Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.11.2012.
16:37
Politika A

Meteorolozi otkrili prisluškivače po Srbiji

Razmere ilegalnog prisluškivanja u Srbiji otkrio je slučajno Republički hidrometeorološki zavod, objavila je "Politika". Istražujući stanje u kome se nalaze radarski sistemi za odbranu od grada, RHMZ je na 16 kontrolisanih objekata otkrio oko 430 antenskih i drugih komunikacionih uređaja nepoznatih vlasnika i nejasnog porekla.

Prisluškivači postavljeni po celoj Srbiji
 

Budući da radarski sistemi na celoj teritoriji Srbije rade svaki za sebe i nisu povezani u jednu celinu, ali i da veliki problem predstavlja instalirana komunikaciona oprema na radarima, RHMZ je osnovao posebnu komisiju 2009. godine.


Zadatak te komisije bio je da proveri instaliranu komunikacionu opremu na svih 13 radarskih centara, kao i na meteorološkoj stanici Kopaonik, zgradi RHMZ i objektu Zeleno brdo. Prema zaključcima komisije, na većini objekata nisu pronađeni pisani tragovi o datumima montiranja, servisiranja i namene većine pronađenih uređaja.


Na kontrolisanih 16 objekata identifikovano je više od 430 antenskih uređaja kao i druga komunikaciona oprema - primopredajne radio-stanice, računarske mreže sa serverima, modeli i neidentifikovani elektronski uređaji nepoznatih vlasnika i nejasnog porekla, navodi "Politika".


Pored legalno postavljenih antena MUP-a, BIA i Vojske Srbije, više od 300 antena je nelegalno postavljleno, odnosno nema dokaza da za to postoji pravni osnov. Jedan broj tih uređaja koji mogu služiti za prisluškivanje, postavljen je odmah pored antene BIA i MUP-a.


Ono što posebno zabrinjava jeste da niko ne zna odgovor na pitanje ko to može da nelegalno postavi antene i komunikacijsku opremu pored radara RHMZ. "Politika" piše da zabrinjava i to što povodom ovog izvještaja komisije RHMZ niko nije reagovao. Da li je RHMZ uopšte i obavestio MUP, BIA i vojsku Srbije o rezulatima komisije, pita se "Politika".


Inače, radari RHMZ-a prešli su nedavno u nadležnost MUP-a Srbije. Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Branko Jovanović, neposredno zadužen za 13 radarskih centara preuzetih od RHMZ, rekao je "Politici" da ne zna ništa o spornim antenama i komunikacijskoj opremi.


"Kada smo preuzimali radare, na lice mesta izašle su centralna komisije MUP-a i RZMH i popisivali šta sve prelazi u našu nadležnost. Nikad me niko nije obavestio da postoje ilegalno postavljene antene ili komunikacijska orema, niti je evidentirano u papirima. Ono što postoji kod nas su samo uređaji MUP-a, Vojske, BIA i telekomunikacionih kompanija", rekao je Jovanović.


"Politika " navodi da iz BIA nije dobila odgovor na pitanje da li su obavešteni o ovom i da li je nešto urađeno. U RHMZ-u su obećali da će redakcija dobiti odgovore.


Druga stvar koja zabrinjava kod ilegalnog prisluškivanja jeste što se sofisticirana oprema može pronaći čak i preko malih oglasa u Srbiji, navodi list. Poverenik za informacije od javnog značaja, koji je ujedno i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, rekao je "Politici" da već tri godine upozorava na probleme ilegalnog prisluškivanja, kao i na činjenicu da je u ovoj zemlji uvoz opreme za tajno snimanje i prisluškivanje potpuno slobodan i nekontrollisan.

Petak 02.11.2012. 19:30
Ja koji zivim dve ipo hiljade kilometara od Srbije sam za ovo cuo i citao pre 3-4 godine, cudi me da to niko nije cuo ko za to prima platu i nada se penziji!!! Sramota za sve nase sluzbe !!!
Petak 02.11.2012. 19:32
Orvel je sve to lepo opisao u 1984. Veliki Brat postaje sveprisutan i svevideci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online