Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.02.2013.
20:28
Jutarnji A

Partija se odrekla Tita četiri godine pre smrti

Darko Hudelist, novinar hrvatskog "Globusa" i publicista, koji priprema veliku knjigu o raspadu Jugoslavije, našao je u Arhivu Jugoslavije poverljive dokumente izuzetne važnosti za razumevanje poslednjeg, kritičnog razdoblja Titove vladavine od 1975. godine do smrti 1980.

Tito bolestan, a Jovanka nepoželjna - kraj Jugoslavije
 

Iz zapisnika s nekoliko dramatičnih sednica Predsedništva SFRJ, a posebno sa vanrednog sastanka od 10. septembra 1976. godine, označenih pečatom "strogo poverljivo" i "državna tajna", jasno se vidi kako je federalni i partijski vrh konačno odlučio da "smakne" Tita iz izvršne vlasti, i to tako što će ga poslati na dugo, doživotno lečenje.

"Drugovi, Tito je smrtno bolestan i više ne može da vodi državu, a Jovanka se već ponaša kao predsednica. Vreme je da preuzmemo kontrolu. Zemlja je ekonomski na rubu propasti...", piše u izveštaju sa jednog od pomenutih sastanaka.

Bio je to početak kraja Jugoslavije, koja već ozbiljno načeta teškom ekonomskom krizom, nije imala snage ni za politički ni za ekonomski oporavak, pa je sledećih 15 godina, do raspada 1991. godine, provela u stanju kliničke smrti, piše Hudelist.

Jugoslavija se raspala 10. septembra 1976. - deceniju i po pre svoje formalne ili konačne propasti. Tog dana je potpredsednik Predsedništva SFRJ Vidoje Žarković (Crnogorac po nacionalnosti) telefonom sazvao vanrednu 57. sednicu ovog najvišeg političkog tela u zemlji i saopštio ostalim članovima Predsedništva da je predsednik Republike i SKJ Josip Broz Tito teško bolestan i da više, barem do daljnjega, neće biti u stanju da vodi državu.

Žarković je svojim kolegama iz Predsedništva preneo izveštaj koji je dva dana ranije, 8. septembra 1976, njemu i još trojici funkcionera na najistaknutijim položajima u tom trenutku (sekretaru Izvršnog komiteta Predsedništva CK SKJ Stanetu Dolancu, predsedniku Saveznog izvršnog veća Džemalu Bijediću i predsedniku Skupštine SFRJ Kiri Gligorovu) preneo, na Brdu kod Kranja, lekarski konzilijum u kojem su, među ostalima, bili i profesori Brecelj i Makota iz Ljubljane i Kičić s beogradskog VMA.

Lekari su utvrdili da Tito boluje od tri vrlo ozbiljne bolesti (akutno oboljenje jetre, problemi sa srcem i povišen šećer). Najnovija, odnosno najkasnije otkrivena bolest kod Tita bila je jetra; nju su Titovi lekari dijagnostikovali upravo 8. septembra 1976, kada je i nastala panika u vrhu države. Sa šećerom je imao problema i ranije, a anginu pektoris je zaradio na 5. konferenciji Nesvrstanih održanoj u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, od 16. do 19. avgusta 1976.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.02.2013. 22:53
Aha, to je bilo prilicno odlucno. Toliko su hteli da ga smene da je vladao do smrti tesko bolestan od (najmanje) tri razlicite bolesti i umro u cvetu starosti od 88 godina. A vi gospodo na Vesti Online prelazite sa Karadjordjevica na Tita. Molim vas nemojte da mi zamerite, ali nekako izgleda da ta Srpska istorija pocinje 1918.godine, bas onda kada je ustvari prestala.
Četvrtak 14.02.2013. 07:47
Tolike i te bolesti danas ima svaki "ozbiljni" čovek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online