Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.02.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

I grobove su nam zatrli

Polomljene nadgrobne ploče i razvaljene ograde i juče su zatekli Srbi koji su otišli da na Zadušnice obiđu grobove svojih najmilijih u više mesta na Kosovu i Metohiji.

Iz Beograda je u petak uveče krenulo osam autobusa sa Srbima koji su izbegli sa Kosmeta u organizaciji Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Autobusi su krenuli u Prištinu, Gnjilane, Mušutište, Dečane, Peć i Obilić. Na administrativnom prelazu nije bilo problema i svi su bezbedno stigli na odredišta.
 

RAZBACANI SPOMENICI: Groblje u Prištini
Pod dubokim snegom dečansko pravoslavno groblje se jedva videlo, a oni koji su došli da upale sveće nisu mogli odmah da pronađu grobna mesta .
- Majko, majko, gde je sahranjen otac, ovde je bilo mesto - čuo se povik preko parcele na kojoj se i pod snegom video korov.
 

Lidija Đurković koja danas živi u Baru zagazila je dubok sneg ne bi li našla grobno mesto svojih predaka.
 

- Našla sam ploču - kaže i pokušava da raščisti sneg, dok su joj oči pune suza.
Lidija godinama ne živi u rodnom mestu, a tek je drugi put došla na Zadušnice da obiđe večno prebivalište svojih najmilijih, kroz suze prepričava svoju sudbinu.
 

Sličan prizor Srbi su zatekli i na pravoslavnom groblju pored Peći.
 

- Prvi put kad sam došao bila je slomljena ploča. Drugi put, pre tri godine, bila je razvaljena ograda, a treći, evo sada, sve je polomljeno - žali se nekadašnji stanovnik Peći.
 

Groblje u tom mestu izgleda pristojnije od onog u Dečanima, jer je blizu srpskog sela Belo Polje. Oko šezdesetak duša koliko ih danas tamo živi brine se i o tom groblju, povremeno ga obiđu i počupaju korov.

Specijalne jedinice ispred hrama Sv. Save u južnem delu Mitrovice

Slavka Popović iz Dečana je obišla spomenik dede, strica, tetke i sestre koji je pre nekoliko godina potpuno uništen.
 

- Kada sam došla zatekla sam ga razlupanog u komade. Srećom, našla sam tu meštane iz Belog Polja koji su mi pomogli da sastavim spomenik i povremeno ga obilaze. Zahvaljujući njima znam gde se nalaze grobovi moje porodice - rekla je Slavka.
 

Ipak, i to groblje ne izgleda onako kako bi trebalo, a i pored najava, između ostalih i Ministarstva za Kosovo i Metohiju, ono do danas nije sređeno.
 

Oko 500 Srba iz severne Kosovske Mitrovice posetilo je juče pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu tog grada. Incidenata nije bilo, a Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici na kome je oko 80 posto nadgrobnih spomenika porušeno stigli u pratnji Kosovske policijske službe. Kažu da su Zadušnice jedina prilika kada uz pratnju policije mogu da posete grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja i ističu da su iz godine u godinu nadgrobni spomenici sve više i više oštećeni.
 

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je više od 500 spomenika. Tamo se, inače, umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećenog spomenika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online