Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.04.2013.
01:44

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

U Titovom sefu i kraljevo blago

Državna komisija Srbije posle više od 30 godina otvorila je prošle nedelje sef Josipa Broza Tita u Narodnoj banci, ali još nije zvanično saopšteno šta je pronađeno. Prema ranijem spisku Brozove zaostavštine radi se uglavnom o zlatu za koje se ne zna kako se našlo u Titovoj rezidenciji i čemu je trebalo da služi, te jednom broju dragocenosti i odlikovanja iz zaostavštine kraljevske porodice Karađorđević, deviznog i dinarskog novca.

Pronađeno zlato za koje se ne zna kako se našlo u Titovoj rezidenciji i čemu je trebalo da služi (Foto: Arhiva)
 

Sef u koji je bilo smešteno 11 vreća, otvoren je u prisustvu tročlane komisije, koju su činili savetnici predsednika Srbije Oliver Antić i Milorad Simić, kao i zamenik generalnog sekretara predsednika Nenad Jevremović, ali bez prisustva pravosudnih organa.


Brozovi naslednici su nezadovoljni što nisu pozvani da prisustvuju a nisu dobili ni zapisnik sa otvaranja, koji je trebalo da bude vođen i dostavljen Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Očekuje se da istim povodom oglasi i prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević.

Naslednicima pare od ordenja?

Titovo ordenje, prema odluci Predsedništva SFRJ, bez obzira na njegovu vrednost, nije pohranjeno u Narodnoj banci Jugoslavije. Imajući u vidu da neka od tih odlikovanja imaju veliku materijalnu vrednost, predloženo je da porodica dobije kopiju, a da država, zavisno od prirode odlikovanja, ponudi materijalnu nadoknadu naslednicima, dok bi se originalni orden zadržao u javnom vlasništvu. U NBS takođe nisu unete ni spomen-plakete (zlatne i ostale), razne diplome, zahvalnice, priznanja i štafetne palice, ali su evidentirane.

- Verujem da će i prestolonaslednik da reaguje, jer on kao i drugi potomci kralja Aleksandra Prvog, ima pravo da potražuje svoju svojevremeno otetu dedovinu, koja se zatekla kod Broza i ta imovina ne može da pripadne Brozovim potomcima. Ako oni tvrde da je i to njihovo nasledstvo i ako su nezadovoljni što sad nisu prisustvovali otvaranju trezora, pitam se da li su Titovi naslednici bili prisutni kad je Tito prisvajao tuđe - izjavio je za "Vesti" Dragomir Acović član prestolonaslednikovih savetodavnih tela.

Osim toga, dodaje on, "ovo otkriće sad otvara i novo pitanje: kada će biti otpečaćeni džakovi, sada takođe u državnom posedu, koji se vode kao zaostavština Karađorđevića i za koje vlada Srbije još nije dala saglasnost da se otvore".


Podsećanja radi, dragocenosti i novac koji su se zatekli u Brozovom posedu na dan njegove smrti 1980. po odluci tadašnjeg Predsedništva SFRJ dve godine kasnije su popisani i pohranjeni u trezor Narodne banke. Prema informaciji koja je 28. juna 1982. dostavljena Predsedništvu SFRJ, na spisku zaostavštine nađene u Titovom posedu, a koja je predata Narodnoj banci Jugoslavije, su: zlato u polugama i u prahu, u ukupnoj težini od 29,366 kg, 2.663 velikih i malih zlatnika, predmeti od zlata, brilijanata i dijamanata koji su pripadali porodici Karađorđević (149 komada). Na spisku su još odlikovanja porodice Krađorđević, numizmatički novac, posuđe od srebra sa pozlatom, sitni predmeti manje vrednosti i devize (oko 26.000 dolara i 36.000 nemačkih maraka) i oko pet miliona dinara.

Brozova unuka tuži Nikolića

Titova unuka, Žarkova ćerka, Svetlana Broz najavila je da će podneti tužbu protiv Tomislava Nikolića zbog kršenja evropske konvencije o ljudskim pravima i prava na pravično i fer suđenje u ostavinskoj raspravi, jer niko od Titovih naslednika ili predstavnika Prvog osnovnog suda u Beogradu nije bio pozvan na otvaranje depoa. Predsednik države, rekla je ona, daje sebi za pravo da formira nekakvu komisiju koja će ulaziti u privatno vlasništvo naslednika jednog pokojnika čija se ostavinska rasprava vodi punih 30 godina. Međutim, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu Gordana Vuković pojasnila je da je otvaranje sefa isključivo u nadležnosti državne komisije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.04.2013. 10:42
Tito je u svom sefu ostavio bratstvoi jedinstvo a ono je već odavno potrošeno.Ovo što sada pišu to je nešto slično kao sa onim sefom kralja Aleksandra glupost za široke narodne mase.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online