Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.01.2013.
20:10
Beta A

File: Kosovo u UN? Nismo razgovarali...

Evropski komesar Štefan File izjavio je danas u Strazburu da u zaključcima Evropskog saveta iz decembra nema pomena o stolici Kosova u UN kad je reč o uslovima za pregovore Srbije o članstvu EU i sadržini dijaloga Beograd-Priština.

File: Srbija zna koje zahteve treba da ispuni
 

File je odgovarajući na pitanje novinara da li će novi politički uslov za pregovora o članstvu Srbije u EU biti i da se razgovara o "stolici Kosova u UN", kao što je to izjavio nemački ambasador u Beogradu.

Uoči izlaganja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, File je rekao da je "jedan od onih koji su veoma zadovoljni dosad postignutim napretkom i to ne sporazumima koji su dosad postignuti samo na papiru, već i rezultatima koji su, naprimer, o upravljanju međama i protokolom o primeni na terenu na dobrobit građana".

"Ja ne mogu da komentarišem to što je nemački ambasador rekao, ja to poštujem", rekao je evropski komesar.

"Ali kad je reč o postupku koji je utvrdio Evropski savet na najvišem nivou, veoma je jasno koji su zahtevi i koje instrumente treba upotrebiti i koju ulogu taj dijalog na visokom nivou igra", rekao je on.

File je dodao da ima "puno poverenje" u dijalog i proces u koji su uključene dve strane u ravni premijera i da je "veoma zadovoljan" dosad postignutim napretkom. Evropski komesar je precizirao da je "veoma jasan rečnik Evropskog saveta iz decembra prošle godine, kojim je utvrđen politički kalendar i ono što treba da se učini da bi članice EU usvojile povoljnu odluku o početku pregovora o članstvu sa Srbijom".

"To je najpre da su merila za članstvo da se nastave reforme i da se ostvari vidljivo i trajno poboljšanje odnosa Srbije i Kosova", naveo je evropski komesar za proširenje.

U zaključcima Evropskog saveta iz prošlog decembra, rekao je File, "ja ne mogu da nađem to što je nemački ambasador pomenuo".

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm rekao je u intervjuu za Večernje novosti da je članstvo Kosova u UN jedno od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" pregovora Beograda i Prištine u Briselu, i da je važno da Srbija, pored povlačenja iz paralelnih institucija na severu Kosova, prestane da blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.01.2013. 23:12
re'i 'e kako nismo se mi setili prvi toga ...
Petak 25.01.2013. 05:03
Јел то немачка показује превртљивост, ни немци нису што су некад били. Чуо сам да би можда могли и да окрену леђа шиптарима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online