Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 18.04.2013.
15:43
Beta A

Radikali bi da menjaju Statut Vojvodine

Srpska radikalana stranka predala je na pisarnicu Ustavnog suda Srbije zahtev za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine, odnosno ocenu odluke o izboru poslanika pokrajinskog parlamenta.

Krasić: Mešoviti izborni sistem u Vojvodini nije u skaldu sa Ustavom
 

Vojvođanski parlament ima 120 poslanika i u poslednja dva saziva oni se biraju mešovitim izbonim sistemom, odnosno 60 poslanika se bira po proporcionalom (cela Vojvodina jedna izborna jedinica), a isto toliko po većinskom sistemu (po opštinama ili delovima opština).

"Mešoviti izborni izborni sistem koji važi u Vojvodini nije u skladu sa Ustavom" (Srbije), rekao je član SRS-a Zoran Krasić i dodao da Skupština Vojvodine treba da prihvati proporcionalni sistem koji važi na državnom i lokalnom nivou.

"Ovom inicjativom tražimo da se izmeni odluka o izboru poslanika, ali to je i oštar zahtev da se prekine manipulacija, i ova, mogao bih reći, 'ekstremistička manifestacija' neemancipovanosti dve najveće stranke. One moraju da se emancipuju i uzmu u ruke Ustav i da ga primenjuju", naveo je Krasić.

U SRS-u su istakli da je proporcionalni sistem jeftiniji i da bi se njegovim uvođenjem sprečili nepotrebeni troškovi izazvani dopunskim izborima.

"Ukidanjem većinskog šitema uštede bi se ustvarile na nivo od 50 odsto budžetskih sredstava", rekla je pokrajinska poslanica SRS-a Marijana Četojević.

Prema njenim rečima, kada poslanicima koji se biraju većinskim sistemom istekne mandat, raspisuju se dopunski izbori kao što je to bilo ove godine u feburaru kada su ponovo birana tri poslanika iz izbornih jedinica Srbobran, Zrenjanin i Apatin.

"Proporcionalnim sistemom se po automatizmu bira sledeći poslanik sa izborne liste određene političke partije", rekla je Četojevićeva i dodala da je na dopunske izbore u februaru potrošeno 12,7 miliona dinara.

Ona je ocenila i da mešoviti izborni sistem ne pogoduje nacionalnim manjinama, već isključivo velikim strankama.

"Po Ustavu, nacionalne zajednice bi trebale jednako da budu zastupljene u lokalnom i pokrajinskom parlamentu, što im aktuelni sistem ne omogućava, već pogoduje velikim strankama", rekla je Marijana Četojević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.04.2013. 16:20
Доће ће поново дани када ће радикали имати сами преко 50%. Само је сада огромна разлика са људима у странци и раније. Сада више нема никога у Радикалној странци ко је спреман да због новца изда и странку и кума и Србију. Нема више олоша као што су Вучић и Николић. Живела Српска Радикална Странка и војвода Шешељ.
Četvrtak 18.04.2013. 16:16
Брво Радикали. Кад нам дође Шешељ на Светога Луку, затвориће ову СНС-ДС багру која стално помиње покрајину Војводину.
Četvrtak 18.04.2013. 15:43
Promenite status Kosova....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online