Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.11.2012.
16:44
Beta A

"Dijalog, ali ne na štetu Srba"

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova ocenili su danas da je dijalog sa Prištinom neophodan, ali da rešenja ne smeju biti na štetu kosovskih Srba.

 Srbi ne treba da nasedaju na provokacije
 

Pomoćnik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić rekao je novinarima da su "pregovori neminovnost".

"Pregovori su neminovnost, očekujemo da će srpska strana u pregovorima znati vrlo dobro šta su crvene linije i da će se tih linija držati. Vlada Srbije je vrlo odlučna da postigne maksimum u ovom trenutku i odbrani Kosovo i Metohiju, koliko će od svega toga biti ostvarljivo znate da nije u našim rukama, ali to ne znači da ćemo odustati od svih naših namera", rekao je Krlić.


Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači razgovarali su sinoć u Briselu u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Dogovoreno je da u decembru počne sprovođenje dogovora o zajedničkoj kontroli prelaza, odnosno da se u početku to uradi na dva pilot-projekta.

Krstimir Pantić, predsednik Opštine Kosovska Mitrovica rekao je da misli da u Briselu sinoć nije bilo preciznih dogovora.

"Ono što smo čuli u medijima je spremnost da se sporazumi primene, međutim nisam siguran da će svi ti sporazumi moći da se u praksi primene tako brzo, jer ima puno problema, to smo čuli i od šefa radne grupe za dijalog. Detalji će morati da se razrade pre nego što se krene sa implementacijom, a mi ćemo insistirati da svi oni delovi
sporazuma koji su na štetu interesa Srba i države Srbije budu ispravljeni u narednom periodu", rekao je Pantić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da su Srbi sa severa Kosova u više navrata rekli da su sporazumi postignuti u Briselu "štetni za srpsku zajednicu" i da ne žele da učestvuju u njihovom sprovođenju.

"Nadam se da, i pored toga što je postignut sporazum, do implementacije dogovora oko integrisanog upravljanja administrativnom linijom neće doći jer bi to značilo indirektno priznanje Kosova i Metohije", rekao je Nedeljković.

Prema njegovim rečima, srpskoj zajednici nema opstanka u nezavisnom Kosovu, ali građani ne smeju da nasedaju na provokacije već budu spremni na pasivan otpor kako bi ostvarili cilj - opstanak u svojim domovima i državi Srbiji.

Nedeljković je ocenio da su razgovori uneli konfuziju, strah i neizvesnost kod građana, a da na administrativnim prelazima izvršnu vlast ima Euleks, koji se stavio na stranu Prištine i sprovodi njihove jednostrane odluke, hapsi Srbe po tajnim spiskovima koje je
sačinila obaveštajna služba Kosova.

"Beograd mora da shvati da narod na ovim prostorima ne traži ništa što mu ne pripada, želi da opstane i bude ono što je bio", rekao je Nedeljković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online