Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 07.05.2013.
09:47
Beta A

Dačić: Budućnost Balkana leži u EU

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je posle iskustva sa raspadom Jugoslavije, Evropa jedina perspektiva za Balkan, pošto Evropska unija sprečava nacionalizam i pomaže u prevazilaženju problema i sporova.

Ivica Dačić

"Raspad Jugoslavije bio je krvava priča. Iz toga svi treba da naučimo svoju lekciju. Za nas postoji samo jedna perspektiva, a ona se zove Evropa. Budućnost Balkana leži u EU. A to je i put. EU sprečava nacionalizam i pomaže u prevazilaženju problema i razmimoilaženja", rekao je Dačić u intervjuu za bečki dnevnik Kurir.


Govoreći o sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, Dačić je rekao da je "zločina bilo na svim stranama", da je sada "vreme da se zaleče rane prošlosti", ali da pogled unazad nikome ne pomaže već samo produbljuje sukobe.


"Vrlo sam pragmatičan. Da sam sa (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem razgovarao o prošlosti, to bi završilo u teškoj svađi. Ne bi bilo sporazuma. Mogu se promeniti samo sadašnjost i budućnost, ne i prošlost. To je naša strategija", rekao je Dačić.


Premijer je naveo da Srbija sporazumom sa Prištinom nije priznala Kosovo, ponovivši da to nije učinilo ni pet zemalja EU, i da će za Kosovo biti veoma teško da postane član UN.


"Otvoreni smo za diskusiju o statusu. Reč je o istim pravima za sve. Prava ne mogu da važe samo za određene grupe", rekao je Dačić.


Uz primedbu da u Evropi gotovo i nema reagovanja na nacionalističke tonove iz Tirane, premijer Srbije je rekao da Tirana poziva na stvaranje velike Albanije i da to predstavlja buđenje "duhova prošlosti", koje bi bilo veoma teško zauzdati.


Upitan za svoje predloge za Kosovo koji su uključivali i mogućnost novog povlačenja granice, Dačić je rekao da je to bio njegov prilog u raspravi o pravednom rešavanju problema.


"To pitanje povlačenja granica je crvena krpa u EU, pošto se mnoge zemlje plaše da bi taj primer mogao da bude kopiran. Razumem osetljivost tog pitanja i ne insistiram na toj diskusiji", rekao je Dačić koji je 5. i 6. maja boravio u poseti Austriji.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.05.2013. 09:59
A šta, ako se raspadne EU, što je i vidljivo ? Još jedan rat, širih razmjera i krvaviji ?
Utorak 07.05.2013. 10:01
Kako je to tužno i žalosno kad čovek sam sebe ne čuje šta priča... Jugoslavija, kao EU "u malom" je bila krvava priča a EU kao "velika" varijanta Jugoslavije će biti "raj" ??? Pa onda kaže gljiva, još, da se u EU sprečava nacionalizam, zaboravljajujći činjenicu da je tako ISTO bilo i u Jugi.... al' je važilo, siptomatično - samo za Srbe i Srpski nacionalizam... Pri tom, uporno radeći na ispiranju mozgova raje, da je nacionalizam loš... što veze s' vezom nema... Plači voljena zemljo...
Utorak 07.05.2013. 10:20
Evo prvo su mi komsije pale na pamet kada kazete da EU sprecava nacionalizam.Kako to da se nacionalizam ne zamera Hrvatima i Madjarima.Zar je jedino Srpski nacionalizam pogresan.Kazete da sa Tacijem pricate samo o sadasnjosti i buducnosti, a da ste pricali o proslosti sporazum ne bi bio potpisan.Da li to treba da znaci da Srbija treba da se slaze sa prosloscu koju nam serviraju Hag,Hrvati,Albanci i Muslimani sve zarad dobrosusedskih odnosa i evropskih vrednosti (ma sta to znacilo).Kazete da niste priznali nezavisnost Kosova i kao argument Vam sluzi to sto nezavisno Kosovo nije priznalo pet zemalja EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online