Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.11.2012.
21:36
Vestionline, Beta A

"Press treba da nastavi sa radom"

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović tvrdi da je gašenje "Pressa" loše, a da je za državu bolje da utvrdi zašto na medijskom tržištu vlada divlji Zapad.

Novinarima Press-a mora da pomogne država : Ljiljana Smajlović
 

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović izjavila je danas da je gašenje dnevnog lista "Press" izuzetno loša vest i to ne samo za novinare koji ostaju bez hleba, i pozvala Vladu Srbije da utvrdi zašto na medijskom tržistu vlada "divlji Zapad".

Press treba da nastavi sa radom

 

UNS apeluje na sve poverioce izdavača lista Pres da imaju razumevanje za probleme u kojima se nalazi redakcija tim pre što je najveći pojedinačni vlasnik Presa Miroslav Mišković javno obećao da će da otplati veći deo kredita i pomogne novinarima da nastave sa izdavanjem lista.

 

UNS smatra i da drugi skriveni vlasnik Presa treba da preuzme svoj deo odgovornosti za poslovanje lista i pomogne da redakcija nastavi sa radom.

 

UNS ponovo poziva Vladu Srbije da najzad na dnevni red stavi Izveštaj Verice Barać o pritiscima i kontroli medija u kojem je jasno istaknuto da je skriveno vlasništvo nad medijima jedan od glavnih razloga za ugrožavanje slobode medija u Srbiji.

"UNS se pridruzuje zahtevima novinara ovog lista da se sve istera na čistac - i ko su im bile gazde, i koliko im je zaista bio tiraž, i zašto nisu dobili priliku da sami prave novine, ako je Miroslav Mišković već bio spreman da otplati veći deo kredita", rekla je Ljiljana Smajlović agenciji Beta.

Predsednica UNS-a je istakla da u tome novinarima Presa mora da pomogne država.

"Zameram Vladi Srbije što još nije stavila na dnevni red izveštaj Verice Barać o pritiscima na medije. To je bilo jedno od prvih obećanja vladajuće koalicije, a još nije ispunjeno", navela je Ljiljana Smajlović.

Ako ne utvrdi zašto na srpskom medijskom tržištu vlada pravi "divlji Zapad" na kojem svi lažu sve, i o vlasništvu i o tiražima, ova Vlada će podeliti odgovornost sa prethodnom, rekla je predsednica UNS-a.

"Bilo bi dobro da i drugi skriveni vlasnik Presa preuzme svoj deo odgovornosti za poslovanje lista i da pomogne da novinari obnove list, ali sada bez dugova prema tajkunima", dodala je Ljiljana Smajlović.

Istakla je da su pravi problem medijske gazde, a ne novinari preko čijih leđa se sve lomi.

"Kolege bi umele da prave i bolji i tiražniji list kada bi im se pružila šansa i kada ih ne bi pritiskali moćnici", rekla je Ljiljana Smajlović.


Dnevni list "Press" danas je ugašen
i od sutra više neće moći da se kupi na kioscima. Samo pre nekoliko dana predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković saopštio je da se povlači iz tog lista kao najveći pojedinačni vlasnik tih dnevnih novina.

Menadžment preduzeća "Press pablišing grupa" saopštila je danas da dnevne novine "Press" prestaju da izlaze u štampanom izdanju, a kao razlog navodi se teška finansijska situacija koja u ovom trenutku ne dozvoljava dalje poslovanje.

U saopštenju se ističe da redakcija nastavlja da radi elektronsko izdanje "Pressa".

Zaposleni, kako Beta saznaje, dali su vlasnicima rok od mesec dana da im se isplate zaostale plate i najavili da će u suprotnom organizovati protest izpred zgrade "Delte".

Predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković saopštio je 12. novembra da se povlači iz lista "Press", kao najveći pojedinačni vlasnik tih dnevnih novina.

Potrpedsednik vlade Aleksandar Vučić nakon toga je izjavio da povlačenje Miškovića iz vlasništva u "Pressu" ne znači da je država spremna na bilo kakvu vrste trgovine sa njim. Da obelodani vlasništvo nad "Pressom" pozvan je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Petak 16.11.2012. 06:52
Čim su objavili da je Mišković vlasnik Presa, Pres više nisu interesantne novine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online