Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.01.2013.
01:05
J. L. Petković - Vesti A

Svete se nad mrtvima

Srbi na Kosmetu zanemeli su od vandalizma koji se kao talas mržnje i osvete zbog dešavanja u Preševu sručio na pravoslavna groblja. U jednoj noći u pet srpskih mesta uništene su grobnice, lomljene nadgrobne ploče, a da niko apsolutno "ništa nije ni čuo ni video".

Divljaštvo: U Klokotu oskrnavljeno 27 srpskih nadgrobnih ploča
 

Na pravoslavnom groblju u Prizrenu oskrnavljeno je 50 srpskih grobnica. Na gornjem groblju u selu Klokot u Kosovskom Pomoravlju nedaleko od Gnjilana oskrnavljeno je 27 nadgrobnih spomenika. Na pravoslavnom groblju u selu Prilužje, u opštini Vučitrn, minirana je najveća grobnica koja je pripadala porodici Anđelković.

Sramotan čin skrnavljenja spomenika

Od siline eksplozije parčići razbijenog mermera razleteli su se po okolnim njivama. Svi drveni krstovi koji su se nalazili na tom groblju su zapaljeni. Iako se sve dešavalo sat vremena pre ponoći, opet niko ništa nije ni čuo ni video. U istoj opštini, na groblju u selu Plemetina, oskrnavljene su tri grobnice. Na pravoslavnom groblju u Miloševu u opštini Obilić zapaljena je kapela i uništeno nekoliko grobova.

- Ovo su uradili Albanci nastrojeni kao teroristi, vandali, ne znam kako da ih nazovem kada ovo rade. Ne znam koji je razlog. Valjda zbog svega što se dešava u Preševu, pa im je ovde najbliže da vrate. Al, za ovo nema opravdanja. I mislim da ovo rade uz pomoć međunarodne zajednice, koja im daje dozvolu za sve. Da su im rekli da ne smeju, ovo se nikada ne bi dogodilo - kaže Miodrag Stolić, iz Klokota.

Preko noći srušen spomenik u Miloševu
 


Meštani tog sela i te kako su imali šta da kažu Šabanu Aziziju zameniku regionalnog direktora Kosovske policije za region Gnjilana, a koji je pred novinarima obećao da će počinioci biti uhvaćeni.


Borislavu Stankoviću su pošle suze od muke, besa i nemoći kada je video slomljen spomenik sestre i brata.

Miloševo: Osveta za pomeranje spomenika teroristima

- Krivce nikada neće pronaći. Ovo je bruka i sramota. Šta da pričam - ovo je nacionalna mržnja. Bratovljev spomenik su mi slomili. Sestru sam iz Skoplja preneo da bi je ovde sahranio a sada joj srušili spomenik. Ovo samo na Kosovu može da se desi. Mi smo Srbi u teškoj situaciji ovde - rekao je Stanković.


U nedelju u noć u Goraždevcu je hicima pogođen spomenik žrtvama NATO bombardovanja i srpske dece koja su ubijena dok se kupala na reci Bistrici 2003. godine.

Ni mrtvima ne daju mira: Oskrnavljeno groblje u Plemetini
 


Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga kaže da su građani i te kako uplašeni, a i sam veruje da ima razloga za strah, jer kako kaže "ovo su prve reakcije Albanaca, a obzirom na iskustvo - možemo da očekujemo da će se u naredna dva tri dana nastaviti incidenti".


- Ovo je sigurno revanšizam Albanaca za podignut spomenik u Preševu. Žele da nam stave do znanja da mogu da ruše srpske spomenike na Kosmetu. Ako mrtvima ne daju mira, kako će se ponašati prema živima. Sve ovo što se desilo, i protesti u Đakovici i Molotovljevi kokteli u Mitrovici su dokaz da Albanci ne žele opstanak Srba na Kosmetu, ne žele multietničko društvo. Jel se ovako integrišu Srbi? - pita Arsić.
 

Teror i mržnja prema Srbima

 

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije je osudila novi talas nasilja koji "po mnogo čemu podseća na onaj iz 2004. godine i koji je kao i tada kukavički usmeren protiv grobalja i svetinja SPC".


- Sve ovo pokazuje da se na Kosovu malo šta promenilo od 2004. godine. To je stanje kontinuiranog terora, etničke i verske mržnje koja se manifestuje protiv Srpske pravoslavne crkve i svega što je srpsko i u vezi sa srpskim narodom na ovim prostorima. Za ovakvo ponašanje ponajmanje se mogu tražiti opravdanja ili povodi u najnovijim tenzijama u Preševskoj dolini, jer skrnavljenja srpskih svetinja i grobalja traju već godinama - kaže za "Vesti" Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

 

Napad usred dana

 

Dok se juče na Kosovu obeležavala sedma godišnjica smrti Ibrahima Rugove u centru Vitine vandali su nastavili sa skrnavljenjem spomenika.
Usred bela dana, u podne, srušen je spomenik narodnooslobodilačkim borcima iz Drugog svetskog rata.

 

Hteli da unište crkvu

 

Pred manastirom Presvete Bogorodice u Đakovici, u kojoj žive četiri preostale Srpkinje u tom gradu - monahinje Teoktista i Joanikija i dve starice Vasiljka i Nada, protestovali su pripadnici albanske ultranacionalističke organizacije Samoopredeljenje. Njih je posredstvom Fejsbuka na uništenje pravoslavne crkve pozvala ekstremna organizacija "Albanska narodna armija". Pripadnici KPS-a i Kfora su onemogućili napad na crkvu koja je do temelja bila razrušena u pogromu 2004. godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.01.2013. 01:50
није ово сада случај и није ово изазвано због склоњехе бисте терориста .. не. од када ја знам за себе , шипци уништавају србска гробља и знамења...тако се рађају , тако живе и тако ће да мру обиће вам се шипци о главу што сте своју децу од малих ногу учили да мрзе и баце камење ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online