Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 23.04.2013.
15:40
Beta A

"Kosovski Srbi će sprečiti primenu sporazuma"

Marko Jakšić, poslanik Demokratske stranke Srbije sa Kosova izjavio je danas da će tamošnji Srbi primenu Briselskog sporazuma sprečiti protestima, blokadama i bojkotom lokalnih izbora po kosovskim zakonima, i nastojati da protesti zahvate čitavu Srbiju, a pre svega Beograd.

Vlada je izdala kosovske Srbe: Marko Jakšić
 


Jakšić je za agenciju Beta rekao da ne očekuje da će time Srbi sa severa Kosova doći u sukob s vlastima Srbije, ali je ocenio da je Vlada Srbije "izdala" kosovske Srbe.

"Prvi način kojim ćemo sprečiti sprovođenje sporazuma iz Brisela je bojkot lokalnih izbora koji će biti održani po kosovskim zakonima. Raspoloženje naroda je takvo da će bojkot sigurno uspeti", rekao je Jakšić.

Poslanik DSS je procenio da će se protesti i blokade kosovskih Srba proširiti po celoj Srbiji: "Pokušaćemo da preselimo otpor sa severa Kosova u Beograd jer izdaja nije na Kosmetu, nego u prestonici Srbije".

"Političku bitku za goli opstanak vodićemo više u Beogradu nego na Kosovu, zato što glavna opasnost po nas ne dolazi iz Prištine, niti iz Brisela, već iz Beograda", rekao je Jakšić.

On je dodao da Srbi sa severa Kosova neće prihvatiti dokumenta "samoproglašene države Kosovo", već hoće da ostanu u ustavno-pravnom okviru Srbije.

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici
 

"U sporazumu koji je parafiran u Briselu piše da Srbi s Kosova treba da se odreknu ličnih karata, saobraćajnih i vozačkih dozvola Srbije, i da izvade dokumenta nekakve države Kosovo. Mi nećemo i ne želimo papire neke druge države, poštovaćemo isključivo Ustav Srbije", kazao je Jakšić.

Komentarišući mogućnost da neka od stranaka kosovskih Srba koji učestvuju u institucijama Kosova preuzme posle lokalnih izbora vlast i u četiri opštine severnog Kosova, Jakšić je rekao da takva većina ne bi bila reprezentativna.

"U normalnom sistemu vrednosti, ako na izbore izađe manje od pet ili 20 odsto građana, nema reprezentativne većine s legitimitetom da preuzme vlast. Uvek možete naći trojicu Srba koji će zbog novca izaći na kosovske izbore i formirati neku vlast, ali to je ruganje demokratiji. Takav način preuzimanja vlasti nigde i nikad nije bio priznat", kazao je Jakšić.

Srbi sa severa Kosova juče su na skupu u severnoj Kosovskoj Mitrovici odbacili sporazum s Prištinom, rekli da ga neće sprovoditi i počeli osnivanje Skupštine severnog Kosova koja će, kako kažu, sprovoditi Ustav i zakone Srbije.


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas kosovske Srbe na ujedinjenje radi sprovođenja briselskog sporazuma.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.04.2013. 16:25
И треба га спречити, а тако чувате и своју земљу! А протесте преселити испред зграде владе, јер они су издали вас, Косово и Метохију и Србију! Подршка браћи са Косова и Метохије!
Utorak 23.04.2013. 17:33
Ljudi,kad se sjetim što je ta Srbija napravila nama Srbima iz hrvatske stvarno mi vas je žao i ne znam što bi vam čovjek mogao pošteno savjetovati da učinite osim da pretjerano ne vjerujete Srbiji.
Utorak 23.04.2013. 21:34
Protesti nece zahvatiti Srbiju, a Beograd nikako. Protesti uspevaju samo kad zapad finansira domace izdajnike, a narod , ups ovce, navale za njima. Da je vlast prosrpska odavno bi stizale pare za demonstracije. Ovako mrka kapa Srbi .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online