Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 07.11.2012.
12:31
J. L. Petković - Vesti A

"Svaka čast Dačiću i Tačiju!"

Ivica Dačić i Hašim Tači pokazali su političku hrabrost time što su seli za pregovarački sto u Briselu, kaže za "Vesti" Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova. On priznaje da pitanje severa Kosova nije jednostavno zbog čega i ne očekuje lako rešenje.

Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova
 

Šta očekujete od razgovora Dačića i Tačija? Koje su glavne teme za Prištinu na tom sastanku?
- Pre svega želim da pohvalim političku hrabrost oba premijera da i pored negodovanja dela i jedne i druge javnosti sednu za sto i otpočnu dijalog. Od tog razgovora očekujem nova i kvalitetna rešenja koja će olakšati život ljudi. Najavljene teme su iz oblasti energetike i telekomunikacija, ali očekujem da će biti otvorena i druga pitanja koja u ovom trenutku otežavaju evropski put regiona.

Braći potrebne investicije

Šta mislite o akciji Vlade Srbije bratimljenja srpskih opština?
- Morao bih da prvo vidim rezultate tog bratimljenja pa da ga onda komentarišem. Ukoliko se svede na folklor i deklarativnu podršku onda je to kontraproduktivno. I na severu Kosova i u opštinama južno od Ibra gde srpska zajednica učestvuje u vlasti više bi nas obradovala investicija koja će zaposliti ljude i dati im mogućnost da žive od svog rada.

Da li će Srbi u kosovskoj vladi biti uključeni u pregovore sa Beogradom? Da li ćete Vi lično učestvovati?
- Samostalna liberalna stranka i ja lično smo se stavili na raspolaganje procesu dijaloga i otvoreni smo da u skladu sa našim kapacitetima pomognemo u pronalaženju što kvalitetnijih rešenja kako bi dogovori bili što lakše sprovedeni i što korisniji za sve koji žive na Kosovu i u Srbiji.

Mogu li Srbi da se osećaju bezbedno na Kosovu? Nedavno su polomljeni spomenici na groblju u južnom delu Mitrovice, a preksinoć je kamenovan autobus...
- Bezbednost je danas bolja nego što je bila. I pored sporadičnih incidenata Srbi se osećaju sigurnije nego u nekom ranijem periodu. Iskustvo nas uči da se na bezbednosti mora raditi stalno kako bi se preventivno delovalo na ekstremne grupe i kako bi se izbegla eventualna eskalacija nasilja.

Da li ste i kada poslednji put kontaktirali predstavnike opština na severu?
- Predstavnici opština na severu Kosova koje funkcionišu u sistemu Srbije za sada odbijaju svaki zvanični kontakt sa institucijama Prištine pa i sa predstavnicima Srba u tim institucijama. Da li će se to promeniti zavisi i od rezultata dijaloga koji je započet u Briselu.

Nisam prava adresa

Srbi su blokirali put Priština-Raška zbog hapšenja Slavoljuba Jovića iz Kosovske Mitrovice?
- Politika koju reprezentujem nije politika blokada. Mislim da smo kao zajednica time u prošlosti mnogo izgubili. U konkretnom slučaju nisam prava adresa za ovo pitanje jer su, kako razumem iz medija, protesti upućeni institucijama Republike Srbije.

 


Ima li naznaka za rešenje na severu? Dok Vi najavljujete punu funkcionalnost opštine Kosovska Mitrovica koja radi u sistemu Prištine, Srbi je bojkotuju?
- Pitanje severa Kosova nije jednostavno i samim tim ne očekujem ni lako rešenje. Međutim, jasno je da je decentralizacija jedini put kako možemo urediti jedno društvo. Društvo koje nema vladavinu prava i nema uređene opštine ne može da funkcioniše u zdravim okolnostima. S tim u vezi svi relevantni politički faktori moraju biti uključeni u rešavanje ovog kompleksnog pitanja kako bi problem bio rešen upravo u interesu tih građana. Sa druge strane, Srbi ne bojkotuju Administrativnu kancelariju za Severnu Mitrovicu i postoje mnogobrojni zahtevi kojim se bavi ova kancelarija.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.11.2012. 12:53
Ovaj EvroSiptarski placenik ocigledno je dobro placen kako lepo zastupa siptare,neznam samo dali uopste je svestan kakvu stetu cini narodu kojim je on nekad pripadao.Promeni bar ime u Salji Petri.
Sreda 07.11.2012. 13:15
Svuda, pa i na Kosovu zapadnjaci nađu nekog Čedu i nekog Draškovića. Dok se ne vrate određene državne strukrure koje su zadužene da nas čiste od kukolja ovi će se samo množiti...svakim danom sve više i više!
Sreda 07.11.2012. 14:23
Koga zanima sta misli ovaj Tacijev isprdak ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online