Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 11.12.2012.
19:40 >> 21:16h
Beta A

Umesto datuma, Srbiji "vremenski rok"

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je večeras da je na sastanku šefova diplomatije EU postignut dogovor o vremenskom roku za početak pristupnih pregovora sa Srbijom. Na pitanje novinara da li to znači datum, Bilt je rekao: "Ne, to je vremenski rok".

Većina ministara želi da nagradi Srbiju datumom za početak pregovora

Evropski savet će u proleće 2013. godine ponovo razmotriti napredak u odnosima Beograda i Prištine na osnovu izveštaja koji će podneti Ketrin Ešton. U slučaju pozitivne ocene, Ketrin Ešton će pozvati Evropsku komisiju da primeni proceduru za utvrđivanje datuma za početak pregovora, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Šefovi diplomatija Evropske unije nisu se usaglasili oko davanja datuma Srbiji za početak pregovora o članstvu, a u jednom trenutku na kratko su prekinuli zasedanje zbog konsultacija oko Makedonije, budući da se Grčka i Bugarska protive da se Skoplju otvori perspektiva za pregovore o članstvu.

Francuski ministar za evropska pitanja Bernar Kaznev novinarima je rekao da Pariz smatra da Srbiji "treba otvoriti dalju evropsku perspektivu", imajući u vidu napredak u reformama i posebno rezultate u dijalogu s Prištinom.

Bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov izjavio je da se u Makedoniji vodi "antibugarska kampanja" i diskriminišu makedonski državljani koji se osećaju Bugarima. Grčka traži da vlasti u Skoplju prihvate nagodbu s Atinom u sporu oko imena Makedonije.

Kaznev je dodao da će prethodno Savet ministara EU od Evropske komisije dobiti podroban izveštaj o tome u kojoj meri su srpske vlasti nastavile da sprovode nužne uslove za pokretanje pregovora. Prema izvorima zasedanja, velika većina ministara su za određivanje datuma za pregovore sa Srbijom.

Nemačka je i dalje najviše uzdržana prema davanju datuma za pregovore sa Srbijom, s obrazloženjem da treba još opipljivih rezultata u sređivanja odnosa Beograda s Prištinom, a posebno da srpske vlasti počnu da povlače svoje prisustvo na severu Kosova.

Španija insistira da se u zaključcima zasedanja s Kosovom samo navede da Savet ministara "prima na znanje", ali ne i "pozdravlja" to što je Evropska komisija izradila studiju o izvodljivosti za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s Prištinom.

Španija i ostalih četiri članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova žele da se iz zaključaka zasedanja ukloni sve što bi moglo ukazivati na prihvatanje "državnosti", odnosno priznavanje nezavisnosti Kosova.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.12.2012. 21:14
Rusi grade Juzni tok,Eu otima Kosovo. Rusi nam otvorili trziste,EU od 1 Januara moze da izvozi u Srbiju bez carine (za Srbiju u obrnutom smeru to ne vazi)! Rusi hoce vojno da nas ojacaju, EU nas bombarduje! Rusi brane nasa prava u UN, EU brani prava protivnika Srbije! Rusi podrzavaju celovitost Srbije ,EU uspostavlja granice na Kosovu! Vlada Srbije mora da javno objasni svoju politiku ili neka raspise vanredne parlamentarne izbore!
Utorak 11.12.2012. 20:18
Znaci ne razumem ovu zurbu prema Evropsku Uniju. Hteo bi da mi neko objasni sta bi to Srbija dobila sa ulaskom u EU? Pa nista nebi dobila, a da ne kazem sta bi sve izgubila! Srbija je mocnija bez UE. Mi smo most izmedju EU i Rusijom, mogli bi to da iskoristimo za investitore, srbi i bez unije mogu ici gde hoce, i bez unije firme mogu da ulazu u srbiju (a i tu moglo bi da se mnogo prica oko globalizacije i firme koje dolaze da rade u Srbiji), Srbija umesto da radi protiv korupciju i da usvoji povoljne zakone za banke kako bi ljudi mogli da stave svoje pare u bankama u srbiji oni traze EU! Pa sta mislite zasto je Svajcarska sa 7 miliona stanovnika a 2 miliona su stranca je toliko jaka?
Utorak 11.12.2012. 21:14
Kako ce sad Dacic da objasni ima datum nema datum da nece morat dati i Vojvodinu za pisljivi datum na kraju ce jos i gace morati da skine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online