Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.12.2012.
19:09
Beta A

Deca kao žrtve digitalnog nasilja

Uznemiravanje na socijalnim mrežama iskusio je skoro svaki peti učenik osnovnih i srednjih škola, a svaki deseti prihvatio je sastanak sa nepoznatom osobom koju je upoznao preko interneta, pokazalo je danas objavljeno istraživanje u okviru projketa "Škola bez nasilja".

Svaki peti učenik doživeo uznemiravanje na internetu

Na konferenciji "Mreža škola bez nasilja" navedeno je da je istraživanje Instituta za psihologiju pokazalo da je 26 odsto učenika bilo svedok digitalnog nasilja, ali da ništa nisu preduzeli niti su nasilje prijavili.

Prema istraživanju koje je urađeno u novembru ove godine, 12 odsto desetogodišnjaka bilo je uznemiravano telefonskim pozivima i isto toliko putem interneta.

U srednjim školama, procenat je viši, pa je telefonskim pozivima uznemiravano 24 odsto učenika, a putem socijalnih mreža 18 odsto. Za razliku od roditelja od kojih 15 odsto ne zna da koristi računar niti interent, čak 98 odsto učenika srednjih škola koristi računar.

Istraživanje je obuhvatilo i nastavnike od kojih skoro polovina o digitalnom nasilji zna malo, odnosno ono što čuje putem medija. U istraživanju su učestvovala 3.784 učenika iz 34 škole, oko 1.300 nastavnika i oko 1.200 roditelja.

Dobrinka Kuzmanović sa Instituta za psihologiju rekla je da se digitalno nasilje razlikuje od drugih oblika nasilja, zato što nasilnicima pruža pognodnost da budu anonimni, a žrtve koje trpe ogromnu štetu, veoma je teško zaštititi. Prema njenim rečima, istraživanje treba da pruži osnovu za utvrđivanje preventnivnih mera koji će omogučhiti bezbedno odrstanje dece.

Žarko Obradović

Ministar prosvete Žarko Obradović je na konferenciji uručio plakete predstavnicima 24 osnovne škole iz Srbije kao znak da su uspešno razvile komponenete prevencije nasilja u školskom okruženju.

"Ove plakete ne znače da u školama koje su je dobile nema nasilja, ali znači da su na dobrom putu da razviju i koriste mehanizmeu prevenciji i zaštiti od nasilja", rekao je Obradović.

Obradović je kazao da su neke škole pokazale lošije rezultete iako su uključene u projekat.

"One škole koje su projekat shvatile kao jednokratan nemaju zadovoljavajuće rezulatate, to sve zavisi od volje direktora", rekao je Obradović i dodao da niko ne sme da očekuje da škola sama rešava problem nasilja.

Tokom sedam godina realizacije, u program "Škola bez nasilja" uključilila se 251 škola, što je 20 odsto škola u Srbiji.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg rekla je da svako peto dete ćuti o pretrpljenom nasilju i zato mora da se nastavi "borba kako bi odrastali u sigurnom okruženju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online