Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.01.2013.
12:28
24sata.rs A

Mi smo svetski vrh u spajanju praznika

Zaposleni u javnom sektoru, po preporuci Vlade, ni za Srpsku novu godinu nisu morali da idu na posao, što će državu, prema procenama, koštati oko 12 miliona evra. Poslodavci poručuju da nije problem da država "časti" svoje službenike još jednim danom, ali treba imati u vidu da zbog toga i privreda dnevno izgubi između 11 i 17 miliona evra, što ukupne gubitke povećava na 23 do 29 miliona evra za svaki dan praznovanja.

Mnogi se raduju praznicima samo zbog neradnih dana
 

Markus Bogdanović, direktor Alas holdinga, smatra da bi u Srbiji trebalo da bude manje neradnih dana, bar dok privreda ne stane na noge.

- To je previše opterećenja za firme, pogotovo za one koje se bave proizvodnjom. Nije nama problem da dođemo u kancelariju onda kad državne službe ne rade, ali mi treba da pokrenemo peć koja radi 15 sati. To mnogo košta, a tih dana ne možemo da računamo na poslove s državom - kaže Bogdanović.

Prema proceni Unije poslodavaca Srbije, neradni dani oštete privredu između 11 i 17 miliona evra dnevno, jer preduzeća ne mogu da završe nijedan posao koji ima veze s državom, niti mogu da dobiju neophodnu dokumentaciju.

- Kada saberemo broj radnih sati i uračunamo duple dnevnice za oko 10 odsto onih javnih službenika koji su dežurni na neradan dan, i država zbog toga gubi oko 12 miliona evra dnevno - kažu u UPS-u.

Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe, smatra da Srbija nema mnogo neradnih dana, već je veći problem naša sklonost da spajamo dane što na kraju ispadne daleko više od zvaničnih 11 dana.

- Palo mi je u oči čuveno naše spajanje praznika, posebno kad padnu usred nedelje.

Neradni dani zbog praznika u Srbiji:

Nova godina - 1. i 2. januar

Srpska nova godina - 14. januar

Sretenje, Dan državnosti - 15. i 16. februar

Praznik rada - 1. i 2. maj

Dan pobede - 9. maj

Dan primirja u Prvom sv. ratu - 11. novembar

Božić - 7. januar

Uskrs - klizni datum

Zato ih, neformalno, u Srbiji ima mnogo više nego kod drugih. Mogli bismo, po tom pitanju, da se ugledamo na Veliku Britaniju. Kod njih se državni praznici uvek slave ponedeljkom kad god da padnu kalendarski. Tako izbegnu spajanje, a s druge strane daju stimulans turizmu, jer ljudi mogu da otputuju negde na produžen vikend - kaže Spasojević.

U Srbiji godišnje ima 10 neradnih dana, a ako se i 14. januar uvrsti u Zakon o praznicima, biće ih ukupno 11. Hrvatska, na primer, ima 13 neradnih dana, Makedonija 12, dok Crnogorci recimo manje praznuju od nas i godišnje imaju osam neradnih dana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online