Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 25.01.2013.
11:50
Beta A

Obradović: Sveti Sava je školska, ne verska slava

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović ocenio je danas da obeležavanje Svetog Save u školama nema "versku dimenziju" i da ne stoje primedbe pojedinih bošnjačkih udruženja da se deca islamske veroispovesti primoravaju da obeležavaju taj praznik.

Sveti Sava se slavi kao utemeljitelj školstva, kaže Obradović
 

Obradović je rekao da decu niko ne primorava da učestvuju u obeležavanju školske slave i da se ona širom Srbije obeležava na različite načine u znak sećanja na čoveka koji je utemeljio školu na ovim prostorima i negovao ideju tolerancije.

"Niko decu ne primorava da učestvuju u obeležavanju školske slave, školska slava se u Srbiji obeležava na veoma različite načine – od organizovanja izložbe crteža, recitacija i priredbi. Negde takođe učestvuju i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ali sve je to u funkciji obeležavanje školske slave i nema versku dimenziju", rekao je Obradović.

Govoreći o značaju obeležavanja školske slave, ministar je podsetio da je Sveti Sava bio veoma obrazovan čovek, da je govorio više svetskih jezika i da je "utemeljio školu" u Srbiji. Obradović je podsetio i na državničku ulogu Svetoga Save i posredovanje u sklapanju mira.

"Obeležavanje Svetog Save je prilika za sve nas u prosveti da se podsetimo zašto se baš taj praznik obeležava kao školska slava. Reč je o velikom čoveku za svoje vreme i očigledno za vekove koji su došli posle njega, jer je bio veliki prosvetitelj i veoma obrazovan. Utemeljio je školu, podržao obrazovanje, radio na pomirenju i negovao toleranciju i poštovanje mišljenja drugih", rekao je Obradović.

Ministarsvo prosvete je ranije školama preporučilo da svetosavske priredbe održe 25, umesto 27. januara kako bi u obeležavanju škloske slave učestvovalo što više roditelja, đaka i predstavnika lokalnih samouprava. Sveti Sava se inače u školama obeležava kao radni, ali nenastavni dan.

Petak 25.01.2013. 11:57
писменост на овим просторима донели ћирило , методије , свети Сава, а НЕ сулејмАН проблем са идентитетом се и даље наставља ... што се виже лажете , то ћете тонути све дубље.
Petak 25.01.2013. 12:05
Ако могу католичка деца да обележавају школску Славу Светог Саву онда могу и муслимани.Неће ваљда у сред Србије они да нам одлучују шта је добро,а шта није.Дигли су то на ниво као да их неко пушком тера.Да би упознали једни друге онда је логично да се слави нешто што је темељ просветитељства у Србији.Наравно муслимани се боје истине,а истина је да су они исламизирани Срби.Мађари се не буне којих је дупло више у Србији од муслимана,него су прихватили оно што нас само може повезивати.Муслимани стално подгрејавају тензију нетрпељивости према Србима и недвосмислено показују да мрзе све што је српско.Исти су као шиптари,примитивни и духовно заостали.
Petak 25.01.2013. 17:43
Slave 25. umesto 27. samo da bi dobili još jedan slobodan dan, oslobođen nastave. A posle sledi - banket!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online