Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 01.04.2013.
20:53
Mondo A

"Koštunica, Ćosić i Bećković kaljaju imidž Nemačke"

Pod naslovom "Nemci su u Srbiji ponovo loši momci", agencija DPA prenosi tekst novinara Tomasa Breja, koji piše o odnosima Srbije i Nemačke, imidžu Nemaca među stanovništvom Srbije i pita se zašto je isti narušen. Najveći propagatori lošeg imidža su za njega Vojislav Koštunica, Dobrica Ćosić i Matija Bećković.


Od Nemačke živi pola miliona Srba, a u Srbiji je kaljaju, navodi nemački novinar
 

"U odnosima Srbije i Nemačke se vraćaju duhovi devedesetih. Kao i onda, mnogi Srbi se žale na berlinsku politiku velike sile. Za vreme građanskog rata u Jugoslaviji (1991-1999) Nemačka je u Srbiji bila najomraženija zemlja. Govorilo se o zaveri Berlina, Beča i Vatikana protiv Srbije, kao i osveti za poraz u Drugom svetskom ratu. Danas je takvo mišljenje ponovo prisutno kod mnogih stranaka, političara i medija, bez obzira što je Nemačka tradicionalno glavni partner Srbije: pola miliona ljudi sa srpskim korenima danas živi u Nemačkoj i godišnje u svoju domovinu šalje 1,6 milijardi evra. Nemačka je glavni trgovinski partner. Među donatorima Berlin je od 2.000. godine na prvom mestu sa 1,8 milijardi evra. Oko 400 nemačkih kompanija je u Srbiji uložilo 1,7 milijardi evra", piše nemački novinar u svom tekstu.

Brej ocenjuje da je na čelu kolone novog okaljavanja Nemaca, "nacionalistička Demokratska stranka Srbije", bivšeg šefa vlade Vojislava Koštunice i dodaje: "U tome asistiraju vodeći članovi Akademije nauka, poput književnika Matije Bećkovića i Dobrice Ćosića ('oca nacije'). Za poznatog istoričara Čedomira Antića kao i za sociologe je Nemačka ponovo izvor zla. Drugi najvažniji mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije govori o 'epicentru borbe između dobra i zla'. Beogradski list 'Novosti' u nedeljnom izdanju je 'napade na Berlin' oslikao karikaturom na kojoj se vidi Nemac za pregovaračkim stolom sa Srbima. On umesto glave ima stisnutu pesnicu kojom udara po stolu. Na drugim karikaturama Nemci se prikazuju kao starešine i večite sveznalice. Vidljivo je da neraspoloženje prema Nemcima šire političari koji u Nemačkoj nikada nisu živeli i tu zemlju jedva da poznaju".

Brej piše i da je sušta suprotnost bio prvi demokratsko izabrani srpski premijer Zoran Đinđić: "On je studirao u Konstancu i Nemačka mu je bila uzor za domovinu. Ali, i pored kritika, mnogi svoju budućnost vide u Nemačkoj. Trenutno stotine lekara i medicinskih sestara užurbano uče nemački jezik, jer su nemačke službe za njih zainteresovane. Dok se u Nemačkoj medicinski personal hitno traži, u Srbiji se, ne samo u toj profesiji, beleži visoka stopa nezaposlenosti".

Ponedeljak 01.04.2013. 21:56
Како би Немци гледала на Србе да су Срби три пута напали Немачку, организовали од Лужичких Срба казнене експедиције,разорили Берлин, два пута окупирали Немачку, стрељали 100 немачких цивила за једног убијеног српског војника, подржавали своје савезнике да оснивају конц, логоре и побију стотине хиљада Немаца у њима, посебно жена и деце...Од првог испаљеног метка Немци су на све могуће начине помагали и сад помажу, све који су били против Срба и сад се неки Немац ишчуђава што су Немци омражени међу Србима јер су неким својим људима у Србији дали шаку пара?! Па овај је потпуно луд човек! Само комплетном идиоту може бити нејасно зашто су Немци омражени међу Србима.
Ponedeljak 01.04.2013. 22:15
П'з ко им фали!? Ђинђић! Ко би реко!!! Е, нема таквих више! Не штанцује Србија такве сваки дан! Уз сву масу мизерије тешко је поново наћи некога ко ће, безбедно склоњен код својих пријатеља Немаца, тражити да јоште мало ти његови пријатељи бомбардују његов народ! Ето, не волимо вас из милион разлога али би и тај један, што вам је Ђинђић био пријатељ, био више него довољан!
Ponedeljak 01.04.2013. 21:49
Gorbacovu kretenu jedan, ti si kriv za sve, da si im izlupao po koji samar sve bi danas drugacije bilo! Sad mogu da se kuraze i da prodaju bele za prave bubrege! Nemci su supci !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online