Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 08.12.2012.
13:24
Srna A

"Josipović dokazuje da je dobar Hrvat"

Povodom izjave predsednika Hrvatske, Ive Josipovića, da nije tačno da je u akciji "Oluja" poginulo oko 2.000 srpskih civila, te da, prema podacima koje ima, taj broj iznosi od 200 do 300, među prvima se oglasio direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac koji smatra da Josipović "vrlo dobro zna" koliko je bilo srpskih žrtava, a tu izjavu su prokomentarisali i srpski istoričari Slavenko Terzić i Čedomir Antić ocenivši je kao "žalosnu i sramotnu".

Kako to da predsednik koji je profesor međunarodnog prava, koji je učestvovao kao koautor u pisanju tužbe protiv Srbije za genocid nema ove podatke
 

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je Srni da se hrvatski predsednik Ivo Josipović tvrdnjom da je u akciji "Oluja" poginulo oko 200 do 300 Srba pokazao kao ostrašćeniji nacionalnista nego njegovi prethodnici - Franjo Tuđman i Stjepan Mesić.

"Josipović kao predsednik države i koautor tužbe Hrvatske za genocid protiv Srbije morao bi to da zna malo bolje. Da podsetim Josipovića da je prema podacima `Veritasa`, koji su ušli i u kontratužbu Srbije protiv Hrvatske za genocid, na spisku 1.922 žrtve `Oluje`, od kojih su 62 odsto civila, a više od polovine stariji od 60 godina", rekao je Štrbac.

Žalosno je što Josipović umanjuje žrtve

 

Istoričar Slavenko Terzić smatra da je žalosno što predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji se predstavlja kao slobodouman čovek, u duhu svih svojih prethodnika, umanjuje srpske žrtve.


"Nema tu ničeg novog. Svi hrvatski predsednici višestruko su umanjivali značaj ubijenih Srba u logoru `Jasenovac` i uopšte u genocidu nad Srbima u Hrvatskoj".

 

Terzić smatra da Josipović samo sledi tu logiku, naglašavajući da na toj osnovi ne može biti nikakvog pomirenja, niti je to doprinos razumevanju naroda i država.

On je podsetio Josipovića da je do sada oko 800 posmrtnih ostataka žrtava "Oluje" ekshumirano, a da je to uradila njegova komisija zajedno sa Haškim tribunalom, a ostatak rade sami, ističući da su na svim tim ekshumacijama prisustvovali i predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica i predstavnici Komisije za nestala lica Srbije.

Štrbac je naveo da je iz Knina ekshumirana 301 žrtva, iz Šibenika 43, iz Gračaca 140, Žitnika pored Gospića 49, Korenice 27, Dvora 64, Petrinje 160 i još dvadesetak u pojedinačnim ekshumacijama sa tzv. vrtnih grobova.

On je dodao da prema podacima "Veritasa", ima još oko 400 registrovanih grobnih mesta koji čekaju ekshumaciju.

"Sve se to odvija pred očima srpskih posmatrača i o tome se obaveštava javnost. Kako to da predsednik koji je profesor međunarodnog prava, koji je učestvovao kao koautor u pisanju tužbe protiv Srbije za genocid nema ove podatke. To je zastrašujuće. Kako će onda hrvatski narod biti obavešten kada predsednik nije obavešten ili ne želi da bude. Ja mislim da on to vrlo dobro zna", naglasio je Štrbac.

On smatra da od Josipovićeve prezentacije u javnosti zavisi hoće li Srbi verovati nekome u Hrvatskoj, jer su mnogi očekivali njegov dolazak kao dolazak čoveka koji je objektivan.

"Mislim da su mnogi Srbi glasali za njega na predsedničkim izborima i niko nije očekivao da će se i on ovako ponašati, i da će za `Oluju` govoriti da je to najčistija, nasvjetlija, da će i on sada pozdravljati oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača", istakao je Štrbac.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je za B 92 da nije tačno da je u akciji "Oluja" poginulo oko 2.000 srpskih civila, te da, prema podacima koje ima, taj broj iznosi od 200 do 300.

 

"Josipović dokazuje da je dobar Hrvat"

 

Istoričar Čedomir Antić izjavio je da ga ne čudi izjava predsednika Hrvatske Ive Josipovića da je u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" poginulo oko 200 do 300 Srba, jer on uvek mora da dokazuje hrvatskoj javnosti da je dobar Hrvat, ali da ne vidi zašto bi to dokazivao i srpskoj javnosti. "Zaista je za svaku osudu ta vrsta nastojanja da se sada izmeni raspoloženje javnosti u odnosu na ono posle sramotnih odluka o oslobađanju od optužbi hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja", rekao je Antić Srni.

 

Antić je istakao da je Josipovićeva izjava sramotna. "On ima određen problem - postao je predsednik države u kojoj neprekidno mora narodu da dokazuje da mu pripada", naveo je Antić.

 

Čedomir Antić je naglasio da je juče video i da je na Prvoj TV gostovao Stjepan Mesić, te dodao da mu je "jasno šta se tu dešava".

 

Antić očekuje da mediji koji imaju nacionalnu frekvenciju, a upustili su se u takvu aktivnost, naiđu na odgovarajuće "reagovanje javnosti, vlasti ali i privrede, te da za takav bezobrazluk pretrpe određenu materijalnu štetu".

POVEZANE VESTI

Subota 08.12.2012. 15:02
није проблем што се кврат прави да је добар крват, проблем је када се неки срби праве већи крват (и југословен) од крвата
Subota 08.12.2012. 16:16
Кад се ове усташе покондире па почну да причају ишчашеним српским језииком, само што се не укењају.Сатанска су то деца, крволоци и убице какве свет не памти! Не хте краљ послушати савет једног Живојина Мишића да са змијама државу не прави! Жестоко нам се обио о главу наш космополитизам, хоћемо ми да просвећујемо ватиканске убице и аустријске коњушаре! У ПАМЕТ СЕ СРБИ!КО СЕ НЕ ОСВЕТИ ТАЈ СЕ НЕ ПОСВЕТИ! хрвати су највећи српски НЕПРИЈАТЕЉИ!
Subota 08.12.2012. 15:41
Čuj, dobar hrvat? Pa i mala beba zna da tak nešto ne postoji al ne zakaj su hrvati loši, dapače nego zakaj su svi hrvati srbi rimokatoličke vjere kak i josipović
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online