Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 27.02.2013.
20:14
Beta A

"Zajednica opština je dobra za Srbe"

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenio je da je zajednica srpskih opština, koju Beograd predlaže u dijalogu sa Prištinom, dobro rešenje za sve - kosovske Srbe i Prištinu.

Đurić: Našim predlogom dobija i albanska strana
 

"Za Srbe koji žive južno od Ibra ovo rešenje nudi daleko više nego što imaju sada; za Srbe na severu to će biti čvrsta garancija da će moći da ostvaruju svoja prava prema standardima koji su civilizacijski i odgovarajući sadašnjem trenutku, a i imaće rešenje usklađeno sa Ustavom Srbije...Uveren sam da će kosovski Srbi prihvatiti predlog ako celovito rešenje bude uređeno u skladu sa Platformom i Rezolucijom Skupštine Srbije", rekao je Đurić.

U intervjuu za Novi magazin, on je dodao da albanska strana mnogo dobija ponuđenim planom, jer će na Kosovu postojati funkcionalne institucije koje obe strane priznaju, umesto sadašnjeg paralelizma.

"Imaćemo i participaciju Srba na svim nivoima vlasti i stvarno izabrane predstavnike, umesto folklornih u kosovskom parlamentu. Procene pokazuju da je realno dostići 30 od 120 poslanika u skupštini (Kosova)", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Beograd veruje da će zajednica opština imati dovoljno nadležnosti da se svi građani u njoj osećaju slobodno, da ostvaruju svoja prava na najbolji mogući način po standardima koji se primenjuju unutar zemalja EU.

"Proizvod dijaloga između Beograda i Prištine treba da bude rešenje koje će biti sankcionisano ustavnim zakonom o sprovođenju Ustava Srbije kojim će se Autonomnoj pokrajini poveriti veoma širok spektar nadležnosti. Takav zakon predviđen je Ustavom Srbije - mi ćemo nastaviti da KiM tretiramo kao autonomnu pokrajinu, pri čemu svoj stav ne namećemo Prištini", rekao je Đurić.

Ta zajednica opština trebalo bi građanima koji žive u njoj da obezbede uticaj na bezbednost, funkcionisanje pravosuđa, određenu samostalnost u fiskalnoj sferi, ali i na druge bitne aspekte koji se tiču ličnog standarda, imovine, registra privrednih subjekata, dodao je on. Prema njegovim rečima, problem za Beograd je što su rokovi tesni.

"Mi jesmo u trci sa vremenom. Na terenu iz meseca u mesec, iz godine u godinu, slabe uticaj i institucije Srbije, a građani dugo ne vide jasan pravac državne politike, što je stvorilo opštu klimu uzmicanja. Zbog toga je bilo izuzetno značajno da Srbija definiše svoje ciljeve, a sada smo suočeni sa pritiskom da se što je moguće brže usvoje i sprovedu nova rešenja", naveo je savetnik predsednika.

Đurić je dodao da je s druge strane potrebno "ostati čvrsto iza ciljeva Platforme i Rezolucije, što nije uvek lako pomiriti, iako od uspešnosti tog procesa zavisi i ostvarivanje nacionalnih interesa na KiM i brzina evropskih integracija".

POVEZANE VESTI

Sreda 27.02.2013. 20:40
А да ли си Ти питао Србе који живе на Космету како је њима?????
Sreda 27.02.2013. 22:27
"....čvrsta garancija da će moći da ostvaruju svoja prava prema standardima koji su civilizacijski......": pucnjava, eksplozivne naprave, povredjena deca, kretanje samo pod pratnjom, silovanja, prezir i mrznja, unistene crkve i sruseni spomenici, zivot u getu, u kontejnerima, nezaposlenost, opsta beda......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online