Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.01.2013.
09:11 >> 09:19h
Beta, Večernje novosti A

KiM: Dogovori se ne primenjuju

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, dogovorili su još dva sastanka sa visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton u Briselu, kako bi se do 15. marta i odluke Evropskog saveta o datumu postigao dogovor oko svih pitanja iz kosovsko-evropske agende Beograda, saznaju “Večernje novosti”.

Foto: Arhiva
 

Dačić i Tači trebalo bi da se sretnu sredinom februara i početkom marta, a na dnevnom redu su tri važne teme: paralelizam institucija, oficiri za vezu i zaokruživanje implementacije integrisanog upravljanja prelazima (IBM).

Srbi strahuju od primene briselskog dogovora

Zamenik direktora Kancelarije
Vlade Srbije za KiM Krstimir Pantić izjavio je da Srbi sa severa pokrajine od drzavnih funkcionera traže pojašnjenje
dogovora iz Brisela jer strahuju strahuju da bi primena pojedinih
odredaba mogla da bude zloupotrebljena da bi se zaokružila nezavisnost Kosova.

"Postoji strah i indicija da bi dogovor o naplati PDV-a i akciza mogao da bude zloupotrebljen od strane Albanaca, kako bi oni što više nadležnost prigrabili za sebe i na taj način zaokružili nezavisnost Kosova", kazao je Pantić gostujući na Radio-televiziji Srbiji. Pantić navodi da zbog toga odbornici četiri srpske opštine na severu Kosova traže susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, kako bi im se pojasnili detalji dogovora iz Brisela. "Iskustvo nam pokazuje da su i Albanci i međunarodna zajednica sve dogovore postignute u Briselu tumačili kako to njima odgovara", kazao je Pantić. On je rekao da strahuje da bi razvoj situacije i primena dogovora iz Brisela mogla da dovede do toga da međunarodna zajednica zaključi
da dalji razgovori nisu potrebni i da je pitanje severa Kosova
unutrašnje kosovsko pitanje koje treba da reše tamošnje
institucije.

 

Do tada, na terenu, moraju dosledno da budu primenjeni i svi ostali sporazumi, jer je i jednu i drugu stranu na to upozorio Brisel. Beograd je, kako novinari sazanju u Vladi, uložio protest što se sporazum o regionalnom predstavljanju Prištine ne primenjuje onako kako je dogovoreno. Tačnije, što se “ignoriše” fusnota o statusnoj neutralnosti, koja mora da ide uz naziv Kosovo.

Poslednji takav slučaj desio se u Berlinu, na sastanku ministara poljoprivrede u okviru 78. Međunarodnog sajma “Zelena nedelja”. Naša delegacija odustala je od sastanka jer je Kosovo prijavilo svoje učešće bez fusnote, a Nemačka je pristala da prištinsku delegaciju tretira kao “Republiku Kosovo”.

- Vlada Srbije dala je tačne instrukcije svim našim zvaničnicima koji prisustvuju skupovima na kojima se pojavljuju i predstavnici Prištine. Ukoliko uz Kosovo u dokumentima nije navedena i fusnota, dužni su da napuste skup i ulože protest organizatorima - kaže za “Večernje novosti” Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za medije.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM, kaže za “Novosti” da Srbija mora da bude dosledna u primeni sporazuma o fusnoti, inače će se ona u suprotnom zaista vrlo brzo “istopiti”:

- Očigledno je da se Priština ponaša disciplinovano samo kada je reč o sporazumima koji njoj odgovaraju, kao što je razmena matičnih knjiga, katastra i verifikacija univerzitetskih diploma. A ignorišu stvari na kojima insistira Beograd - objašnjava Ivanović.

Priština sada pokušava da “obori” i poslednji sporazum koji je postignut oko IBM, odnosno oko naplate carina i dažbina na prelazima. Iako je u Briselu utanačeno da pare idu u poseban fond kojim će rukovoditi EU, Priština šalje signale da će se prihodi slivati u kosovski budžet, odnosno u Razvojni fond za sever Kosova.

- Ukoliko se to desi, mi više nemamo nikakvu obavezu da taj sporazum poštujemo. Očekujemo da EU uskoro napravi pravilnik koji će definisati sve detalje. U tom posebnom fondu treba da budu predstavnici Srba sa severa, prištinskih institucija i EU - rekao je Aleksandar Vulin, direktora Kancelarije za KiM.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2013. 09:27
Неће бити датума за преговоре а албанци неће поштовати постигнуте договоре уз пуну подршку ЕУ
Utorak 22.01.2013. 09:41
ko sa djavolom tikve sadi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online