Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 07.04.2013.
19:12
Beta A

Srbija dobila još jednu partiju: Osnovana Nova stranka

Nekadašnji premijer Srbije Zoran Živković izabran je danas za predsednika Nove stranke na osnivačkoj skupštini u beogradskom Domu omladine. Za njega je glasalo 466 delegata, uz tri nevazeća glasa.

Zoran Živković: Ne smemo da dozvolimo da buduće generacije žive loše
 

Za potpredsednika stranke izabran je Vladimir Pavićević koga je podržalo 448 delegata. Predsednik Saveta Nove stranke biće Vesna Rakić Vodinelić za koju je glasalo 463 ljudi.

Nova stranka će se zauzeti za članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU), rešavanje problema Kosova dijalogom, unapređenje saradnje sa susedima, ali i unapređenje učešća u programu NATO-a Partnerstvo za mir, rečeno je na skupu kome je prisustvovalo više od 500 delegata. Kako je istaknuto, stranka se zauzima za ekonomske reforme, reforme političkih institucija i reformu pravosuđa, kao i decentralizaciju vraćanjem imovine i nadležnosti Vojvodini i lokalnim samoupravama.

Nova stranka u svom manifestu navodi da su ciljevi: hitna revizija Ustava, donošenje novih izbornih zakona na svim nivoima, parlament sa 150 poslanika, Vladu Srbije koja bi bila formirana po kancelarskom sistemu, sa najviše 10 ministarstava. Potrebno je, kako je istaknuto, reformisati javnu upravu, pravosuđe, policiju, vojsku, službe bezbednosti, obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i penzioni sistem.

Ciljevi stranke su i smanjivanje nezaposlenosti, završetak privatizacije, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i javnog duga. Živković, koji je bio član Demokratske stranke i premijer Vlade Srbije od marta 2003. do marta 2004. godine, naveo je da da će Nova stranka nastaviti procese koji su prekinuti ubistvom premijera Zorana Đinđića.

Prema njegovim rečima, to ne mogu da učine oni koji danas vode Srbiju, "koji su 90-ih sa svojim mentorima uništavali sve što je imalo života na ovoj zemlji" ili "oni koji su nakon 5. oktobra kompromitovali sve što su bili ciljevi borbe za promene".

"Nova stranka poziva pre svega ljude koji do sada nisu bili u politici i bili van opasnosti da se zagade u tom poslu, da dođu i menjaju Srbiju", rekao je Živković.

On je rekao da i posle 25 godina propadanja Srbija, koja nije bogata resursima, ima potencijal da se opravi, a Nova stranka već ima program za ekonomske reforme, reformu pravosuđa i reformu političkih institucija.

"Ne smemo dozvoliti da buduće generacije žive gore nego što smo živeli mi, a mi smo živeli loše", kazao je Živković.

Za potpredsednike stranke predloženi su Vladimir Pavićević, Marko Vujačić, Olivera Jović i Alena Bukilić. Vesna Rakić Vodinelić predložena je za predsednicu stranačkog Saveta. Prema podacima Registra političkih stranaka, u Srbiji je do sada registrovana 91 partija.

Nedelja 07.04.2013. 23:23
svaka cast zorane! srbija je uz tebe,hvali nam nova sablja.
Nedelja 07.04.2013. 22:48
Vinogradi mu slabo rodili pa je bolja berba u politici
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online