Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.01.2013.
15:56
Beta A

Selaković u Hagu: Gde je pravda za Srbe?

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, tokom posete Haškom tribunalu, da je zvaničnicima suda preneo nezadovljstvo nedavnim oslobađajućim presudama Antu Gotovini i Ramušu Haradinaju.

Nikola Selaković: Učinili smo Hagu što ni jedna država nije
 

Selaković je rekao da je predsedniku Tribunala Teodoru Meronu i glavnom tužiocu Seržu Bramercu preneo da su "sve žrtve srpske nacionalnosti na svim prostorima prethodne Jugoslavije, a posebno na prostoru Hrvatske i Kosova i Metohije, ostale bez osuđenih za zločine koji su nad njima izvršeni".

Mladić traži odlaganje suđenja zbog Selakovića

 

General Ratko Mladić zatražio je danas da glavni pretres na njegovom suđenju u Haškom tribunalu sutra počne kasnije da bi mogao da ostane u pritvorskoj jednici u vreme posete ministra Selakovića.

 

Mladićev glavni branilac Branko Lukić obavestio je sud da je poseta planirana za 9.00 časova ujutro i da će trajati pola sata. Pretresno veće je procenilo da bi optuženi "uz malo sreće" mogao da se vrati pre 11 sati i predložilo da general bude informisan o dešavanjima u sudnici, ako odluči da se odrekne prava da bude u sudnici a veće odluči da prvu sednicu održi bez njega.
 

"Preneto je, takođe, opšte stanovnište da niko nije odgovarao za 1.700 ubijenih tokom Oluje i za više od 200.000 ljudi koji su prisilno raseljeni sa prostora Krajine i koji su mahom završili u Republici Srpskoj i Srbiji, i da je očigledno da se srpske žrtve ne mogu nadati pravičnoj osudi svojih krvnika i zločinaca", izjavio je ministar pravde Srbije.

On je kazao da je od glavnog tužioca Bramerca dobio uveravanja da će "tužilaštvo u granicama svojih mogućnosti i nadležnosti pokušati da obezbedi uslove da dođe do revizije" oslobađajuće presude generalu Gotovini.

U razgovoru sa sekretarom Tribunala Džonom Hokingom Selaković je, kako je rekao, razmotrio mogućnost da osuđeni državljani Srbije kazne izdržavaju u Srbiji.

"Videćemo kako će ta procedura u budućnosti ići. Ne smatramo da će biti jednostavna i laka, ali naša država mora učiniti sve napore da u tome uspe", rekao je Selaković.

Na pitanje šta su njemu sagovornici rekli, ministar pravde Srbije je odgovorio: "Sagovornici su uglavnom ostali pri svojim ranijim stanovništvima. Kada razgovarate s predsednikom suda, on za sve okrivljuje tužilaštvo, kad razgovarate sa tužiocem, on za sve okrivljuje sud. I tako oni igraju jednu partiju tenisa u kojoj mi predstavljamo mrežu... Dakle, očigledno je da su i oni, makar i delimično, svesni neke svoje odgovornosti".

Selaković je naznačio da je bilo "naročito zanimljivo" da razgovara s predsednikom Tribunala Meronom, koji je glasao za oslobađanje Gotovine i potpredsednikom suda Karmelom Ađijusom, koji se oslobađajućoj presudi usprotivio u oštrom izdvojenom mišljenju. Napomenuo je da to pokazuje da "ne postoji ona monolitnost koja je eventualno očekivana, makar u ovom slučaju".

S obzirom da je Srbija, naglasio je Selaković, "Tribunalu, na sve njegove zahteve, izašla u susret kao nijedna druga država" - izručivši "dvojicu legalno biranih predsednika... potpredsednike vlade, tri načelnika Generalštaba" - "onda zaista imamo puno pravo i legitimitet da sve što kažemo, kažemo bez uzdržavanja, svesni težine svake reči koju izgovorimo i ozbiljnosti svakog postupka koji su izazvale presude Haškog tribunala".

Ministar pravde Srbije sutra će obići neke za ratne zločine optužene i nepravosnažno osuđene državljane Srbije u pritvoru Haškog tribunala u Sheveningenu. Među njima neće biti lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.01.2013. 16:08
Vasoj glupost i slijepom vjerovanju " medjunarodnoj pravdi " je kasno za kajanje ! Izdali ste sve srpske heroje, koji su na bilo koji nacin branili srpski narod !
Četvrtak 17.01.2013. 16:26
хаг је био ЈЕ и биће политички суд само за србе, та маска је спала одавна ,одмах била у старту сумњива , а у будућности тешко да ће моћи поново да нам се намакне , наравоученије суседима србе сте притерали уза зид ко пацова и више немамо где... немојте само да у пракси видите шта пацов ради када је уза зид и мора да се брани ... баталите вуише чорава посла
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online