Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.01.2013.
06:51
D. Đorđević - Vesti A

Milicioner koji piše pesme

Momčilo Moma Jović, penzionisani policijski oficir koji živi u Beogradu, često dolazi u rodno selo Gradnja kod Vranja da obiđe svoju staru majku Smiljku i rodni dom, odakle je otišao davne 1969. godine. Da ga s razlogom prijatelji zovu "milicioner s dušom", govori činjenica da je od 1999. godine do danas objavio dve zbirke pesama i tri knjige pripovedaka.

Jović na promociji svoje knjige

Iz sela je otišao kada je završio osnovnu školu u obližnjem Vlasu, a put ga je odveo u Srednju školu unutrašnjih poslova, u Sremskoj Kamenici. Uniforma milicionera i sigurnog komada hleba bio je san njegovog oca sitnog poljoprivrednika Zarija, najboljeg frulaša i gajdaša u kraju, a i njega samog.

Po završetku škole, dobija posao u Beogradu, u policijskog stanici Stari grad, gde će u krugu dvojke početi da radi kao milicioner pozornik, a završiće kao policijski oficir.

- Kada sam optočeo službu u miliciji, Beograđani su znali ko je u njihovom komšiluku budala, ko lopov, ko je švaler i ko zaprdalo, znali su gde je dobar roštilj na ćumur, a gde se vade, pouzdano odlične, gliste za pecanje. Raspoznavala su se godišnja doba, a u odnosu na moju uniformu znalo se ko je čiji milicajac! Porodice su mi, kao pozorniku, čoveku koji je bio zadužen za njihov kvart, pred odlazak na godišnji odmor, s punim poverenjem, ostavljale ključeve svojih stanova. Da pripazim, da zalijem cveće ili šta je već trebalo - seća se sa setom Moma.

Hapšenja prijatelja

- Jednom je u Beograd dolazila važna strana delegacija u poseti SFR Jugoslaviji i drugu Titu. Kao i uvek krenuli smo u racije, da sklonimo na nekoliko dana nepodobne elemente sa ulice, iz kafana.

Satima smo češljali teren i stigli u kafanu Grmeč, da se na svoj način "obračunam" sa svojim prijateljem pesnikom Krcom. Još na vratima kafane čuo sam pesnika Krcu kao nešto recituje, nešto u stilu "Borio se, borio, dok se nije u keks pretvorio, heroj naš, Josip Kraš."

 

Dok su drugi milicajci, legitimisali ostale goste, prišao sam Krcinom stolu i društvu, sa zahtevom da pokažu lične karte.

- E, društvo, zdravo! Vidimo se za koji dan, kad me puste iz Padinjaka.
- Krco, ko će tebe da vodi u tamo? Samo pokaži ličnu kartu i nastavi da ločeš!
- Je l' racija? Jeste! Jesam li element? Jesam! I gde mi je mesto? U Padinburg, moj policijo.


Za njega, to vreme prisnosti je neponovljivo. Tadašnjih ljudskih i moralnih vrednosti više nema, pa je jedno takvo vreme hteo i uspeo da ovekoveči u pesmi i prozi.
Bio je veliki prijatelj sa pokojnim glumcem Petrom Kraljem, druži se sa Aljošom Vučkovićem, Nenadom Nenadovićem, a najviše je prisan sa porodicom Borisa Bizetića.

U policijskoj uniformi u Bujanovcu

Moma je svoj spisateljski nerv prepoznao još dok je partrolirao u Beogradu. U rejonu čuvenog Bermudskog trougla, družeći se s pesnicima po kafanama.
- Bermudski trougao je označavao kvart između kafana Grmeč, Lipa i Šumatovac. Taj naziv je dao pesnik Milisav Krsmanović Krca, najomiljeniji među svima. Bio je pravi boem i pesnik kome se divila i Desanka Maksimović.

- Sa njim i pesnicima Jašom Grobarovim, Milanom Nenadićem, Aleksandrom Sekulićem, Ambrom Maroševićem i Slobodanom Stojadinovićem provodio sam večeri po kafanama, slušajući njihova pesnička umeća. Oni su se nalivali pićem svake večeri, a ja nikad nisam popio nijednu čašicu. U njihovom društvu, na komadićima papira počeo sam da ispisujem prve stihove, da ih stidljivo čitam. Kada sam uvideo da su me prihvatili kao svog, bez obzira na to što sam milicajac, znao sam da je moja duša našla utočište u tom začaranom pesničkom vilajetu, na tankoj liniji emocija i strasti - navodi Moma.

S Petrom Kraljem i Borisom Bizetićem na promociji knjige
 


Zavičaja se nikad nije odrekao. Sa ponosom ističe da je iz Gradnje. Stalno je u zavičaju, posećuje majku Smiljku, kojoj obezbedi drva za zimu, donese lekove, popravi ako je nešto na kući popustilo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online