Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.12.2012.
14:11 >> 14:20h
Vestionline, Istinomer rs A

Političar koji je najviše obmanjivao 2012.?

Neispunjena obećanja, nedoslednosti i neistine političara obeležile su i godinu za nama. Tim sajta "Istinomer“, već tradicionalno, na kraju godine, pravi pregled izjava koje su u toku te godine ocenjivane na tom sajtu. Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je i u 2012. dobio titulu neslavnog “lidera” po neispunjenim obećanjima.

 Dosta obećavao, malo ispunjavao : Milutin Mrkonjić

Godina na izmaku oštro je podeljena na dva perioda - od izbora i nakon njih. Nekadašnji opozicionari, a sadašnji pripadnici vladajuće garniture, češće su ocenjivani u drugom delu godine.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić dao je prilično veliki broj obećanja, koja se zbog dužih rokova za njihovo ispunjenje, za sada vode pod ocenom “radi se na tome”.


Na osnovu interesovanja posetilaca sajta (računajući broj čitanja i komentara) izdvojene su najefektnije izjave u sve tri kategorije (doslednost, istinitost, obećanje).

Primetno je da je u kategoriji “obećanja” i u ovoj godini ministar Milutin Mrkonjić neslavni “lider”. Broj njegovih neispunjenih obećanja i dalje je veliki.

Lider URS-a i aktuelni ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je do ove godine bio jedan od najlošije ocenjenih javnih funkcionera, upravo zbog neispunjavanja svojih obećanja, promenio je praksu. On je od formiranja nove Vlade Srbije znatno popravio svoj skor na sajtu "Istinomer".

Nekoliko obećanja datih u kampanji ispunio je već u prvih 100 dana Vlade. Ali, jedno od ključnih (“Prvi zakon koji mora biti donet u novoj skupštini je Zakon o profesionalizaciji upravljanja u javnim preduzećima, da se ukinu upravni odbori i da se posao dobija na poštenom i javnom konkursu.”) ipak nije.

 OBEĆANJA Ispunjeno Neispunjeno
Tomislav Nikolić  "Kada postanem predsednik Republike, podneću ostavku na funkciju predsednika SNS.” (Sajt SNS, 9. 5. 2012. godine)  
Milutin Mrkonjić    "Do kraja godine će biti rešeno pitanje revitalizacije nacionalne aviokompanije ‘JAT’.” (Politika, 24.10.2012. godine)

U kategoriji “doslednost” najviše pažnje i komentara čitalaca izazvale su izjave koje se odnose na tvrdnje budućih koalicionih partnera da baš jedni sa drugima nikada neće ući u savez. A upravo to se desilo nakon samo nekoliko nedelja. Tu su i izjave budućih članova vladajuće stranke, koji su o njoj govorili negativno tokom predizborne kampanje. Takođe i bivši predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić je menjanjem svojih stavova u kratkom vremenskom roku “zaradio” priličan broj negativnih ocena na sajtu "Istinomera".

 DOSLEDNOST Dosledno Nedosledno
Zorana Mihajlović:  ”Kod ‘Srbijagasa’ tražimo da se ispita poslovanje sa prevelikim brojem dobavljača i posredničkim firmama. Moramo da znamo gde je otišao novac.”
(Kurir, 14. 9. 2012. godine)
 
 Ivica Dačić:    "Ako mi budemo imali dovoljno glasova, neće se oni (MMF) ovde dugo zadržati, zato što ne mogu oni da upravljaju životom Srbije. Hvala im lepo, ali neka nađu drugu zemlju za svoje eksperimente." (RTS, 22. 3. 2012. godine)

U kategoriji “istinitost”, pozitivno ocenjene izjave, kao i u prethodnih godina, nisu ni približno bile tako atraktivne i čitane, kao one označene kao neistina. Izbori su u priličnoj meri obojili i ocene u ovoj kategoriji. Tako je premijer Dačić, na primer, na početku godine tvrdio da nikada nije izražavao premijerske ambicije, iako postoji njegova izjava baš iz tog perioda, koja ga demantuje.

Međutim, isto tako jedna Dačićeva izjava ocenjena kao “istina”, bila je vrlo zapažena. On je, naime, nekoliko meseci pre izbora bio rezolutan - “bez koalicije okupljene oko SPS-a neće biti nove Vlade”, što se pokazalo tačnim.

 ISTINITOST Istina Neistina
Mlađan Dinkić:  "Prvi put posle šest godina, posle 2006. godine, budžet je ponovo usvojen u oktobru." (Otvoreni parlament, 23. 11. 2012. godine)  
Milutin Mrkonjić   "Evo, sever Koridora 10 je potpuno završen. Danas se iz Beograda do Beča automobilom stiže za četiri sata." (Večernje novosti, 7. 12. 2012. godine) 
Petak 28.12.2012. 15:33
Nije jedini, na zalost svi su u finalu....!!!
Petak 28.12.2012. 14:28
i sta sad da radimo?
Petak 28.12.2012. 18:09
Hoštapler Dinkić .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online