Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.11.2012.
13:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija navikla na Obamu

Barem dve decenije Srbijom dominiraju dva stereotipa kad je reč o predsedničkim izborima u SAD. Prvi je da nam je uvek nekako bolje bilo kad je u Beloj kući stolovao republikanski predsednik, a drugi da je sasvim svejedno ko će tamo biti jer su i demokrate i republikanci prema Srbiji isti.

I najmanja ozbiljna analiza pokazala bi netačnost ovih stereotipa, ističe profesor dr Dragan Simić s Fakulteta političkih nauka u Beogradu i osnivač Centra za američke studije.


Otkud ubeđenje da Srbiji više odgovaraju republikanci od demokrata?


- Ono potiče iz dva izvora. Prvi je taj što su se kulminacija sloma Jugoslavije i bombardovanje naše zemlje dogodili u vreme demokratske administracije Bila Klintona i Madlen Olbrajt, i to je s tog aspekta razumljivo. Drugi razlog je što su demokrate više naklonjene nekakvoj misionarskoj ulozi, insistiranju na određenim vrednostima širom sveta i nekad tvrdom nametanju standarda ljudskih prava i slično.


A republikanci?


- Oni, prema našem u izvesnoj meri iskrivljenom viđenju, drže realističan, konkretniji pristup. Pomalo kaubojski, pežorativno rečeno. Kod njih nema margina i stvari rešavaju praktično i brzo.


Da li je zaista Srbiji svejedno da li je stanar Bele kuće iz jedne ili druge partije?


- Nikako nije svejedno. Tačno je da je američka diplomatija poput prekookeanskog broda koji teško menja svoj kurs, ali je naivno umanjivati impulse predsednika, viđenja njega lično i njegovog tima. Treba razumeti da spoljnu politiku SAD u nekakvom spoju vode ministarstva spoljnih poslova i odbrane, ali i Senat i Predstavnički dom Kongresa i, razume se, predsednik. Oni su postojani i taj hladni hod profesionalnih diplomata se stara da zemlja ne menja drastično kurs u zavisnosti od stanara Bele kuće.


Kakva je Obamina administracija bila prema Srbiji?


- Drastično drugačija od, recimo Bušove. Za vreme Džordža Buša u Srbiju je samo jednom stigao državni sekretar Kolin Pauel. U prvom mandatu Obame u Srbiju je stigao potpredsednik Džozef Bajden, dok je državna sekretarka Hilari Klinton bila dva puta, a imamo i odličnu vojnu saradnju s Nacionalnom gardom Ohaja, vojne donacije, u Beogradu je bio načelnik Generalštaba vojske SAD admiral Majkl Malen. Podsećam da je pre Bajdena u Beogradu prethodno bio samo potpredsednik Volter Mondejl, pre više od 30 godina.


Imate li utisak da SAD polako gube interes za Balkan, te da palicu prepuštaju Evropskoj uniji?


- To je tačno, ali su oni tu, za stolom. Jasno je zauzeta pozicija da je Srbija deo evropskog dvorišta i da se tu prevashodno mora angažovati EU, a ako negde zaškripi, oni će uskočiti i pogurati stvar, baš kao što je to nedavno bio slučaj sa zajedničkom posetom Klintonove i Ketrin Ešton Beogradu.
 

Susret predsednika

 

Da li se bliži dan kad će se srpski i američki predsednik sresti u Beogradu ili Vašingtonu?


- Da. Siguran sam da se taj trenutak bliži, i to je od ogromne važnosti za našu zemlju.

 
Kosovo nije tema


U SAD su se menjale demokratska, pa republikanska pa opet demokratska administracija, ali se stav o Kosovu nije menjao.


Mislite li da su tu promene moguće uopšte?


- Apsolutno ne. Kao i kad je reč o Bosni i Hercegovini, status Kosova je za Vašington rešen. Za njih je to nezavisna država i o tome neće razgovarati.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.11.2012. 14:37
I ovaj prof.dr. valja bisere i bulazni... Po njemu, sto vise puta gnjili Bajden i gnjila Hilari svrnu do Srbije, to bolje po Srbiju... Aha, paz' da nije! Teska havarija... Sada vec legendarno pitanje je i dalje veoma aktuelno - "Ima li Srba u ovoj sobi???"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online