Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 15.12.2012.
21:34
Beta A

Deda: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije do proleća 2013.

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj politika iz Prištine Iljir Deda izjavio je da očekuje da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti okončan do proleće 2013. godine, što treba da garantuje mesto Kosova u UN.

Deda je za dnevnik "Ekspres" rekao da je taj rok usko vezan za sadašnje političke interese Evropske unije, Kosova i Srbije. Prema njemu, Srbija na taj način ima mogućnost da u junu sledeće godine dobije datum početka pregovora o članstvu u EU.

Deda očekuje da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti okončan do proleće 2013. godine, što treba da garantuje mesto Kosova u UN
 

"Ako ne dobije datum u junu, onda se ne zna kada i u koje će vreme 2014. godine dobiti ponovo datum (početka pregovora)", kazao je Deda.

S druge strane, Kosovo putem dijaloga može da vodi napred proces evropskih integracija. To bi prema njemu značilo ublažavanje stavova pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo, postizanje ugovornih odnosa sa EU i učlanjenje u UN.

"Istovremeno normalizacija odnosa se poklapa sa geopolitičkim pristupom zapada, a to je da dođe do povlaćenja snaga NATO-a sa Kosova i da Balkan jednom zauvek prestane da bude mesto kriza", kazao je Deda i naveo da na sledećem sastanku premijera Kosova i Srbije koji treba da se održi 17. januara neće biti sporazuma o severu Kosova.

"Izgleda da će se u januara razgovarati samo o tome kako da Srbija učini javnim finansiranje paralelnih struktura na severu", kazao je Deda.

Prema njegovim rečima, stranama u razgovoru nedostaje adekvatan pristup rešavanju problema na severu, a Brisel nema dovoljno jasan stav.

"Na osnovu zaključaka ministara EU od pre tri dana jasno se vidi da oni za sever traže jedinstveni carinski, policijski i sudski sistem", rekao je Deda i dodao takvo rešenje onemogućava Srbiju da dobije pravnu autonomiju za sever Kosova.

Deda je kazao da je spektičan što se tiče konačnog rezultata dijaloga.

"To je ad hoc proces u kojem nije jasno šta će biti i koje su koristi za Kosovo u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Deda.

POVEZANE VESTI

Subota 15.12.2012. 21:44
To rece Iljir Deda,da cujemo sta veli Iljir Baba...
Nedelja 16.12.2012. 01:38
Ха ха ха ха ха ха ха. Баш ме лепо насмеја.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online