom delu VIP štanda Privredne komore Beograda koji im je taj prostor besplatno ustupio.

Vampir Sava Savanović, koji će se za štandom pojaviti u prirodnoj veličini biće promotor i čuvenih privredno-turističkih manifestacija "Dani šljiva” koja se održava u Osečini, "Kosidbe na Rajcu”, mioničkih "Mišićevih dana”, "Festivala zimnice” koji je ustanovljen u Koceljevi, ali i prvog srpskog safarija džipovima "Povlen reli” po vencu valjevskih planina. Nudiće i promovisati sve što je lepo i vredno u ovom kraju, ali i dopustiti svakom posetiocu da se slika sa njim uz čvrsto obećanje da ni od koga neće tražiti ni mililitar krvi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online