Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 24.04.2013.
13:01
J. Arsenović - Vesti A

I narod guraju da prihvati izdaju

Da li će građani Srbije na referendumu odlučivati o sporazumu Beograda i Prištine koji je parafiran u Briselu, a srpska vlada u ponedeljak jednoglasno prihvatila? Pitanje se nametnulo nakon što su referendum prvo zatražili Srbi sa severa Kosmeta, a potom se tom zahtevu pridružila i opoziciona Demokratska stranka Srbije.

Ne damo Kosovo: Sa mitinga pristalica DSS-a

Braneći stav da je u ovom trentuku to najbolje što je Srbija mogla da ispregovara, glavni pregovarači srpske delegacije premijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić su izjavili da ako to narod bude tražio može i da se raspiše referendum. Vučić je, međutim, odmah dodao i da eventualni proces referendumskog izjašnjavanja neće odložiti primenu briselskog sporazuma!

- Ishod referenduma, u slučaju da se većina građana izjasni protiv, ne bi automatski anulirao sporazum, ali bi Ustavni sud Srbije ovo izjašnjavanje građana mogao da koristi kao važan faktor u odlučivanju da li je pomenuti dokument u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Referendumsko izjašnjavanje bi, dakle, imalo uticaja na USS da stavi van snage takav sporazum, polazeći od toga da je građanin nosilac suvereniteta - objašnjava za "Vesti" bivši sudija USS Zoran Ivošević moguće posledice referendumskog "ne".

Koštunica "za", radikali protiv


Čak ni onaj deo nacionalne opozicije koji je ovih dana izašao na ulice protestujući protiv sporazuma, nije saglasan oko toga da li treba ili ne raspisati referendum. I dok Vojislav Koštunica na mitingu DSS u ponedeljak insistira na tome da je njegova stranka prva izašla sa tim zahtevom, dotle se Srpska radikalna stranka protivi ovakvom vidu izjašnjavanja.


- Ne treba nam referendum da kaže da li je Kosovo Srbija, to piše u Ustavu. Neprijateljima i izdajnicima Srbije treba referendum da bi promenili Ustav - kaže zamenik predsednika radikala Nemanja Šarović.


Ključno je referendumsko pitanje

 

Kod referenduma je ključno kakvo se pitanje postavlja. Godinu dana pre bombrdovanja Slobodan Milošević je raspisao referendum tražeći od građana da se izjasne na pitanje: "Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na KiM". Oko 95 odsto izašlih građana izjasnilo se protiv. Sada pojedini analitičari smatraju da je neozbiljno dovoditi narod u dilemu da li ste za Kosovo ili za EU.

 

- Ako pitate ljude da li ste za EU ili za Kosovo, to je kao kada pitate da li biste se radije odrekli svoje leve ili desne noge - tvrdi programski direktor CeSIDA Marko Blagojević.


Ostaje dilema da li nonšalantno prihvatanje referenduma od strane vlasti predstavlja samo bacanje prašine u oči javnosti da su spremni i na taj rizik, uvereni da je većina za sporazum, ili se radi o brzopletom istraživanju, svesni da referenduma neće biti? Potpredsednica srpske vlade zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić ne vidi razlog za ovakvim vidom demokratskog izjašnjavanja građana.
 

- To nije potrebno ukoliko Vlada dobije podršku svih stranaka za sporazum, izuzev DSS-a koji insistira na referendumu - rekla je ona.

Na skupštini koja je zakazana za 26. april, čak se ni narodni poslanici neće izjašnjavati o spornom dokumentu sporazumu, već samo o izveštaju Vlade koja će ih obavestiti šta su to ispregovarali u Briselu.

- Skupština Srbije ne može da glasa o predloženom sporazumu, jer bi se time izjašnjavala o ratifikaciji međudržavnog sporazuma, a što bi značilo priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije - objasnio je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

Očekuje se da će svi poslanici glasati po direktivi Vlade izuzev poslanika DSS i Nenada Bogdanovića iz Demokratske stranke koji će biti protiv.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.04.2013. 14:24
ТРАБА ДА СЕ СТИДИМО ШТО НЕ МОЖЕМО ДА САКУПИМО НИ 100.000 ЉУДИ НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА И ШТО ПРОТЕСТУЈЕМО СВИ РАЗДВОЈЕНО А У ВЕЗИ ИСТОГ, МИ НЕ ЗАСЛУЖУЈЕМО КОСОВО ОВАКВИ !!! КАД БУДЕМО ЗАСЛУЖИЛИ КОСОВО БОГ ЋЕ ДА НАМ ГА ВРАТИ !!!
Sreda 24.04.2013. 17:03
Srbi: Ako ste pametni,treba da sprecite referendum. Trebate masovno da izadjete na ulicama i da skinete ovaj OLOS,koji,ako prethodnici samo geldaju,da uniste drzavu. Ne znam,sta je sa vama.pre 12 godine ste bez razloga izasli na demonstracije-. Od tad vam drzava svaki dan manja i manja a vi nista ne preduzimate,samo cutite. Dokle cete jos da trpite???!
Sreda 24.04.2013. 18:00
Da li bi SAD pregovarale sa nekim da im oduzme Texas?I da li bi prihvatanje toga nazivale najboljim momentalnim rješenjem? Ja mislim da ne bi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online