Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.01.2013.
06:18
Đ. Janković - Vesti A

Zbog fudbala odložio svadbu

S punih 80 leta iza sebe Božidar Boža Kićović svakodnevno krstari Loznicom, mada je zvanično penzionisan pre deceniju i po, on i dalje pomno prati sportska dešavanja u svom kraju. Svako ko zna bilo šta o sportu zna za njega, Kiću ili Božu, kako ga zovu njegovi Lozničani, čoveka koji je decenijama bio zaštitini znak sportskog programa Radio Podrinja i celog kraja.

Božidar Kićović na proslavi 80. rođendana
 

Kićoviću nije životna želja bila da se lati novinarskog pera, planovi su mu bili dugačiji, ali je sudbina umešala prste da se novinarstvom zarazi sa 14 godina i to ga drži i danas. Prvu vest poslao je na poštanskoj dopisnici 1948. o šahovskom turniru u Loznici.

Neplivač pored Drine

Kićović za sebe kaže da je u Loznici prvak u devet disciplina, od šaha do rešavanja ukrštenih reči. Mada je imao svoj automobil 25 godina, nikada nije naučio da ga vozi, kao ni bicikl, a to što živi pored Drine nije od njega napravilo plivača jer nikada nije naučio ni da pliva.

Vest je objavljena u listu "Sport" koji je tako dobio višedecenijskog revnosnog dopisnika. U vreme kad je počinjao nije bilo mobilnih telefona i kompjutera, nego se pisalo olovkom ili kucalo na pisaćoj mašini, a informacije slale telefonom. Vesti sa sportskih borilišta Kićo je javljao se iz kafana, restorana, policijskih stanica, benzinskih pumpi, prodavnica, prelazio je i na levu stranu Drine, ako telefoni nekada nisu radili, a redakcija je uvek imala vest koja bi narednog dana stizala do čitalaca.

- Novinarstvo je profesija koja me je osvojila i s novinarskom beležnicom ostao sam u neraskidivom zagrljaju. Znam da kažu kako je novinarstvo najlepše kad se ostavi na vreme, ali kod mene važi drugo - jednom novinar, uvek novinar. Iako odskora ne pišem redovno, uvek sam u blizini pored nekog sportskog terena, od fudbalskog igrališta do šahovske table. Moglo je sve biti drugačije jer sam po struci nastavnik matematike. Predavao sam neko vreme, ali sam se brzo vratio sportskom novinarstvu - priča Kićović i priseća se početaka i minulih novinarskih decenija.

Radni vek Božidar proveo u Radio Podrinju

U Radio Podrinju proveo je više od 30 godina, uradio više od 600 radio prenosa, stvorio svojevremeno kultnu emisiju "Sport-muzika-sport", koju je vodio 430 puta i postigao da se za lozničke fudbalere, boksere, šahiste i druge sportiste čuje širom bivše Jugoslavije. Kao sportski novinar pratio je mnoge sportove, ali su dve njegove velike ljubavi, fudbal i šah. Kića ne bi bio to što jeste da kraj sebe nije imao suprugu Mariju - Macu koja je oduvek razumevala njegovu strast prema sportu.

Dokle je to išlo, priča sam Kića, sećajući se da je 1963. zbog lopte odložio svoje venčanje. Loznica je u Nišu igrala odlučujuću utakmicu za opstanak u ligi pa nije mogao da ga propusti. Venčao se sedam dana kasnije.


Klub FK Loznica mu se odužio kada je pre desetak godina proglasio Kiću za počasnog predsednika. Kićović je veliki poznavalac i ljubitelj igre na 64 crno-bela polja, bio je višestruki prvak grad. Još 1955. bio seniorski prvak Srbije, u svojoj šahovskoj karijeri pobedio je šest državnih prvaka, a kao najdražu izdvaja pobedu nad Mađarom Forintošem koja je ušla u šahovske knjige.

Ovih dana proslavio je 80. rođendan u lozničkom Omladinskom centru, a članovi Kancelarije za mlade će i internet enciklopediju Vikipedija obogatiti člankom o Božidaru Kićoviću jer je to odavno zaslužio.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online