Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.12.2012.
01:05
Ekipa "Vesti" A

Zid ćutanja oko vladike

Muk je zavladao među srpskim sveštenstvom i čelnicima srpskih crkvenih opština u Nemačkoj posle sinodske suspenzije vladike Konstantina (Đokića) i patrijarhovog preuzimanja nad privremenom upravom u Eparhiji srednjoevropskoj Srpske pravoslavne crkve. Na terenu, izveštači "Vesti" "sudarili" su se sa zidom ćutanja oko eparhijskog centra u Himelstiru.

Čeka rezultate istrage: Vladika Konstantin Đokić

U nekim parohijama bio je čak veoma uočljiv strah sveštenika i čelnika crkvenih odbora da daju izjave. Ipak, nezvanično je procurilo da će u ime patrijarha, a do okončanja kanonskog postupka u vezi sa vladikom Konstantinom, na čelu eparhije najverovatnije biti protojerej-stavrofor Milan Pejić iz Hanovera, inače arhijerejski zamenik vladike Konstantina.

Nezvanično se takođe saznaje da tokom sastanaka sa Sinodom SPC, u aprilu i septembru, posle čega je usledila suspenzija, vladika Konstantin nije tražio da bude umirovljen.


Sveštenstvo i predsednik Crkvenog odbora u Berlinu, koji su bili u konfliktu sa vladikom srednjoevropskim Konstantinom, nisu želeli da komentarišu vest o njegovoj suspenziji. Predsednik Crkvenoopštinskog upravnog odbora u Berlinu Dragan Mitrovski ostao je dosledan ranijem stavu da to čini "u interesu ugleda, reda i poretka Srpske pravoslavne crkve", dok je protojerej Dragan Sekulić izjavio samo to da je "slučaj sada u nadležnosti Sinoda naše crkve, u koji ima puno poverenje".

Ispunio uslove za penziju

Vladika Konstantin, koji je inače nemački državljanin, po zakonima Nemačke još septembra prošle godine stekao je uslov za građansku penziju, jer je napunio 65 godina. Visina penzije zavisi od sume koju je uplaćivao u penzioni fond i ako je ona manja od 970 evra koliki je državni minimum za život u Nemačkoj, on ima pravo da dobije mesečnu dotaciju od nemačke države do te sume, ali pod uslovom da nije vlasnik nekretnina, da nema drugi izvor prihoda i da je stalno nastanjen u Nemačkoj, objašnjeno je "Vestima" u bavarskom delu srednjoevropske eparhije.

- Još pre zasedanja Sinoda ove godine šuškalo se da će srednjoevropska eparhija biti podeljena na dva dela. Posle zasedanja o tome više nije bilo pomena. Vest da je vladika smenjen usledila je navodno zbog neslaganja u crkvenoj opštini Berlin. Po mom mišljenju trebalo bi Sinod da izađe sa jednim zvaničnim saopštenjem kako bi i mi vernici saznali pravu istinu, a samim tim i prekinuli razne priče i pričice - smatra Vera Gregović iz Štutgarta.


Član crkvenog odbora minhenske Crkvene opštine Goran Kavržić kaže da mu je žao "što se sve to dešava u ovom, za srpski narod teškom vremenu, pogotovo što je crkva uvek bila i danas je stub održanja našeg naroda".


- Sigurno je da je to nanelo štetu ugledu naše crkve, ali sam siguran da će na kraju istina i pravda pobediti. Mišljenja sam da svako treba da odgovara za ono što je loše i pogrešno učinio i ja ne razmišljam o nekoj osudi, jer o svemu tome će se odlučivati u višim crkvenim krugovima. Mogu samo da kažem - neka bude po zakonu i Božjoj volji, uz želju da se što pre normalizuju stanje i odnosi u našoj crkvi - kaže Goran Kavržić.
Protojerej Marinko Rajak starešina Crkvene opštine Minhen je u molitvenom duhu nastojao da objasni celu situaciju u srednjoevropskoj eparhiji.


