Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 09.04.2013.
12:37
D. N. Petrović - Vesti A

Na Severu se plaše prevare

Mada se još dan ranije znalo da Dačić i Vučić neće potpisati kapitulantski sporazum sa Prištinom, Srbi na severu Kosmeta juče su, nakon saopštenja sa sednice Predsedništva SNS-a, odahnuli, ali samo nakratko, jer ih već za koji dan, a najverovatnije od 10. aprila, čekaju nova iskušenja.

Ruska i srpska zastava zajedno: Srbi u Kosovskoj Mitrovici veruju u pomoć ruske braće
 

Narod u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici nije krio radost što su pregovori u Briselu propali, međutim, svi su svesni da još ništa nije rešeno, da Priština, Amerika i Evropska unija neće prestati sa ucenama. Novi pregovori, strahuju oni, imaće isti cilj da se kapitulantski sporazum, samo kozmetički prepravljen, ponovo ponudi Dačiću i Vučiću i da će ga oni potpisati pre juna.

Tačijeva vojska protiv sile

Mada već nekoliko dana izvode vežbe po južnoj Mitrovici, Tačijevi vojni komandanti su protiv nasilnog upada na sever Kosova, navodno iz razloga što o bezbednosti na severu brine Kfor koji im nije dao zeleno svetlo za takvu akciju. Mnogo jači razlog je strah od otpora Srba, odlučnih da se bore do kraja, i iskustvo koje je imala specijalna jedinica policije ROSU, koja je prilikom pokušaja "zavođenja reda na severu" izgubila jednog čoveka i jedva se, uz pomoć Kfora i Euleksa, vratila u južnu Mitrovicu.

- Bojimo se da je ovo samo manevar vlasti u Beogradu koje su shvatile da nemaju podršku naroda i Crkve za predaju severa Kosova i da su se samo privremeno povukle da bi dobile na vremenu. Oni više ne govore o severu Kosova u Srbiji, već direktno priznaju Tačijevu državu, guraju nas u nju i navodno se bore da nam obezbede garancije za siguran život u nezavisnom Kosovu.

- Šta će nam garancije ako ostajemo u velikoj Albaniji. Ne znam da li garancije očekuju od Tačija, Haradinaja ili Beriše - pita se Milenko Božović, koji poslednjih dana, sa grupom svojih sugrađana, utvrđuje barikadu u Jagnjenici jer se plaše da Šiptari silom ne krenu u osvajanje Zubinog Potoka.


- Pozdravljamo predlog Tomislava Nikolića da se pregovori vrate pod okrilje UN i da se u njih obavezno uključi Rusija, možda i Kina i još neke od zemalja koje nisu priznale Kosovo. Da se vlast u Srbiji nije svojevremeno, zarad priključenja EU, upuštala u trgovinu našom teritorijom i našim životima sa Prištinom i Briselom, da nije učestvovala u dovođenju Euleksa i "teranju" UN i Umnika sve bi danas bilo drugačije - smatra Miladin Radovanović, trgovac iz Zubinog Potoka.


Srbi će, svesni da ih očekuju novi pritisci, vrlo brzo formirati zajednicu srpskih opština koja će imati svog predsednika i vladu i koja će moći da ravnopravno opšti sa Beogradom, ali i sa međunarodnom zajednicom.


Prema informacijama koje cure iz Prištine, Hašim Tači neće slati svoju vojsku, kojom je pre dva dana paradirao južnom Kosovskom Mitrovicom već će u dogovoru sa Euleksom od 10. aprila početi da "steže obruč" na carini u Brnjaku i Jarinju gde će, pozivajući se na dogovore Borka Stefanovića i Edite Tahiri, početi rigorozna kontrola robe koja dolazi iz Srbije, ali i ljudi koji prelaze granicu. Najavljuju se i hapšenja Srba sa severa Kosova, koji su "organizovanjem barikada i protesta navodno ugrožavali ustavni poredak nezavisnog Kosova".

POVEZANE VESTI

Utorak 09.04.2013. 15:14
Imate i zašto....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online