Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.02.2010.
01:30 >> 02:11h
Z. Marjanović - Vesti A

U Srbiji niko ne ceni znanje i obrazovanje

Tridesetogodišnji Nemanja Miletić je u Holandiji doktorirao polimernu hemiju i bez razmišljanja odlučio da se vrati u Srbiju, da nađe zaposlenje, da stečeno znanje prenese mlađima od sebe i da svoj doprinos borbi protiv odliva mozgova iz zemlje. Nažalost, brzo je shvatio da za njegovu stručnost i znanje u Srbiji niko nije zainteresovan. Pognute glave vratio se u Holandiju...

RAZOČARAN: Nemanja Miletić

Nakon završene gimnazije u Čačku, Nemanja Miletić je, kao mladi čovek zaljubljen u hemiju, posebno primenjenu, veoma uspešno, sa prosekom 9,11, završio Tehničko-metalurški fakultet u Beogradu.

Zavidno znanje potom je pokazao na odbrani diplomskog rada, zatim i diplomskog rada na postdiplomskim studijama koji je pripremao na Univerzitetu Linčeping u Švedskoj, a potom i u Beogradu, uz preporuke njegovih profesora, što mu je širom otvorilo vrata daljeg usavršavanja u oblasti polimerne hemije na Univerzitetu u Groningenu.

Prepoznajući u njemu vanserijski talenat iz oblasti hemije, na preporuku njegovih profesora holandska vlada mu je odobrila stipendiju koja je, prema rečima Miletića, bila više nego dovoljna za život u toj zemlji, bavljenje naučnim radom i pripremanje doktorske disertacije.


U Milanovcu primili "boljeg"


Nemanja Miletić konkurisao je za posao u svojoj struci na ko zna koliko mesta.


- Pokušavao sam i u nekim preduzećima, ali uvek sam dobijao odgovor da njima nisu potrebni naučni radnici. Posebno sam se iznenadio kada sam konkurisao u jednoj firmi u Gornjem Milanovcu.

 

Nisu me pozivali na razgovor, pa sam ih lično kontaktirao. Na moje zaprepašćenje dobio sam odgovor da su primili "boljeg" kandidata - kaže sa žaljenjem Miletić.

- Doktorske studije na univerzitetu u Groningenu nisu klasične jer traju četiri godine i to u formi nekavog radnog odnosa sa univerzitetom i zahtevaju potpuno angažovanje pod čime se podrazumeva da kandidat za doktora nauka za četiri godine mora da objavi nekoliko naučnih radova i da redovno učestvuje u radu naučnih konferencija.

Izrada doktorata podrazumeva da kandidat za doktora nauka uradi naučno istraživanje i da ga odbrani, ali iz oblasti koju do tada niko nije radio.

Odnosno, cilj doktorata je da se napravi makar i mali iskorak u naučnoj oblasti kojom se bavi. Naravno, sve sam to tako uradio i doktorat iz oblasti biokatolize sam pred komisijom uspešno odbranio 20. novembra 2009. godine i to za svega 45 minuta.

Odbrani doktorata prethodilo je štampanje knjige sa mojom doktorskom disertacijom, ali su se u knjizi našla i sva moja istraživanja u vreme postdiplomskih i doktorskih studija - objašnjava dr Nemanja Miletić uz napomenu da je njegova disertacija veoma važna i primenjiva u zaštiti životne sredine.


Vratio se u Holandiju


- Vraćam se tamo gde su dobri stručnjaci cenjeni i rado prihvaćeni i gde me niko ne pita koje sam vere i nacije.

 

Žao mi je što je realnost takva da od Srbije odbija na stotine naših naučnika koji imaju potajnu želju da se vrate i da se dokažu u svojoj zemlji, ali dok država ne stvori uslove za naš povratak odliv mozgova iz Srbije će potrajati - ističe dr Nemanja Miletić koji će bavljenje naukom nastaviti u Holandiji.

Odmah nakon odbrane doktorske disertacije Nemanja Miletić je spakovao svoje knjige i naoružan znanjem vratio se u Čačak u nadi da neće biti problema da se zaposli. Međutim, čekala ga je srpska stvarnost.


- Pokušavao sam da se zaposlim na nekim fakultetima, ali sam dobijao odgovor da nema mesta uz obrazloženje da "imaju višak profesora i manjak studenata".

Naravno da sam posle toliko godina školovanja imao želju da radim u svojoj zemlji, ali shatio sam da su titula, obrazovanje i znanje nepoželjni i da bih u Srbiji samo stagnirao.

Eto, to je razlog što sam odlučio da se vratim u Holandiju, uostalom, kao i mnogi drugi koje poznajem i koji su se razočarani stanjem u Srbiji vratili u Zapadnu Evropu nakon neuspešnog pokušaja da nađu posao - kaže takođe vidno razočarani doktor nauka Nemanja Miletić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online