Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 29.12.2012.
10:44
Glas Amerike A

Šta o platformi kaže američka ambasadorka na Kosovu?

Platforma Srbije za Kosovo je ometanje dijaloga između Beograda i Prištine, kaže ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Trejsi Džejkobson.

"Moja vlada je u potpunosti usredsređena na dijalog koji se pod okriljem EU vodi u Briselu"
 

Ona je u intervjuu za Glas Amerike kazala da je veoma važno da premijer Kosova Hašim Tači dobija savete i ideje i od predstavnika srpske zajednice na Kosovu, sa kojima se kako kaže, redovno konsultuje oko razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Ponosni smo na odnos sa Kosovom

 

Ambasadorka SAD kaže da su Sjedinjene Države veoma ponosne na naše dugotrajno partnerstvo sa Kosovom, na dobre odnose i saradnju sa manjinama na Kosovu, kao i na naše projekte vezane za lokalnu samoupravu i opštine.

 

"Planiramo da nastavimo sa tom saradnjom. Iako još uvek nemamo budžet za 2013. godinu, ne očekujem nikakav ozbiljan pad u iznosu sredstava, jer je naša posvećenost Kosovu rezultat dvopartijskog konsenzusa, koji dele i Kongres, i Administracija. Unapred se radujem nastavku jedne takve saradnje i u buduće i, ustvari, naše kolege iz Vašingtona koje donose odluke u vezi sa finansiranjem svesni su napretka i konkretnih rezultata koje pomoć koju mi pružamo daje. Kosovo je jedna velika investicija za nas", zaključila je Trejsi Džejkobson.

"Moja vlada je u potpunosti usredsređena na dijalog koji se pod okriljem EU vodi u Briselu. I kosovska vlada je na to usredsređena. Svedoci smo nekih dobrih rezultata koji su do sada proizašli iz ovog dijaloga tokom ove godine, a nadamo se i budućim rezultatima u narednoj godini po pitanju nekih prilično važnih stvari. Bilo kakva druga inicijativa, poput platforme, je ometanje koje ne pomaže", rekla je ambasadorka.

Ona je navela da se nada da će dijalog dovesti do normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, što bi bilo izuzetno korisno za sve, ne samo za pripadnike manjinskih zajednica, već za sve žitelje ove zemlje.

"Smatram da se dijalog odvija u smeru budućeg rešenja koje će dovesti do stabilnosti zemlje, koje će dovesti nove strane i domaće investicije koje će potom dovesti do ekonomskog razvoja, a što će onda dovesti do promena, pozitivnih promena u životu običnih ljudi, koji su, na neki način, taoci ove situacije koju imamo danas."

Trejsi Džejkobson kaže da je postignut priličan napredak u oblasti vladavine prava na Kosovu i da su SAD veoma ponosne na ulogu koju su imale u tom napretku.

"Kao što verovatno i znate, uz naš doprinos radu EULEKS-a sa 33 imenovanih službenika od strane Stejt departmenta, imamo i dva tužioca iz našeg ministartsva pravde, i 8 policijskih savetnika koji rade direktno sa Vladom Kosova i kosovskim institucijama kako bi pomogli u izgradnji kapaciteta tih institucija. Mislim da smo svi svedoci nekih stvarnih rezultata tog rada u smislu novih zakona koji stupaju na snagu 1. januara: Krivičnog zakona, Zakona o krivičnom postupku, Zakona o sudovima, i drugih zakona koji tek treba da budu izglasani. Nadamo se da će ovi novi zakoni stvoriti jedan čvrst osnov za unapređenje vladavine prava na Kosovu.

Istovremeno, organizovali smo i obuku i savetovanje za pripadnike policije i tužilaštva, pogotovu po pitanju organizovanog kriminala, korupcije, kompleksnih dela, pranja novca, o tome kako da se bore sa svim ovim pitanjima. Tako da, još uvek se radi na tome, ali ako uzmete u obzir činjenicu da je Kosovo nezavisna država tek od 2008. godine, onda je ovo prilično zavidan napredak. Ali, mnogo toga još treba da se uradi, i mi smo spremni za saradnju sa svim institucijama kako bi Kosovo krenulo napred."

Subota 29.12.2012. 11:00
Trejsi ... ajde ti lepo u Avganistan, pa se smeskaj Talibanima .... ne moze USA da ima 2 Ambasadora u Srbiji ...!!!
Subota 29.12.2012. 12:11
stovremeno, organizovali smo i obuku i savetovanje za pripadnike policije i tužilaštva, pogotovu po pitanju organizovanog kriminala, korupcije, kompleksnih dela, pranja novca, o tome kako da se bore sa svim ovim pitanjima. ПОЗНАТИ СТЕ ВИ ПО ТОМЕ КАКО ВАМ ОД РУКЕ ИДУ ОБУКЕ! Тако сте обучавали и Талибане па се сада мртвачких врећа не можете наносити.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online