Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.02.2013.
12:35
Večernje novosti A

Vulin: Rukovanje nije priznanje

Sastanak predsednika Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova. To je još jedan dokaz da je Srbija spremna da sa Prištinom razgovara o svim otvorenim pitanjima. I do sada smo se, od Vlade Vojislava Koštunice, susretali sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini. To nije nikakvo priznanje, ali ne možemo da se pravimo da oni ne postoje, rekao je Aleksandar Vulin, direktor Vladine Kancelarije za KiM, ovako u intervjuu za ”Novosti”.

Ovim susretom ćemo pokazati i da je Srbija jedinstvena i da, bar kada je KiM u pitanju, u državnom vrhu nema razlika: Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin
 

Aleksandar Vulin odbacuje kritike da će sastanak u Briselu biti još jedan korak ka priznanju Kosova.

Uoči sastanka Nikolića i Jahjage čuju se i komentari da ovim predsednik Srbije hoće, između ostalog, da pokaže da nije pobedila ”Dačićeva kosovska politika”..

- Da Vlada hoće jedno, a predsednik nešto drugo kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, mi ne bismo mrdnuli sa mrtve tačke. A poslednjih meseci su učinjeni veliki pomaci. Ovim susretom ćemo pokazati i da je Srbija jedinstvena i da, bar kada je KiM u pitanju, u državnom vrhu nema razlika. Platformu su predložili i predsednik i Vlada, i logično je da ta dva elementa vlasti učestvuju u pregovaračkom procesu. Predsednik

"Izbori uvek mogući"

Komentarišući poslednje trzavice u vladajućoj koaliciji, on poručuje da su u ”višepartijskom sistemu izbori uvek mogući”:

- Onog momenta kada se unutar vladajuće koalicije pojave različiti pristupi određenim važnim pitanjima, biće i izbora. Kada je reč o Kosovu, vlast je tu apsolutno jedinstvena. Iskreno, ne mogu da zamislim vladu koja bi vodila drugačiju politiku od ove, objašnjava Vulin.

Nikolić nikom ništa ne otima, da nije njega ne bi ni bilo ovakvog pregovaračkog procesa.

Po pitanju teme koja će se naći na stolu u Briselu, Vulin kaže očekuje da sastanak bude "simboličan susret u kom će Srbija pokazati šta hoće, ponoviti stavove iz platforme i da nemamo nameru da od nje odustanemo".

Na pitanje šta Srbija konkretno mora da ispuni od kosovskih uslova da bi dobila datum za početak pregovora sa EU, Vulin kaže da pre svega treba da se sprovedu svi do sada postignuti sporazumi.

- Normalizacija odnosa podrazumeva čitav niz stvari, ali nikako priznavanje nezavisnosti. To od nas niko nije ni tražio, niti ćemo mi to ikad učiniti.

A pristajanje da Priština dobije stolicu u UN?

- Sve i da je to uslov, a nije, to nije moguće. Niko ne može od Srbije da očekuje da uradi nešto što ne bi nijedna druga zemlja na svetu. Posle propuštenih dvanaest godina, ova vlada je posle samo šest meseci izašla sa idejom kako da se reši problem. I to ne zato što je to uslov za datum, već zato što je to dobro za Srbiju i naše građane, tvrdi Vulin.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.02.2013. 13:01
em se sastaje, em ce da trazi "specijalni status"... to se ne trazi u svojoj drzavi, vec u tudjoj...
Sreda 06.02.2013. 17:18
Sto volim kad demagozi pocnu da daju objasnjenja: Ako nije priznanje sta on uopste radi sa njom? Pravila ponasanja predsednika u svim drzavama sveta govore da se predsednik moze sastajati na predsednickom nivou sa drugim predsednicima, sve ostalo je pregovor sa okupatorskom vlascu, vladarima susednih i drugih zemalja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online