- Bog nas zove da idemo Njegovim putem i da ne lutamo i spotičemo se po raznim "tamnim stazama života", jer Božji glas je nenametljiv i tih, ali malo ko ga čuje u ovoj našoj stalnoj vrevi. Da bismo ga čuli, potrebno je da nam u duši vlada molitveni mir. Zato nas Sveti oci uče da se molimo ćuteći ili da u sebi ponavljamo neku kratku molitvu koja nam u tom trenutku najviše odgovara: "Gospode, pomozi nam, uputi nas šta da radimo, uputi nas kako da postupimo". Na kraju, svakako da želimo da u tom duhu prevaziđemo novonastalu situaciju i zato ćemo umnožiti svoje molitve u hramovima minhenskim - ističe prota Rajak.

Moj školski drug

Marko Rađenović iz Hanovera u mladosti je zajedno sa vladikom Konstantinom Đokićem pohađao Bogoslovsku školu u Sremskim Karlovcima. Rađenović je bio prvi razred, a Đokić treći. Rađenović je Bogosloviju napustio u trećem razredu, a Đokića je potom sreo tek u Nemačkoj.
- Kao đak Konstantin je bio povučen, miran i ćutljiv. O njemu se nije čulo nikada ništa loše. Sretali smo se, docnije, više puta u Nemačkoj, i to su uvek bili prijatni, prijateljski susreti. Ne znam šta da kažem o njegovoj smeni, ali znam da je uvek imao neku čvršću liniju, i da u Crkvi ima sveštenika kojima crkveni kanoni teško padaju - ispričao je Rađenović.


Sukob traje tri godine

Nesporazumi sa vladikom Konstantinom dostigli su tačku ključanja u novembru 2009. kada su na Skupštini crkvene opštine pale mnoge teške reči, pa i fizička obračunavanja. Predmet sukoba bila je primena Okvirnih pravila za crkvene opštine u Nemačkoj, ali je glavni razlog bio pokušaj vladike da oca Dragana Sekulića ishitreno i mimo njegove volje premesti iz Berlina. Protiv te odluke je stalo Predsedništvo Crkvenoopštinskog odbora, ali i vernici, Sinod je odluke vladike Konstantina stavio van snage, kao i odluke crkvene uprave. Zahlađeni odnosi na relaciji Berlin-Himelstir, međutim, i dalje traju do juna 2010. kada je patrijarh SPC preuzeo upravljanje berlinskom parohijom.


Dipl. inž. Zoran Veličković, predsednik Crkvene opštine Hanover kaže da mu nisu ponate pojedinosti suspenzije vladike Konstantina.


- Međutim, činjenica je da odnosi u Eparhiji nisu najbolji, pa se nadam da bi u slučaju novog početka, priliku trebalo iskoristiti. Naša Crkva je na ovim prostorima propustila mnoge šanse da se etablira u društvenom životu kao jedan od pouzdanih partnera i da postane sigurno utočište za naše vernike. Mi nećemo dobiti još mnogo takvih prilika, i nadam se da ćemo početi da ih koristimo - rekao je Veličković.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.12.2012. 18:34
Иринеј Буловић преко својих послушника и највећих криминалаца и лопова међу свештенством Епархије средње-европске, лажима о часном епископу Константину покушава да на место архијереја за Немачку доведе еврослинавца и паписту, који ће на мала врата да нас споји са Цариградским унијатима.Епископ Константин је частан и поштен епископ, али највећа мана му је што није довољно шуровао са латинима, па Буловићева инквизиција користи малоумне назови "старије свештенике" за остварење својих циљева, наравно ови подржавају став Цркве, и редовно читају акатист "Евру- европском" и истом се једино клањају и њему искључиво служе!!! Само Божија је задња, знајте "старији свештеници", али и ти Буловићу!!!
Sreda 19.12.2012. 18:45
У епархији средње-евроспкој има 27 парохија (са два скита), зар од 27 парохија, само се 5-6 жали на Константина, зар је за њих 21 он добар, зар њих 21 могу да плаћају све намете епархије, зар њих 21 могу да живе, а ови у највећим градовима где су приходи више десетина хиљада евра немогу да издрже "тог Константина". Па зар свима није јасно да су упарво ови који су се жалили- највише покрали новца Црквеног, па сада све сваљују на Константина. Зашто су у "црквеном одбору" у Берлину показивали владики "средњи прст", псовали му мајку, а Синод никада није РЕАГОВАО, већ подржао те клеветнике? Запитајте се колико је Немачка имала свештеника и парохија пре доласка Константинова, а колико има данас?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online