Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 02.11.2012.
00:19
Večernje novosti A

Dačić nameće status Kosova

Prvi zvanični susret Ivice Dačića i Hašima Tačija održaće se 7. novembra u Briselu, a sastanak organizuje visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. To će biti i novi početak političkog dijaloga Beograda i Prištine. Na startu pregovora neće se otvarati krupne teme i najteža pitanja, već će na stolu biti dnevni red iz tehničkog dijaloga. Cilj Srbije je da na narednim susretima, kada Skupština usvoji i državnu platformu za političke pregovore, Dačić nametne i priču o statusu i konačnom rešenju za Kosovo, saznaju Večernje novosti.

Prvi zvanični susret Ivice Dačića i Hašima Tačija održaće se 7. novembra u Briselu, a sastanak organizuje visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
 

Premijer Dačić izjavio je da su Vlada i predsednik Srbije potpuno spremni na predstojeći dijalog koji treba da dovede do konačnog rešenja za Kosovo.

- Razgovaraćemo o tehničkim pitanjima, kao što su struja i telefoni, ali sam spreman da u Briselu sa Tačijem otvorim i najteže teme. Ketrin Ešton mi je rekla da Brisel neće nametati dnevni red, nego da će Evropska komisija prihvatiti sve o čemu se dogovore dve strane - čuli smo od Dačića.

Kosovski Srbi idu na pregovore

Kako je najavljeno iz državnog vrha, u sve faze dijaloga će biti uključeni i predstavnici Srba sa Kosova. Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, tvrdi za ”Novosti” da oni imaju veliko iskustvo sa terena sa međunarodnom zajednicom i da mogu da pomognu: - Država nastupa iskrenije prema nama i prema celokupnoj javnosti tako da očekujem mnogo pozitivnije rezultate nego ranije.

Predsednik Vlade očekuje i da se do kraja ovog mandata reše krupna politička pitanja - da učlanjenje Srbije u EU postane izvesno, a da se pronađe konačno rešenje za Kosovo:

- Smatramo da sva otvorena pitanja mora da reši naša generacija i da ih ne ostavljamo svojoj deci.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić gleda sa optimizmom na najavljeni početak pregovora:

- Ovo će, u stvari, biti prvi pravi dijalog sa kosovskim Albancima. Imamo istorijsku šansu da kroz razgovore dođemo do uzajamno prihvatljivog rešenja koje će da obezbedi trajan mir i bezbednost u regionu - kaže Grubješićeva za ”Novosti”.

I potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ocenjuje za naš list da je važno što je Srbija ovoga puta preuzela inicijativu:

- Prvi smo pokazali volju da dijalog podignemo na politički nivo, a Dačić je hrabro preuzeo odgovornost. Paralelno sa tehničkim pitanjima, vodiće se i pregovori o konačnom statusu Kosova. Naravno, spremni smo na ustupke, ali je cilj da se dođe do kompromisa koji će uvažavati naše državne interese.

POVEZANE VESTI

Petak 02.11.2012. 00:38
E, svasta! Jes da pripadam neobavestenoj srpskoj sirotinji raji, ali ovo je da nacisto poludis! Elem, nasa ce rodjena srspka vlast da gradi kucu od krova! Prvo da Zmiji i teroristima srede neka "tehnicka pitanja", a posle da razgovaraju o statusu! ??? Prvo - kolko znam, za Srbiju i Srbe je status Kosmeta valjda poznat - to je srpska pokrajina, i istorijski, i ustavno-pravno, i medjunarodno-pravno! Drugo - koliko politicke logike ima u tome da se nekome ko od vlasti nije priznat, ugadja poseban pozivni broj, posebna energetika i... sve posebno?! A tek posle ces, kao, da razmotris koji status taj ima! ??? Da li je moguce da uvek Srbija ima najvece politicare dunstere?
Petak 02.11.2012. 05:26
ne objavljujete mi komentare zadnjih dana....nije mi jasno zasto ? zato sto sam komentarisao hilari klinton? naravno u negativnom kontekstu bez ruznih ali naravno uvredljivih reci! jer pustiti nekog da u tvojoj rodjenoj drzavi govori kako je deo tvoje teritorije nezavisan a ti mu se kerebechis u lice je vise nego poltronski!! to ni hrvati nisu radili!!! mnogo mi tesko pada sve to posebno zato sto radim u americi i znam te babuskere u dusu. struja im nestane na sat vremena poseru se u gace a kad dodju tamo glume supersilu....a nasi se keze i kerebeche!!! turci da se vrate pod hitno kod nas jedno 100 godina mnogo smo brate postali dupelisci da nam se malo vrati dostojanstvo!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online