Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.03.2013.
01:06
J. L. Petković - Vesti A

Srbima ne daju mira ni na onom svetu

Porušeni i oskrnavljeni spomenici, mučni, ali, nažalost, uobičajeni prizor dočekao je i ove godine većinu Srba koji su došli da iskažu poštovanje svojim najmilijima sahranjenim na pravoslavnim grobljima na Kosmetu. Od groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice, preko Prištine, Kosova polja, Peći i Istoka, na Zadušnice se tugovalo za pokojnicima, ali i od ljudske nemoći da se njihovi grobovi odbrane od vandala i na onom svetu obezbedi mir.

Srbi, raseljeni uglavnom po centralnoj Srbiji, ostali su bez glasa kada su autobusima stigli na pravoslavna groblja u Istoku i Peći. Većina njih godinama unazad nije bila u prilici da precima zapali sveću. Jauk se prolomio grobljem kada su ugledali tužne prizore. U Istoku je više od 100 nadgrobnih ploča siledžijski razbacano, dok je ulaz na gradsko groblje u Peći bukvalno blokiralo brdo nagomilanog smeća. Na jednom od najvećih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji kraj porušenih nadgrobnih spomenika nataložila se gomila papira, plastičnih kesa, flaša, a na pojedinim grobovima se jasno vidi da su vandali razbijali i same kovčege.
 

Narušen večni mir

Počela obnova

Prištinski paroh otac Stevo Mitrić služio je pomen upokojenima na pravoslavnom groblju u Prištini. Pomen je dat i srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.
- Radi se intenzivno na svim grobljima koja su bila porušena u zadnjem naletu. Među njima je i prištinsko. Obnovljeno je u Klokotu, u Prilužju i Plemetini građani su sami obnovili, ali se sada gleda kako da im se isplati šteta, u Kosovo polju je sve dogovoreno, a radi se i u Prizrenu i Vitini. Na tom poslu radi nevladina organizacija Raskršće. Srpska pravoslavna crkva nije preuzela na sebe da se time bavi, ali NVO ima pomoć sveštenika na terenu - kaže otac Stevo Mitrić.

Zatečeni prizorom Srbi su u grobnoj tišini zapalili sveće najmilijima, tiho jecajući da je takav vandalizam delo bolesnog uma.
- I najtvrđem srcu je teško da sačuva suze. Ovde leže nečije majke, očevi i preci kojima je narušen večni mir. Za ovakav vandalizam osim snage potreban je i bolestan um. Rušenjem spomenika bezumnici su pokušali da sakriju vekovno postojanje srpskog naroda na ovim prostorima - kaže direktor vladine Kancelarije za KiM u Kraljevu Aleksandar Erac koji je organizovao prevoz za Zadušnice.


Obeležavanje Zadušnica na pravoslavnom groblju u Prištini počelo je incidentom sa čuvarom groblja koji nije želeo da pusti medije da snime dolazak oko 50 Srba iz centralne Srbije i okolnih srpskih sela koji su došli da odaju poštu najmilijima. Groblje u Prištini sistematski je uništavano od 1999. godine, a prizor krvničkog iživljavanja je tek malo saniran.


- Vidite ove porušene spomenike? Ma, ništa nije kako treba, kada ne možeš da se približiš grobovima svojih najmilijih. Ono što pričaju oni na vrhu, to voda treba da odnese, kao što je i do sada nosila - kazala je Sara Trajković iz Prištine.
Nekoliko spomenika je podignuto, a za razliku od ranijih godina počupan je korov, pa su neki od građana bili zahvalni što bar ovoga puta mogu da priđu spomenicima svojih predaka.

Mermer za dvorišta

Srbi iz Kosovske Mitrovice, čije se pravoslavno groblje nalazi u južnom delu grada, ubeđeni su da Romi i Albanci koji žive u blizini pljačkaju spomenike i prodaju metalne delove ograda kao staro gvožđe, a da sa mermerom od spomenika popločavaju svoja dvorišta.

Srbi koji su u subotu ujutru iz severnog dela Mitrovice pod jakim policijskim obezbeđenjem otišli na pravoslavno groblje u južnom delu grada, već su znali šta mogu da očekuju. Godinama unazad gledaju sve žalosniju sliku sada već ostataka polomljenih nadgrobnih ploča, a mnogi od njih su čvrsto odlučili da ostatke svoje familije iskopaju i prenesu na groblje u selu Rudare.


