Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.04.2013.
04:48
pressonline.rs A

Vladika bački sakrio memorandum SPC o Kosovu

"Episkop Irinej za pismo predsednici parlamenta kaže da je falsifikat, mitropolit Amfilohije da stoji iza svake reči, a vladici niškom Irineju nije poznata njegova sadržina." Ovo je citat iz lista "Politika" od pre tri godine, nakon što je vladika bački Irinej nazvao "čistim falsifikatom" pismo s naslovom "SPC zabrinuta u vezi s Predlogom statuta AP Vojvodina", koji je zvanično objavljen na sajtu SPC 6. februara 2009. u 11.33 časova!

Vladika Irinej
 


Istorija se ponovila u još dramatičnijem obliku s Memorandumom SPC o Kosovu upućenom predsedniku Nikoliću, koji je ekskluzivno objavio Nedeljnik. Akteri su bili isti. Vladika bački Irinej "u 13 sati rekao da nema pisma, u 15 da ima pisma, a u 19 da ima pisma, ali da to nije ovo koje su mediji objavili", da bi prethodno u sve uvukao čak i patrijarha koji je rekao da to nije pismo koje je uputila SPC. U isto vreme mitropolit Amfilohije potvrdio je Nedeljniku da je predato pismo predsedniku Nikoliću, a vladika Grigorije da zna za sadržinu pisma.


Iz nepoznatih razloga vladika bački nastavio je da demantuje pismo za koje je sam dobio zadatak da rediguje. U sve je uključio nemušte crkvene spin majstore - Mirka Đorđevića i Živicu Tucića - koji su ubeđivali javnost da je pismo SPC nastalo 2003. godine (iako se u njemu pominju "oslobađanje Gotovine i Markača, integrisane granice, Jarinje i Brnjak, Haradinaj, Dačić koga začikavaju u Preševu, tabla Aćif-efendiji itd."). Postalo je tragikomično kad su jedne tiražne dnevne novine u četvrtom pasusu objavile da patrijarh "negira autentičnost pisma", da bi dva pasusa kasnije napisali da "patrijarh nije želeo da komentariše autorstvo".


Onda su se uključile i polu-službe i polu-političari koji su u svemu videli političku igru, neko da su pismo poturili "žuti" (kojima valjda odgovara da ih SPC naziva evroslinavcima i izdajnicima), ali i novinarski politički radnici koji su u Nedeljniku pronašli sumnjivu vlasničku strukturu.


Ali, sve se to radilo kako bi se sakrila suština. Zašto se SPC uplašila svog dokumenta? Ko je u SPC odlučio da sakrije dokument koji je usvojio Sinod i dao ga vladici Irineju da ga uobliči? Zašto je vladika demantovao pismo koje je sam radio, i u kojem je za razliku od Pisma usvojenog na Sinodu samo reč evroslinaci zamenio s evroposlušnici, i još nekoliko stilskih figura. Ništa drugo i nije mogao da menja, jer je dokument u osam tačaka usvojio Sinod SPC kao svoj zvanični stav o Kosovu.


Onda su u SPC nastavile da se dešavaju čudne stvari. Vladika bački naredio je istragu oko toga ko je Memorandum SPC o Kosovu dostavio Nedeljniku. Pošto je bio na pogrešnom tragu, uveo je apsolutnu cenzuru u patrijaršiji. Toliku da je vladici Atanasiju zabranjeno da u Pravoslavlju objavi svoje pismo o Kosovu, koje su kasnije preneli svi nacionalistički sajtovi.


To nije bilo sve, iz Pravoslavlja su vladici Atanasiju rekli: "Kako mu tekst nisu objavili ni sada, niti će više da mu objave bilo kada."


Zatim je prošireni Sinod zasedao u Prizrenu 7. februara zajedno s Odborom za Kosovo i Metohiju na kojem je došlo do sukoba vladika oko Pisma koje je upućeno državnom vrhu. Vladika bački odbijao je da ga dostavi javnosti, pa je kompromis pronađen u oštrom saopštenju koje je trebalo da napiše episkop ljupljanski Jovan Ćulibrk. Ali, naravno, nije se desilo ništa... Osim nastavka sukoba samih vladika, koji, kako Nedeljnik saznaje, uskoro mogu da kulminiraju, jer vladika bački "sve ovo priprema kako bi na majskom saboru skinuo famoznu tačku o izboru patrijarha", odnosno pravilo po kojem se od trojice kandidata izvlači jedan.


Njegov plan je prosta većina zbog čega u Crkvi zadržava vladike Kačavendu, Pahomija i Filareta, iako nanose ogromnu štetu crkvi. Prvi je na Sinodu čak bio suočen sa snimcima pedofilije, nakon čega je pristao da se povuče, Pahomije godinama urušava crkvu zbog istih stvari, kao i Filaret, koji ima naviše peticija za smenu, a u javnosti se najviše pominjao po gradnji hotela i sličnih stvari. Prema saznanjima Nedeljnika, na sledećem Saboru vladika Grigorije namerava da zauzme oštar stav po pitanju "pedofilske afere" u SPC i zatraži hitno čišćenje SPC od takvih ljudi.


Najveća pretnja, ipak, ostaje vladika bački Irinej, koji je bio blizak svim vlastima - od Miloševića i Mire Marković, preko Koštunice, posebno Tadića, do danas Ivice Dačića i Tomislava Nikolića.


Da li zato po nalogu vlasti vladika pokušava da sakrije najvažniji stav koji Srpska crkva može da ima, stav o Kosovu... Procenite sami čitajući dokument na kojem se nalazi patrijarhov potpis. A koji je usvojio Sinod. Pa nek ponovo demantuje vladika bački...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online