Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 07.05.2013.
09:08
Politika A

“Sa Pajtićem o budućnosti Vojvodine“

Uzavrele tenzije koje je izazvao predlog Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine i pokušaji da se na ulici raspravlja o statusu pokrajine, produbili su jaz između vlasti u gradu Novom Sadu, koju predvodi SNS, i pokrajinske vladajuće koalicije čiji je stožer DS. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže za "Politiku" da je potpuno neprihvatljivo da Vlada Vojvodine nema nikakvu komunikaciju sa gradom Novim Sadom i da je stalno u konfrontiranju sa republičkom administracijom.

Miloš Vučević: Da ne razgovaramo samo o prošlosti i deklaraciji, već i o budućnosti Vojvodine, da vidimo šta ćemo raditi
 

Da li su naprednjaci željom da sruše Bojana Pajtića doprineli tome, kao i internacionalizaciji problema?

- Ne mislim da uopšte može da se pravi paralela između dešavanja na Kosovu i Metohiji i u Vojvodini. Jedina spona je da se u momentu kada su vođeni razgovori u Briselu izašlo sa tom nesrećnom deklaracijom. Za SNS je, bez obzira na trenutak u kom se iznosi, takva deklaracija neprihvatljiva. Ne mislim da se stvari u Vojvodini rešavaju na ulici. Protest u Novom Sadu je bio miran, legitiman i legalan oblik iskazivanja nezadovoljstva politikom koju vodi Bojan Pajtić, ali bez bilo kakve namere da se nešto ruši na ulici, da se osvajaju zgrade ili pravi haos. Ne mislim da pitanje Vojvodine postoji kao neko posebno pitanje. Može se samo razgovarati o obliku funkcionalnosti njene autonomije u okviru Srbije.


Čini se da baš vi potpirujete taj sukob uporno prozivajući vladu Bojana Pajtića i pozivajući njega na TV duel?

- Poziv na razgovor pred očima javnosti bio je poziv za smirivanje situacije, i na vođenje otvorenog i argumentovanog dijaloga pred građanima. Kao gradonačelnik Novog Sada skupio sam hrabrost i udostojio se da gospodina Pajtića pozovem na TV duel.


Zašto vam je za to bila potrebna hrabrost?

- Pa on je veći, jači i moćniji politički čovek od mene. Ja bih zaista želeo da vodimo taj razgovor. Da ne razgovaramo samo o prošlosti i deklaraciji, već i o budućnosti Vojvodine, da vidimo šta ćemo raditi. Neka građani cene zašto je neko pozvan na TV duel i zašto neko to nije prihvatio.


Zar nije logičnije da gospodin Mirović poziva na taj duel? Da li se vi to borite za prevlast unutar SNS-au Vojvodini?

- Apsolutno nije reč o tome, iako bi neki to voleli da vide.


Kakvu saradnju imate sa predsednikom Vlade Vojvodine?

- Sastali smo se dva puta u Banovini, kada je ministarka Kalanović držala sastanak u vezi sa realizacijom projekta autoput Novi Sad - Ruma. Odazvao sam se na svaki njihov poziv. I mi smo pozivali gospodina Pajtića, ali se nije nijednom odazvao. Mi smo politički oponenti i veliki neistomišljenici, posebno kada je u pitanju Vojvodina.


Da li je to kulminiralo nakon objave predloga deklaracije?

- Deklaracija razara istorijski koncept Vojvodine, njenu sadašnjost i ugrožava budućnost. To je fasada svega onoga što nam se dešavalo. Ona prikriva pravo stanje, skreće razgovore o ključnim temama, a to su pitanja kako mi živimo. Isto kao što je gradonačelnik uvek prva adresa za sve što se desi u gradu, za Auto-transportno preduzeće „Vojvodina”, za upis u vrtiće, bezbednost, isto tako je predsednik Vlade Vojvodine odgovoran za sve ono što se dešavalo u pokrajini, a to su Razvojna banka Vojvodini, razni fondovi... Mi se ne slažemo sa njihovom politikom, kada se ona manifestuje kao ta deklaracija, mi se ne slažemo da se prilikom finansiranja nekih projekata zaobilazi Novi Sad jer DS više nije na vlasti, ali smo u svakom momentu spremni na komunikaciju i saradnju sa njima.


Zar je moguće da ni sa kim iz pokrajinske Vlade ne sarađujete?

- Recimo, pokrajinski sekretar za informisanje i kulturu Slaviša Grujić je, kad god smo imali neke dodirne tačke, bez bilo kakvih predrasuda sarađivao sa gradom. Predložili smo da bude član Organizacionog odbora koji promoviše Novi Sad kao kandidata za evropsku prestonicu kulture za 2020. I Zoran Radoman je bio vrlo korektan.

U statutu ne piše ni da imate pravo da se izjašnjavate o deklaraciji, pa ste je stavili na dnevni red gradske skupštine.

- Evo, neka Ustavni sud oceni da li smo prekršili Ustav ili zakon.

Hoćete li isto tako raspravljati i o sporazumu sa Prištinom?

- Odmah se možemo izjasniti da podržavamo dogovor sa Prištinom. Ali taj sporazum nije usmeren na razbijanje države, već na stabilizaciju. Deklaracija mi deluje da je usmerena na kontraproces. Mislim da je i Ištvan Pastor uvideo da je Bojan Pajtić napravio veliku grešku kad je krenuo sa tom inicijativom, i da sada pokušava to da niveliše vodeći računa o interesima svoje stranke ali i zajednice koju predstavlja. Kroz komisiju sada pokušavaju da malo razvodne raspravu, ali ubeđen sam da neće odustati od deklaracije.


Ona bi trebalo da dođe na dnevni red tokom maja, baš kad i rasprava o ustavnosti statuta koju je najavio Ustavni sud?

- Bojim se da se sad opet diže politički pritisak i onih koji su protiv statuta, i onih koji brane statut, a to ne treba dozvoliti. Neka se vodi javna rasprava.

Da li eventualna odluka Ustavnog suda može dovesti do vanrednih izbora u Vojvodini za koje vaša stranka prikuplja potpise?

- Ne mogu to da isključim, ako bi bile osporene pojedine odredbe statuta koje utiču na funkcionisanje organa AP Vojvodine, ali ne želim da se kroz potencijalne odluke Ustavnog suda ruši vlada Bojana Pajtića. Mi smo statut osporavali kada je bio u javnoj raspravi, isto je i sa deklaracijom, ali mi kao sistemska stranka poštujemo sve akte koji postoje u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.05.2013. 10:01
Ako Briselski sporazum bude sproveden u delo tek nam tada slede problemi jer ce sve sto je "dobijeno" za Srbe sa KIM traziti i Albanci iz Preseva,Bujanovca i Medvedje i Madjari sa severa Srbije.Briselski sporazum nece doneti nikakvu stabilnost i nece resiti probleme vec ce samo prouzrokovati nove probleme i tenzije koje su kao sto vidimo vec krenule.
Utorak 25.06.2013. 01:03
vojvodini je bolje bez ovih sto nadgledaju sta se desava u vojvodini,ja mislim da bi najbolje bilo,vojvodina sa svojim vojvodjanima,srbija sa svojim srbima,i opet bi nam bilo lepo bili bi komsije,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online