Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 12.03.2013.
12:37
Lj. Ivanović - Vesti A

"Srbija je izgubila i sever Kosova"

Posle oštrog protivljenja EU, Srbija je definitivno odustala od ideje o podeli Kosova, te se spasavanje onoga što se spasti može od sada definiše uspostavljanjem zajednice srpskih opština s izvršnim nadležnostima. Međutim, i ova ideja je naišla na hladan tuš u Berlinu, pa i Briselu, smatra Predrag Simić, bivši diplomata i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.


Predrag Simić, profesor Fakultate političkih nauka
 

Šta znači teza o članstvu Kosova i Srbije u UN bez međusobnog priznanja?
- To je kopiranje modela Zapadne i Istočne Nemačke. Baš to znači. Te dve države su zaključile sporazum kojim stiču članstvo u UN a da se međusobno ne priznaju. Nemačka politika prema Kosovu je vrlo konzistentna još od 2006. Prvo je nemački model izneo ambasador Volfgang Išinger, onda je o međusobnom ugovoru govorili predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, pa nemački ambasadori u Beogradu, pa predstavnik vladajuće partije Andreas Šokenhof, konačno i kancelarka Angela Merkel, a sad i njen savetnik Kristof Hojzgen.

Zahlađenje s Moskvom

Kako će Rusija reagovati na moguće pristajanje Srbije da Kosovo uđe u UN?
- Oni su sto puta ponovili da neće biti "veći Srbi od Srba". Rekli su nam da šta god učinimo, oni neće ići ispred, već iza nas. Kao i što Moskva nije sprečila da se pregovori o statusu izmeste iz UN pod okrilje EU jer je s time Srbija bila saglasna, tako neće biti ni protiv ulaska Kosova u svetsku organizaciju. Uostalom, zar nije očigledno da je došlo do velikog zahlađenja odnosa s Moskvom? To ni ordenje predsednika ne može da otopli.

Dakle, Beograd je doveden pred zid?
- Jeste. Mislim da više nema ništa ni od izvršnih nadležnosti za četiri opštine na severu Kosova. Nemačka za to neće ni da čuje, a iza nje su čvrsto i SAD, čiji je ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao da nema govora o nekoj novoj Republici Srpskoj na Balkanu. Nemačkoj i SAD se jako žuri da ovo pitanje reši i time stavi tačku na dezintegraciju Jugoslavije.


Ima li srpska vlast legitimitet da popusti pred nemačkim zahtevima?

- Ova vlada je, za razliku od prethodne, prešla crvenu liniju. Setite se da je upravo premijer Dačić rekao da Srbija može da pristane na članstvo Kosova u UN u okviru sveobuhvatnog rešenja. Ide se ka tome, ali će vlast teško prodati odluku građanima.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.03.2013. 12:41
Марш са власти погани изроди. Продали сте Космет. Николић, Дачић, Вучић = Издајници прве класе
Utorak 12.03.2013. 14:17
Ajde ne laprdajte po forumima nego na ulicu i sklonite ova go..a, kad ste mogli Miloševića, zašto ne ove?
Utorak 12.03.2013. 14:40
Eto vam nova vlast....Znam jos kako ste ovde pljuvali predhodnu vlast, i bili sretni sto dolazi Nikolic. A sta sad? Tako ce biti i kad ova Vlast ode, ma ko novi dosao. Treba neko totalno novi, sto dosada nije nikad bio na Vrhu, a ne vise ovi izlizani bez ideja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online