Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 02.12.2012.
13:04
J. L. Petković - Vesti A

"Stranke pelješe Srbiju"

Iskrena namera države je bila da pomogne na projektu opravke kuća nakon zemljotresa 2002. godine u Kosovskom Pomoravlju, ali gde god zagrebete, naići ćete na zloupotrebe, pljačku i klasični organizovani kriminal, kaže dr Milorad Todorović, bivši predsednik SO Gnjilane.

Milorad Todorović, bivši predsednik SO Gnjilane
 

- Zbog toga što javno govori o malverzacijama, kaže da mu stalno prete, i da mu je upravo zbog toga namontirana optužnica koji ga između ostalog tereti da je privatno vozilo koristio u službene svrhe?!


Kako je zloupotrebljen novac koji je stigao kao pomoć Srbima na Kosovu čije su kuće srušene tokom zemljotresa?
- Država je htela da pomogne ljudima kojima su oštećene kuće u od zemljotresu koji je pogodio Kosovsko Pomoravlje 24. marta 2002. godine, a sve se pretvorilo u kriminal i pljačku: procena štete na kućama je rađena nekoliko puta, novac su trošili za izgradnju i opravku objekata koji nemaju nikakve veze sa zemljotresom, pa sve do zloupotreba u nabavci, transportu, distribuciji, zameni i preprodaji građevinskog materijala, pa čak i razvlačenja tog materijala iz sva tri magacina u Ranilugu, Šilovu i Partešu. To su bila "remek-dela" pokvarene mašte.

Zataškati pljačku

Kako je reagovalo tužilaštvo na vaša upozorenja?
- I tužilaštvo i sudstvo su zataškavali ovu veliku pljačku. Oni su raspisivali pa povlačili poternice, određivali pa ukidali pritvor i na kraju odustajali od krivičnog gonjenja lopova. Isto važi i za one kojima su napravljene i opremljene kuće na novim lokacijama gde i nije bilo kuća koje su oštećeni u zemljotresu. A upravo neki od tih su danas rukovodioci nekih srpskih institucija u Kosovskom Pomoravlju.

Kome ste se sve obraćali i zašto niko nije reagovao?
- Sve primedbe sam i na početku, i tokom trajanja obnove kuća uputio svim strukturama koje su se bavile izvođenjem projekta: od izvođača radova, pa sve do predsednika Koordinacionog centra, jer sam imao prilike da mu to lično kažem. Ali, ništa nije učinjeno. Kao prvi načelnik okruga koji je na to mesto imenovan odmah nakon što je obnova kuća obustavljena, susretao sam se sa ljudima koji su bili i oštećeni i ozlojeđeni, a nisam mogao da im pružim ni osnovne informacije o njihovim kućama jer je kompletna građevinska dokumentacija odvezena za Beograd, a finansijska namerno sakrivena i nedostupna. Po ugovoru o izvođenju radova, Kosovsko-pomoravski okrug je bio investitor, a ne poseduje nijedan papir o projektu! Tada sam u medijima počeo da ukazujem na konkretne zloupotrebe. Niko nije reagovao iz interesa da se o tome ne priča.


A i dan-danas vam prete zbog medijskih nastupa?
- Zagrebao po površini ispod koje se kriju nečiji prljavi interesi i pljačkom stečena imovina. Pretnje mi upućuju na različite načine, i to se dešava posle gotovo svakog nastupa u medijima, a verovatno će stići i nakon ovog intervjua. Upućuju ih na razne načine - sa brojeva bez identifikacije, posredno preko mojih poznanika, u zavijenoj formi, ukazivanjem na posledice.

Pedijatar u politici

* Milorad Todorović je rođen 2. aprila 1961. u Cernici, u opštini Gnjilane, gde i sada živi. Po struci je specijalista pedijatar.

 

* Tri puta je bio poslanički kandidat na listi DSS-a, poslanik u Skuštini državne zajednice SCG, ministar-koordinator za povratak i zajednice u privremenoj vladi Kosova i Metohije (2002-2004), načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga, zamenik predsednika Koordinacionog centra Srbije za KiM, posebni savetnik ministra za Kosovo i Metohiju 2007. i 2008. i direktor Zdravstvenog centra Gnjilane od 2006. do 2008. Predsednik SO Gnjilane bio je od 2008. do 2012.


* Oženjen je, otac dvoje dece. Ima 23-godišnjeg sina i 21-godišnju ćerku.