- Groblje je iz godine u godinu u sve gorem stanju. Vremenom su vandali odneli sve što se moglo odneti, prvo biste, slova i brojeve od bronze i mesinga i ograde oko spomenika, a u poslednjem naletu i polomljene delove mermernih ploča - pričaju građani.
 

Zatiru sve srpsko

Ni generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović nije ostao ravnodušan kada je video vandalski prizor na groblju u Kosovu polju gde je došao da zapali sveću rođacima i prijateljima. U januaru je tu porušeno više od 50 nadgrobnih spomenika, a trenutno je više od 70 odsto grobova oskrnavljeno.

Incident u Prištini

Čuvar na pravoslavnom groblju u Prištini i ove godine je pravio novinarima problem kada su došli da izveštavaju o Zadušnicama na pravoslavnom groblju u Prištini. On nije dozvolio ulazak ni predstavnicima srpskih niti albanskih medija, a tek posle kraće rasprave je kapija groblja otvorena. Isti čuvar je 2. juna prošle godine pokušao da spreči snimanje i tada je jednom od naših kolega čak i pretio da će se sa njim i fizički obračunati.


- Ne čuvam ja krave ovde. Šef je rekao da ne otvaram, i ja tako radim - vikao je čuvar.
Na prištinsko groblje je došlo oko 50 Srba, uglavnom raseljenih po centralnoj Srbiji, da obiđu grobove najmilijih. Teška srca kažu da su nemoćni da urade bilo šta.
- Samo sebi možemo štetu da napravimo ako prijavimo nešto loše. Naša prava se ne poštuju - pričaju Srbi koji su izašli na prištinsko groblje.


Zamenik kosovskog premijera Tačija, Slobodan Petrović koji je kasnije došao, kazao je da će odgovorni za skandal na prištinskom groblju biti sankcionisani.
- Ne znam ko je mogao tako nešto da naredi. To je potpuno neprihvatljivo i sigurno je da će neko odgovarati za to - kazao je Petrović.

- Ova slika odvraća sve od namere da se vrate. Porušeni nadgrobni spomenici su najbolji pokazatelj kakav odnos prema Srbima imaju komšije Albanci, ali i privremene institucije samouprave na Kosovu. Mrtvi nisu nikome ništa krivi, ali zatiranje svega što na bilo koji način na ovom prostoru podseća na srpsko i Srbiju je očigledno nečiji cilj - kaže Odalović.


U vandalizmu na srpskim grobljima početkom godine porušeno je više od 140 nadgrobnih spomenika. Za razliku od južnog dela Mitrovice, Kosova polja, Istoka ili Peći, gde nema uopšte ili veoma malo Srba da redovno odlazi i neki način brine o groblju, u Klokotu to nije slučaj. Ipak, osveta za događaje u Preševu ih nije mimoišla. Kao buldožerom je sa zemljom sravnjeno 27 nadgrobnih spomenika. Zato su na Zadušnice mnogi bili iznenađeni kada su zatekli nadgrobne ploče vraćene na mesto i sanirane. Olakšanje se osetilo, ali niko ne može da zaboravi kako je izgledalo te kobne večeri kada se neko svetio mrtvima.


- Te večeri kada smo čuli, pa došli da vidimo šta je urađeno, zatekli smo užasan prizor. I, hvala bogu, vidimo da je sve sanirano. Svi mi smo imali najgore mišljenje o onima što su uradili, to su ljudi koji ne misle dobro ni mrtvima ni živima - priča Dragan Jovanović iz Klokota.


I on, kao i Zoran Svilanović, došao je da iskaže poštu najmilijima.
- Bio sam veoma nervozan kada sam video. Znao sam da će se popraviti. Ako ne bi opština, ja bih popravio. Ne bih dozvolio da na Zadušnice bude srušena nadgrobna ploča.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.03.2013. 08:09
Нендерталце треба вратити у пећине, секта поремећена.
Četvrtak 21.03.2013. 13:12
Da je meni znati koji fashisti ovde vama na komentare pritiscu "negativ" dabogda im se prst osusio skotovi nenormalni ako ovo podrzavaju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online