Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.02.2010.
08:46 >> 20:45h
RTS, Vestionline A

Sneg paralisao Srbiju

Snega pada u većem delu Srbije pa se saobraćaj obavlja veoma otežano i vidljivost je loša. Vozačima se savetuje poseban oprez ili da ne kreću na put bez preke potrebe. Republički hidrometerološki zavod Srbije saopštio je za ''Vestionline'' da očekuje prestanak snežnih padavina tek krajem dana.

RHMZ očekuje da će snežni pokrivač dostići visinu od 10 do 30 centimetara, posebno u centralnim krajevima Srbije, dok će u Beogradu visina snega biti između 20 i 25 centimetara.

Znatno otežavaju saobraćaj: Snežne padavine u Srbiji
 


U nižim predelima na kolovozima ima snega od pet do 10 centimetara, dok u planinskim predelima, preko planinskih prevoja i na putevima drugog i trećeg prioriteta ima snega na kolovozu od 10 do 30 centimetara, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Dodatna opreznost i znatno sporija vožnja neophodni su na kritičnim deonicama, poput mostova, nadvožnjaka i preko planinskih prevoja.

Vidljivost je smanjena zbog ovakvih vremenskih prilika i saobraćaj se jako otežano obavlja na gotovo svim putnim pravcima u Srbiji.

Ekipe putarskih službi intervenišu i posipaju so i uz velike napore važniji putni pravci su prohodni. Ne preporučuje se kretanje na put bez preke potrebe.

Zimska oprema je obavezna na svim putevima u Srbiji, a posebno u Sremu, na područjima Timočke i Negotinske krajine, Kopaonika, Zlatibora, Novog Pazara, Raške, Sjenice, Tutina, Požarevca, Velikog Gradišta, Ivanjice, Valjeva i Dimitrovgrada.

Putari upozoravaju i na pojavu tzv. "udarnih rupa", na većini putnih pravaca u našoj zemlji, što je karakteristika za ovakve vremenske prilike. Putari saniraju ova oštećenja kad god to vremenske prilike dozvole.

Vremenske prilike su uticale i na povećan broj odrona na putevima. Poseban oprez savetuje se na Đerdapskoj i Ibarskoj magistrali, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru, kao i na svim deonicama koje prolaze kroz useke i klisure.

Takođe, posebnu opasnost za vozače predstavljaju i ledenice koje padaju sa svodova tunela, a najčešće je to slučaj u tunelima duž Đerdapske magistrale.

Saobraćaj se na svim putnim pravcima u južnom Banatu odvija otežano zbog snežnih nanosa i jakog vetra, ali bez prekida, izjavio je šef Zimske službe Vojvodina-puta Slavko Jovanović.

Najviše problema ima na putu Pančevo-Banatski Brestovac-Ivanovo, gde je jedno vozilo Vojvodina-puta sletelo sa kolovoza, rekao je Jovanović.

Na Ibarskoj magistrali saobraćaj je zbog snega veoma otežan i vozila se kreću usporeno.

Saobraćaj je jutros oko 8 sati u Stepojevcu bio u prekidu jer kamioni nisu mogli da se kreću.

Na kolovozu ima ugaženog snega i leda, a saobraćaj još više otežavaju i pešaci koji zbog visokog snega moraju da se kreću magistralom.

U Beogradu dežurne službe čiste kolovoze uglavnom u centru grada i u blizini javnih ustanova, ali su ostale ulice, kao i trotoari, neočišćeni.

Saobraćaj se odvija usporeno, a građani ne bi trebalo da izlaze iz kuća ukoliko to nije neophodno, poručili su iz gradskih službi.

Sneg je u Beogradu dostigao visinu od oko 30 centimetara, pa se saobraćaj na svim glavim i sporednim ulicama odvija veoma otežano. Vozači kažu da glavne ulice nisu dovoljno očišćene i da je vožnja po njima, bez zimskih guma, skoro nemoguća.
 


Na području Beograda evidentirano je 48 saobraćajnih nezgoda, u kojima je povređeno četvoro ljudi, saopštio je jutros Automoto savez Srbije. Glavni dispečer Gradskog saobraćajnog preduzeća Radovan Stojadinović izjavio je da se saobraćaj u Beogradu odvija veoma otežano sa mnogo problema na većini linija, kako u centru, tako i na prigradskim linijama.

On je kazao da su problemi u saobraćaju naročito prisutni na prigradskim linijama tamo postoje usponi gde se "vrlo često se desi da linija jednostavno stane dok ne prođe kamion 'Beograd puta".

Sve gradske službe čiste sneg sa beogradskih ulica

Zimska služba "Beograd puta" i ostale gradske službe punim kapacitetom uklanjaju sneg koji je prošle noći u Beogradu napadao u velikim količinama, saopštila je danas Gradska uprava.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Branko Smiljanić kazao je da je u Beogradu do sada napadalo 20 centimetara snega, a dalje padavine očekuju se i tokom dana.

"Od noćas od dva sata, kada je sneg počeo da pada, naše ekipe su na terenu neprestano i vode borbu sa snežnim nanosima", kazao je Smiljanić i dodao da je na gradskim i prigradskim saobraćajnicama ukupno 135 ekipa.

"Posao nam otežava činjenica da sneg i dalje pada. Pojedine linije gradskog prevoza su skraćene, a građanima ne savetujemo da bez preke potrebe izlaze u grad", upozorio Smiljanić.

Direktor "Gradske čistoće" Aleksandar Stamenković rekao je da oko 600 radnika ovog preduzeća od ranih jutarnjih sati čisti sneg sa trotoara, prolaza i drugih pešačkih staza. Na uklanjanju snega rade i ekipe "Zelenila - Beograd".
 

Sneg u užičkom kraju pola metra

 

U užičkom kraju palo je prošle noći dvadesetak centimetara novog snega tako da je u planinskim predelima snežni pokrivač dostigao visinu od oko 45 centimetara što stvara velike probleme u saobraćaju.


Iz Auto-moto saveza Užica poručeno je vozačima da bez velike potrebe danas ne kreću na put jer su mnoge regionalne i lokalne saobraćajnice zatrpane snegom.
Putari su uspeli da raščiste magistralne puteve, gde je kolovoz sužen, a očekuje se da će tokom dana biti prohodni i svi regionalni putevi.


Od prošle noći zabranjen je saobraćaj kamionima sa prikolicom i šleperima preko Zlatibora i Kadinjače, kao i na putevima preko Tare, Debelog Brda i Bukova, te u predelu Zlatara i u ivanjičkom kraju.

Nove snežne padavine obradovale su turiste u zimskim centrima, poput Zlatibora, gde na ski stazama ima dovoljno snega za smučanje, a u funkciji su i svi ski liftovi i žičara.

Beogradski aerodrom zatvoren za sletanje, poletanje usporeno

Sneg koji cele noći pada na području Beograda usporio je saobraćaj na aerodromu Nikola Tesla, pa je tako aerodrome zatvoren za sletanje, a poletanje se obavlja usporeno, sa zakašnjenjem po nekoliko sati.


Poslednji avion je na beogradski aerodrom sleteo 12 minuta posle ponoći iz Beča, a otkazani su dolasci iz Podgorice, Minhena, Pariza, Ciriha, Beča, Frankfurta i Istanbula.


Prema podacima aerodroma Nikola Tesla, otkazani su popodnevni odlasci za Beč, Istanbul, Frankfurt, Cirih i prepodnevni za Podgoricu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online