Kakve su te pretnje?
- Dan posle mog nedavnog nastupa na "Insajderu", dobio sam telefonski poziv sa broja bez identifikacije, a muški glas sa druge strane je odbrusio: "Prošli put smo te gurnuli do ivice provalije, sada ćemo ići do kraja!". Usledile su i indirektne pretnje preko poznanika u vidu "prijateljskih saveta" na Fejsbuku. Poslednje što sam čuo je da su oni koje sam spominjao "prikupljaju materijal za kontraudar", a znajući da nemaju šta da dokažu, već samo da izmisle, vrlo sam radoznao šta će reći. Ne spadam u one koji se lako uplaše, to previđaju kada mi prete.


Nije prvi put da ste izloženi pretnjama i napadima. Ko želi da vas ućutka?
- Svojeglav sam i tvrdoglav kada znam da sam u pravu, a to ima svoju cenu. Poslednji u nizu bombaških napada na moju kuću u Cernici desio se 10. oktobra 2009, nemalo po mom povratka u porodičnu kuću. Svi podaci koje sam dosad sakupio pokazuju da su naručioci Srbi, moji tadašnji politički oponenti. Danas pokušavaju da me ućutkaju oni koji se zbog iznetih činjenica preznojavaju pred kamerama, brane se i kada ih ne spominjem. Pokušavaju da me ućutkaju i oni koji su svojim partijskim šefovima činili raznorazne usluge u prljavoj raboti pronevere državnog novca na KiM, šefovi se obogatili, a oni ostali kratkih rukava. Ali, ostali su tragovi njihovih nedela.

Zbog zloupotreba ste podneli i krivične prijave?
- Podneo sam krivičnu prijavu protiv radnika Kosovsko-pomoravskog okruga koji je u svojoj kući na KiM sakrio finansijsku i pravnu dokumentaciju vezanu za projekat opravke kuća od zemljotresa. Od mene je tu dokumentaciju tražila policija Gnjilana, ona je sprovela istragu, podigla više krivičnih prijava, pritvorila neke ljude, predala predmete tužilaštvu i očigledno je da su oni zaglavili negde na relaciji između tužilaštva i suda. Poslednje što znam jeste da je za prevaranta, protiv koga sam podneo krivičnu prijavu, raspisana poternica početkom 2006, ali je sledeće godine ukinuta jer se on slobodno kreće. Kasnije se ta osoba ni manje ni više nego zaposlila u školi, a 2008. je bio čak i na odborničkoj listi DS-a za lokalne izbore.


Verujete li da će ikada biti raščivijano ko je i kako nenamenski trošio novac na Kosmetu?
- Sigurno je da istina nikad neće biti otkrivena do sitnih detalja, ali duboko verujem da je još uvek moguće otkriti u čijim džepovima je završio veliki novac.


Ali, postoji i sudski proces protiv vas. Kažete da je to napakovano, upravo jer ste pokušali da skrenete pažnju na zloupotrebe.
- Tom sudskom postupku je prethodilo klasično "pakovanje", kao i jednomesečni pritvor u okružnom zatvoru u Vranju, čiji su autori direktni učesnici u malverzacijama o kojima već deceniju govorim. Počelo je u septembru 2008. napisima u "Kuriru", koji sam tužio i nedavno je doneta pravosnažna presuda da su u obavezni da zbog laži koje su tada plasirali plate poveću sumu novca. Tada su mi pretili da će "učiniti sve da se više nikad ne bavim politikom".


Za šta su vas optužili?
- Optužba izgleda kao nečija neslana šala. Optužnica me tereti da sam zloupotrebio službeni položaj, tako što sam koristio privatno vozilo u službene svrhe, navodno bez odobrenja Upravnog odbora zdravstvenog centra u Gnjilanu, gde sam bio v.d. direktora. Zatim da je devetoro radnika primalo uvećane zarade za 100 odsto, iako su svi oni to pravo stekli više od tri godine pre mog dolaska na mesto v.d. direktora. Oni tu zaradu primaju i dan-danas, četiri godine od moje smene. Tereti me i da sam uzimao novac za dva putovanja u Beograd, na koja navodno nisam išao, a ja sam priložio račune, od kojih neki plaćeni mojom viza karticom, sa mojim potpisom. Dakle, oni koji su se uprljali blatom krađe novca iz državne kase, tim blatom pokušavaju da uprljaju mene. Željno očekujem presudu, dok lopovi deluju u ime države koju neprestano pljačkaju i tako seku granu na kojoj svi sedimo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.12.2012. 13:29
Čuveni rumunski kralj Vlad Cepeš - Drakula je pri dolasku na presto pokazao velikodostojnicima sve fotelje sa funkcijama i onda im rekao da odaberu jednu za sebe. Onima koji odaberu pogrešnu stolicu sledila je trenutna smrtna kazna (glava sa ramena).
Nedelja 02.12.2012. 13:24
Odkrili smo toplu vodu, konacno..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online