Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.01.2013.
08:53
Alo A

Vlada rekla Srbima sa KiM da daju otkaze, pa ih "ispalila"

Zaštitnik građana uputio je mišljenje vladi u kome je naglašeno da su državni organi nezakonito postupili prema građanima Srbije na teritoriji Kosova i Metohije kada su od njih tražili da napuste posao u lokalnim organima privremenih institucija KiM, uz obećanje da će biti zaposleni u institucijama Srbije, a što se ni posle više od četiri godine nije desilo.

Srbi dali otkaze jer im je Beograd obećao posao, a onda ostavljeni na cedilu
 

Zaštitnik je istakao da, imajući na umu moralnu obavezu koja je stvorena nekorektnim postupanjem, Vlada Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i drugih državnih organa, na sve zakonite načine, a bez daljeg odlaganja, treba da pomogne u zapošljavanju građana koji su, slušajući poziv predstavnika vlasti, ostali bez posla.
 

"Vlada Srbije, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga, nezakonito su i nekorektno postupili prema građanima Srbije na teritoriji KiM kada su od njih tražili da napuste posao u lokalnim organima privremenih institucija koje su pod kontrolom Prištine uz obećanje da će, u skladu sa zaključcima vlade, biti zaposleni u državnim institucijama, što se ni posle više od četiri godine nije desilo", naglašeno je u mišljenju koje je objavljeno na sajtu ombudsmana.

Takvim postupcima građani su suštinski lišeni prava na rad što, kako je navedeno, u životnim okolnostima, posebno na Kosovu i Metohiji, znači razliku između dostojanstvenog života i ruba egzistencije.


Zaštitniku građana se obratila grupa građana i radnika iz Gnjilana i Štrpca, a u vezi nepostupanja tadašnjeg Ministarstva za Kosovo i Metohiju u postupku preuzimanja zaposlenih iz privremenih institucija lokalnih samouprava na KiM. U pritužbi grupe 10 radnika iz Gnjilana se ističe da im je povređeno pravo na rad zbog toga što su, postupajući po nalogu načelnika za Kosovsko - pomoravski okrug da u roku od dva dana napuste rad u Privremenim institucijama KiM, raskinuli radni odnos, ali da shodno Zaključcima Vlade Srbije nisu preuzeti u državne organe što im je obećano.


Kako je navedeno, oni su takođe istakli da je nalog načelnika kosovsko-pomoravskog okruga kasnije povučen o čemu nije bila obaveštena grupa radnika koja je već dala otkaz. Pritužbom A. A. iz Štrpca, ukazano je na identičan problem 25 radnika iz Štrpca.


U mišljenju je istaknuto da Zaštitnik građana nije utvrđivao propust u postupku kontrole već je dao mišljenje uveren da je država posebno nekorektno postupila prema svojim građanima i da su državni organi dužni da, bez obzira na personalne i organizacione promene koje su se u međuvremenu desile, u najvećoj mogućoj meri isprave greške svojih predhodnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online