Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.05.2013.
09:30
24sata.rs A

Kako "uhvatiti" zeleni talas u Beogradu?

Vozače u Beogradu najviše može da obraduje zeleni talas. Gužve u vreme saobraćajnog špica se verovatno ne mogu izbeći, ali ipak postoje značajne saobraćajnice u gradu na kojima se čak i u udarnim satima mogu iskoristiti gotovo sve blagodeti zelenog svetla na semaforima pri vožnji od 50 kilometara na sat.

Broj vozila veći problem od neusklađenih semafora u Beogradu
 

Mnogi smatraju da gužve na ulicama izazivaju pored sporih, neodgovornih vozača i neusklađeni semafori. Zbog toga je juče oko 16 sati ekipa "24 sata" izašla sa štopericom na nekoliko pravaca u širem centru gradu kako bi izmerila koliko je vremena potrebno vozaču koji vozi brzinom od 50 kilometara na sat da pređe svaku od tih saobraćajnica.

Prvo merenje bilo je u Ruzveltovoj ulici i dogodilo se da se dva puta stane na crveno svetlo, iako na pravcu od nadvožnjaka do Vukovog spomenika postoje samo tri semafora. Iznenadni zastoj nastao je i zbog blagog sudara dva vozila, pa se testiranje na putu od jedva 300 metara pretvorilo u pravo putešestvije od pet minuta.

"Često se vozim Ruzveltovom ulicom i ne pamtim da sam ikada u cugu prošao to parče saobraćajnice. Kod Vukovog spomenika čini mi se da bi me uhvatilo crveno svetlo i kad bih bio sam na ulici", smeje se jedan od beogradskih taksista.

Drugi zadatak obavljen je odlično. Od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace stiglo se za šest minuta, vozeći brzinom od 50 kilometara na čas. Test ekipa je zastala samo na drugom semaforu, iako na tom delu saobraćajnice ima više od deset svetlosnih signalizacija.

"Primetno je da saobraćaj duplo brže funcioniše u Bulevaru od kako je ova saobraćajnica rekonstruisana, a tramvaji premešteni u sredinu kolovoza", objašnjava Slobodan Tošić, profesionalni vozač.

Poslednja etapa testiranja bio je pravac od Gradske bolnice pa sve do Bulevara despota Stefana. Prošlo se čak devet "prepreka" da bi tek na desetom semaforu ugledali crveno. Istim tempom iskorišćeno je zeleno svetlo na još nekoliko semafora pa čak i na raskrsnici Cvijićeve i Bulevara, da bi se stalo tek na samom cilju - na ulasku u Poenkareovu ulicu. Sve to trajalo je pet minuta.

Crveni talas u Bulevaru vojvode Mišića i Savskoj


Skoro da ne postoji vozač koji je pored Sajma ili Železničke stanice u špicu osetio pogodnosti zelenog talasa. Usled velikih gužvi u Bulevaru vojvode Mišića i Savskoj ulici zastoj je neminovan bez obzira na brzinu vožnje. "Tamo u špicu i ne može da se vozi brzo, a opet ima ogromnih kolona vozila na semaforima. Što je još gore neusklađeni semafori nisu jedini problem već ogroman broj vozila", kaže jedan od taksista.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online